Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Her Yıl Ciğerlerimiz Yanıyor

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin hektarlık ormanlık alanın yandığını belirterek, geçen yıl 3 bin 481 orman yangınının meydana geldiğini söyledi.

yapi.com.tr
Her Yıl Ciğerlerimiz Yanıyor

Kahramanmaraş'ta, havalarının ısınmasıyla birlikte meydana gelebilecek orman yangınlarının önlenmesi amacıyla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon Toplantısı yapıldı. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Metin Maytalman, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar ile Büyükşehir Belediyesi, DSİ ve müdürleri ile temsilcileri katıldı.

DHA'nın haberine göre, toplantıda konuşan Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin hektarlık ormanlık alanın yandığını söyledi. Sabuncu, Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz kuşağındaki ülkelerde meydana gelen orman yangınlarından örnekler vererek, alınması gereken tedbirleri anlattı. Geçen yıl Türkiye'de meydana gelen 3 bin 481 orman yangınında 11 bin hektarlık alanın yandığını belirten Sabuncu, şunları söyledi: "Kahramanmaraş ve Hatay işletmelerimiz yangına birinci derecede, Göksun, Kilis ve Antep işletmelerimiz ikinci derece, Andırın'ın ise bir kısmı ikinci, bir kısmı ise üçüncü derecede yangına hassas bölge. 2013 yılında dünyada yangın açısından kötü bir süreç yaşandı. Çok büyük yangınlar meydana geldi. Mesela Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yangında 145 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Kahramanmaraş'ın 200 bin hektar olarak düşündüğümüzde, neredeyse o kadar bir alan yanmış durumda. Amerika'nın 2013 yılı toplam yanan alanı 450 bin hektar. Yani 2013 yılında Amerika'da bizim bütün Kahramanmaraş'ın ormanı kadar yangın olmuş. Yine Avusturya'da bir yangında 120 bin hektarlık devasal bir alan hasar gördü. Akdeniz kuşağındaki ülkelerden İspanya'da 2013 yılında 26 bin hektar orman alanı yanmış. Akdeniz kuşağında, yangın hassasiyeti olan yerlerde bu orman yangınları kaçınılmaz afetler, mutlaka çıkıyorlar. Burada tabi yangına müdahale ve üretme anlamında bizim ülkemizdeki orman destinasyonumuz diğer ülkelere göre biraz daha yüklü ve güçlü. Bizim 2013 yılında 3 bin 481 yangınımız olmuş ve Türkiye genelinde yaklaşık olarak 11 bin hektar alan yanmış. Bu 10 bin bariyeri bizim ülkemizin, çok ekstrem bir durum olmazsa yıllık ortalama yangını. Her yıl ortalama 10 bir hektarlık yangın bir şekilde oluşuyor."

Sabuncu, Kahramanmaraş'taki orman yangınının 2012'ye göre 4 kat arttığını ifade ederek, "Ülkemizdeki yangın başına düşen alan miktarı her yıl düşerek devam ediyor. İlimizde de 2012 yılında 25 yangın çıkmıştı. Bu, 2013 yılında 118'e çıktı. Yani adet olarak ilimizdeki yangın sayısı 4 katına falan artış gösterdi" diye konuştu. Toplantıda, alınması gereken tedbirler görüşülerek kurumlara düşen görevler anlatıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/her-yil-cigerlerimiz-yaniyor_119906.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!