Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatta Yeni Rekor

TİM, Aralık ayı ve 2012 yılının ihracat rakamlarını açıkladı. Aralık'ta en fazla ihracatı 1 milyar 638,8 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi yaptı. Geçen ay ihracatta Irak 1 milyar 20,8 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Almanya ve İngiltere izledi. En yüksek ihracat artışı ise yüzde 47,14 ile diğer sanayi ürünlerinde.

yapi.com.tr / AA
İhracatta Yeni Rekor

p>Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörünü 1 milyar 410,3 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,91 oranında arttı. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 261,8 milyon dolarlık, elektrik ve elektronik makine-bilişim sektörü 1 milyar 5,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aralık ayında sanayi sektörünün ihracatı yüzde 2,02 azalarak 9 milyar 634,8 milyon dolara geriledi. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 16,02 artarak 398,1 milyon dolara yükseldi. Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 81,12, tarımın payı yüzde 15,53, madenciliğin payı ise yüzde 3,35 oldu.
    
Geçen ay ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri bazında en fazla ihracatı 3 milyar 436,9 milyon dolarla İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) gerçekleştirirken, İMMİB'i 1 milyar 743,9 milyon dolarla Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve 1 milyar 563,8 milyon dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) izledi.

''İhracatımız 2012 yılında Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor kırdı''

Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar açısından çok başarılı bir yılın geride kaldığını belirtti. Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin ilk 9 ayda yüzde 2,6 büyüdüğünü hatırlatarak, ihracatın da 2012 yılında 151 milyar 860 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekor kırdığını söyledi. Finans kesiminden, ihracatçılara pozitif ayrımcılık istediklerini dile getiren Büyükekşi, Merkez Bankası'nın da ihracatçıları ve sanayicileri ilgilendiren konularda daha cesur adımlar atmasını beklediklerine dikkati çekti.
    
Büyükekşi, yeni yılda küresel ekonominin daha ılımlı bir seyir izleyeceğine inandıklarını belirtti. Büyükekşi, Avrupa'da kısmi toparlanma olasılığını yüksek gördüklerini anlatarak, 2012 yılında yüzde 0,4 küçülmesi beklenen Avrupa Birliği'nin 2013 yılında yüzde 0,2 büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Söz konusu durumun ihracata olumlu yansımasını beklediklerini kaydeden Büyükekşi, ''Amerika tarafında da ılımlı büyüme temposunun devam etmesi bekleniyor. Gelişen ülkelerin büyüme temposu hız kesmeden devam ediyor. 2012 yılında gelişen ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 5,1. Bu rakamın 2013 yılında yüzde 5,6'a yükseleceği tahmin ediliyor'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-yeni-rekor_103692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!