İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi, uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen demir-çelik üreticisi konumundaydı. 2010 yılında 3.3 milyon ton üretim gerçekleştirip, 3.5 milyar TL ciroya ulaştı. İhracatı 1.3 milyar dolar. Armatörlük alanındaki cirosu ise 110 milyon dolar civarında. Grubun toplam cirosu 4 milyar liraya dayanmış. İÇDAŞ’ın 72 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Aslan hem yeni yatırımları hem de nasıl yaşadığını Hürriyet Gazetesi'nden Demet Cengiz Bilgin'e anlattı.
Enerji demir-çeliği geçti
* Enerji alanında ne kadarlık kurulu güce ulaştınız? Yeni yatırımlar bunu nereye taşıyacak?
- Çanakkale Biga’daki termik ve hidrolik santral 420 MW kapasiteye sahip. 1200 MW gücünde rüzgar santralları yapacağız. 2011’de 600 MW gücünde santral devreye girecek; 2012’de de kalan 600 MW. Demir-çelik ve enerji santrallarından çıkan külleri değerlendirmek için çimento yatırımını seçtik. Oradan çıkan atıkları kullanacağız. Kaldırım taşı olarak hayata geri dönecek. 2014’te faaliyete geçecek ve 2.5 milyon ton çimento üretim kapasitesi olacak.
* Enerji ve çimentoya ne kadar yatırım yapıyorsunuz?
- Çimento 250 milyon dolarlık bir yatırım. Şu anda kurulu 420 MW santral için 400 milyon dolar yatırım yaptık. 1200 MW rüzgar enerjisi için ise 1.5 milyar dolar yatırım yapıyoruz.
* Yassı demir-çelik yatırımı planınız hâlâ geçerli mi?
- Enerji projeleri peş peşe gelince bu plandan vazgeçtik. İleriki yıllarda tekrar gündeme gelebilir. Dediğimizi yaparız. Bu da sonuçta 700-800 milyon dolarlık bir yatırım olacaktı. Gemi inşa ediyoruz; yassı demir-çelik lazım. Katma değerli bu ürünü üretmek isteriz. Şu anda ya iç piyasadan alıyoruz ya da ithal ediyoruz. Sanayici, milliyetçi tarafım ağır basar ve hep iç piyasadan alırım. 7 gemi ürettik hep iç piyasadan aldık. Turizmi daha çok sevdik
* Bu alanda yatırımlarınız devam edecek mi?
- Kâr marjları kısıtlı. Demir-çelik sanayine yatırım güçleşiyor.
* Sonra çok farklı bir alana, turizme girdiniz. Susesi otelini yaptınız.
- 2005 yılındaki tahsiste 49 yıllığına kiraladık. Arazi dahil 130 milyon Euro harcadık. 55 yıldır ağır sanayideyiz. Turizm Türkiye’nin geleceği, bacasız sanayi. Bacasız sanayiyi daha çok sevmeye başladık.
Sanayici virüsü kalıcı
* Turizm yatırımlarınız sanayinin önüne geçer mi?
- Demir-çelik erir, haddelerden geçer. Onun sesiyle yaşadık. Çocuklarımız daha hafif işlerle hayatlarını geçirsinler istiyoruz. Demir-çelikte akşam zengin yatıp sabah fakir uyanabilirsin ya da tam tersi. Turizm bana daha kolay geliyor. Turizmde yeni fırsat çıkarsa elbette değerlendiririz. Sanayicilik bir virüs; bünyeye bulaşınca bir daha çıkmıyor. Susesi, 554 odalı, 2’si kapalı 7 yüzme havuzuna sahip. Otelimizin yüzde 15’i su ile kaplı. Önümüzdeki yıllarda sebze ve meyveyi kendi arazilerimizde organik olarak yetiştireceğiz. Otelin ihtiyacını karşılayacağız.
Kriz sonrası fiyatlar arttı
* Yükselen emtia fiyatları sizce nasıl bir seyir izleyecek?
- Emtia fiyatları düşer, çıkar. Son dönemde, özellikle mortgage krizinden sonra finans çevreleri yatırımlarını emtialara yöneltti. Hurda az çıkar. Demir cevheri bulmak kolay değil. Her gün yenisi devreye girmiyor. Tabiattan çıkan yetersiz ve krizden sonra talep de yüksek olunca fiyatları yükseldi. Bizim 5.5 milyon ton kapasitemiz var bunun 3.3 milyonunu kullanıyoruz.
|