Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İdare Mahkemesinin Sulukule Kararını Danıştay da Onadı

Danıştay 14. Daire, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin Sulukule kararını onadı; Mimarlar Odası, "İlgili kamu yöneticileri tarafından mahkeme kararının uygulanmasını ve Sulukule’de yok edilen kamu vicdanının yeniden tesis edilmesini bekliyoruz" açıklaması yaptı.

yapi.com.tr
İdare Mahkemesinin Sulukule Kararını Danıştay da Onadı

Sulukule’de mevcut yapılaşmaya olanak tanıyan yenileme alanı kararı ve avan projelerin ‘hukuk dışılığı’, Danıştay 14. Dairesi kararıyla da tescillenmiş oldu. Yazılı bir açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, "Hukuk devletinin gereği olarak ilgili kamu yöneticileri tarafından mahkeme kararının uygulanmasını ve Sulukule’de yok edilen kamu vicdanının yeniden tesis edilmesini bekliyoruz" dedi.

Kamuoyunda ‘Sulukule Davası’ olarak bilinen, Fatih Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri yenileme alanına yönelik Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı ile uygulanan ve Sulukulelilerin kent dışına atılmasını sağlayan avan projenin iptali istemiyle açtığımız davada idare mahkemesi, işlemin kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile iptaline karar vermişti.

Davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fatih Belediyesi tarafından idare mahkemesinin kararı temyiz edilmişti. Ancak Danıştay 14. Dairesi, “Sit alanları ile sit alanlarına ait koruma alanlarının bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek, bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması aşamasında hazırlanan yenileme projelerinin, söz konusu alanları, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamaları, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projeleri, uygulama etap ve programları, yaya dolaşımı ve taşıt ulaşımı, alt yapı tesislerinin tasarım esasları, yoğunluklar e parsel tasarımları gibi hususlarda düzenleyen kuruma amaçlı imar planlarına dayanması, sözkonusu plan ilkeleri çerçevesinde hazırlanarak planlı bütünlük oluşturmasının gerektiği dikkate alındığında dava konusu alana ait koruma amaçlı imar planın mahkeme kararı ile iptal  edilmiş olması nedeniyle, herhangi bir plana dayanmadan hazırlanan dava konusu yenileme avam projesinde ve söz konusu projenin onaylanmasına ilişkin koruma bölge kurulu kararında bu yönüyle de hukuka uyarlı idare mahkemesinde söz konusu işlemlerin iptali yolundaki kararda hukuki isabetsizlik görülmemiştir” gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin kararını oybirliğiyle onadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/idare-mahkemesinin-sulukule-kararini-danistay-da-onadi_132071.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!