Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Dikkat Ajans Var!

Hünkar Kasrı, ''Otağı Hümayun Kültür Merkezi'' Olarak Tartışmalı Bir Şekilde Açıldı

Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun Kültür Merkezi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, Osmanlı'nın kıymetli eserlerinden olan Otağı Hümayun'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önemli restorasyon çalışmalarından bir tanesi olduğunu

yapi.com.tr / AA
Hünkar Kasrı, ''Otağı Hümayun Kültür Merkezi'' Olarak Tartışmalı Bir Şekilde Açıldı

Fotoğraf: Ahmet Dumanlı

Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun Kültür Merkezi'nin açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, 2010 yılının son bir kaç gününün yaşanmasına rağmen, şehrin tarihi dokusunu tamir etme çalışmalarının 2011 yılının bir kaç ayında da devam edeceğini dile getirdi.

Avdagiç, bugün açılışı gerçekleştirilen, Osmanlı'nın kıymetli eserlerinden olan Otağı Hümayun'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önemli restorasyon çalışmalarından bir tanesi olduğunu ifade ederek, mimari özellikleri ile müze niteliği taşıyan bu yapının uzun yıllar boyunca metruk bir halde olduğunu kaydetti.

Avdagiç, Osmanlı Ordusu'nun Batı'ya yapacağı seferlerden önce ordunun toplandığı alanda Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun'un, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliği ile onarıldığını belirterek, üniversitenin kültür-sanat faaliyetlerinde kullanılmaya uygun bir mekana dönüştürüldüğünü bildirdi. Binanın, 2. Bayezit döneminde Vezir Davut Paşa tarafından yaptırıldığından Davut Paşa Kışlası olarak da bilindiğini söyleyen Avdagiç, yapının, Osmanlı padişahları sefere çıkmadan önce padişahların konakladığı mekan olarak kullanıldığını belirtti.

Avdagiç, ''Kültürel mirasımızı korumak ve geleceğe aktarmayı vazife olarak gören bizler, bu görevi başarıyla tamamlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Şehrimize çok güzel ve nadide bir kültür sanat mekanı kazandırmış olmaktan fevkalade mutluyuz'' dedi.

Avdagiç restorasyon çalışmalarındaki desteklerinden dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, üniversite mensuplarına ve yapının restorasyon işinin başında bulunan Yüksek Mimar Kemal Selçuk Bilge'ye teşekkürlerini iletti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, İstanbul'un, şehre dinamizm kazandıran kişisel etkinliklerin yeşerdiği 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen bir dünya konumunda olduğunu dile getirdi.

Yüksek, doğu ve batıyı sadece tarihi ve coğrafi olarak değil ruhuyla da birleştiren İstanbul'un, sunduğu eşsiz zenginliği ve stratejik konumu ile herkesin zihninde ve fikrinde ayrı bir yer taşıdığını ifade ederek, üniversite olarak tarihi yapılara verdikleri önemi, tarihi yapılarda çağdaş eğitim olarak üniversite sloganı haline getirmelerinin de kendilerinin bu konudaki hassasiyetlerini göz önüne serdiğini kaydetti.

Mimari özellikleri ile başlı başına müze özelliği taşıyan Otağı Hümayun'un prestij mekan olarak üniversitelerin ve ziyaretçilerin hizmetine açılmasının amaçlandığını bildiren Yüksek, eserin yapısal restorasyon uygulamalarından sonra İstanbul'un sosyal ve kültürel merkezlerinden uzakta bulunan Davutpaşa Kampüsü'nde ihtiyaç duyulan sanat etkinlikleri, anma toplantıları ve müzik hizmetlerinin yapılacağı bir mekan olarak kullanılması ve kültür sanat faaliyetlerinin dönüştürücü etkisiyle 'cazibe merkezi' haline getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Avdagiç ve Rektör Yüksek, restorasyon danışmanlığındaki başarılı çalışmalarından ötürü, Doç. Dr. Berin Alper, Doç. Dr. Nüket Tuncer ve Yard. Doç. Dr. Faruk Tuncer'e plaket verdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/hunkar-kasri-otagi-humayun-kultur-merkezi-olarak-tartismali-bir-sekilde-acildi_84731.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!