Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatta Yeni Rekor

TİM, Aralık ayı ve 2012 yılının ihracat rakamlarını açıkladı. Aralık'ta en fazla ihracatı 1 milyar 638,8 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi yaptı. Geçen ay ihracatta Irak 1 milyar 20,8 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Almanya ve İngiltere izledi. En yüksek ihracat artışı ise yüzde 47,14 ile diğer sanayi ürünlerinde.

yapi.com.tr / AA
İhracatta Yeni Rekor

2013 hedefimiz 160 milyar dolar ihracat
    
İhracat rakamlarının OVP'de belirlenen hedefleri aştığını vurgulayan Büyükekşi, ''OVP'de 2013 ihracat hedefi 158 milyar dolar olarak belirlendi. Biz 2013 yılında 160 milyarı doları geçmeyi kendimize hedef olarak koyduk'' ifadesini kullandı. Büyükekşi, Aralık ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,38 düşerek 11 milyar 877 milyon dolar olduğunu kaydetti. İhracatın 2012 yılının tamamında yüzde 12,57 artarak 151 milyar 860 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, Büyükekşi, 2012 yılının ihracat şampiyonun otomotiv sektörü olduğunu ifade etti. Yıllık bazda ihracatını en fazla artıran sektörün yüzde 43 ile savunma ve havacılık sanayi olduğunu belirten Büyükekşi, bu sektörü yüzde 42 artışla mücevher, yüzde 25 artışla tütün sektörünün takip ettiğini söyledi.
    
En fazla ihracat Almanya, Irak ve İngiltere'ye
    
Büyükekşi, 2012 yılında ülke bazında en fazla ihracat yapılan 3 ülkenin Almanya, Irak ve İngiltere olduğunu kaydederek, bu 3 ülkeyi sırasıyla, Rusya, İtalya, Fransa, ABD, Suudi Arabistan ve İspanya'nın takip ettiğini ifade etti. İhracatın, 2012 yılında önemli oranda arttığı ülkelerin başında yüzde 188 artış ile Libya'nın geldiğini anlatan Büyükekşi, Libya'yı yüzde 80 ile Venezuela, yüzde 76 ile Yemen'in izlediğini kaydetti.
     
Büyükekşi, bölgesel olarak bakıldığında ise AB'nin en fazla ihracat yapılan bölge olduğunun altını çizerek, ''AB'ye ihracatımız 2012 yılında yüzde 7 gerileyerek 58 milyar dolara indi. AB'nin tüm ihracatımızdaki payı ise yüzde 46'dan yüzde 38,2'ye düştü. Ancak 7 sektörümüz AB'ye ihracatını artırdı. Elektrik, elektronik, kimya ve fındık ihracatını en fazla artıran 3 sektör oldu'' diye konuştu.

Ortadoğu'ya gerçekleştirilen ihracatın 2012 yılında yüzde 12 artarak 27 milyar dolara çıktığına dikkati çeken Büyükekşi, 20 sektörün Ortadoğu'ya ihracatını artırdığını, en fazla ihracat artışının ise tütün, mücevher, savunma ve havacılık sektörlerinde gerçekleştiğini söyledi. Büyükekşi, Afrika'ya yapılan ihracatın 2012'de yüzde 27 arttığını ifade ederek, 24 sektörün Afrika'ya ihracatını artırdığını en çok ihracatı artıran sektörün kimya sektörü olduğunu belirtti.
    
Lider İstanbul
    
Büyükekşi, geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan ilin 61 milyar dolar ile İstanbul olduğunu bildirdi. İstanbul'u 13 milyar dolar ile Kocaeli, 11,9 milyar dolar ile Bursa'nın takip ettiğini anlatan Büyükekşi, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, ihracatını en fazla artıran ilin de Gaziantep olduğunu kaydetti. Büyükekşi, Gaziantep'in ihracatını geçtiğimiz yıla göre yüzde 19 artırdığına dikkati çekerek, Gaziantep'i yüzde 10 ihracat artışı ile Ankara, yüzde 8 ile Adana, yüzde 5 ile İzmir, yüzde 4 ile Kocaeli, yüzde 3 ile İstanbul'un takip ettiğini bildirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-yeni-rekor_103692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!