Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İmalat Sanayi “Yüksek Döviz-Yüksek Faiz” Kıskacında

MMO, 2017’ye ekonomik küçülme ile girildiğini ve sanayinin “yüksek döviz-yüksek faiz” kıskacında olduğunu bildirdi

yapi.com.tr
İmalat Sanayi “Yüksek Döviz-Yüksek Faiz” Kıskacında

Birgğn Gazetesi'nin haberine göre, TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO), iktisatçı Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı “Sanayinin Sorunları ve Analizleri” bülteninin 24’üncüsünü yayımladı. TÜİK, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve IMF verilerinin kullanıldığı analizde, imalat sanayisinin 3 çeyrek boyunca küçülme yaşadığı belirtildi. 2016’yı sanayinin küçülerek tamamladığına dikkati çeken MMO, 2017’ye küçülme ikliminde giren sanayinin “yüksek döviz-yüksek faiz” kıskacına çekildiği ve birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İstihdam 123 bin azaldı

MMO bültende, 2016’nın son çeyreğinde imalat sanayisi katma değer performansının iyi olmadığını belirterek, Türkiye’nin 2016’nın tamamında küçüldüğünü ve özelikle imalat sanayinin bundan derin bir şekilde etkilendiğini bildirdi. MMO, ayrıca imalat sanayinde istihdamın, son bir yılda 123 bin kişi azaldığına dikkati çekti.

Dolar iç politika ile arttı

Türkiye ekonomisi ve sanayisinin 2017 yılına oldukça olumsuz koşullarda girdiğini bildiren MMO, özellikle iç politikadaki yüksek gerilimin etkisiyle portföy yatırımcılarının Türkiye’den uzak durduğunu belirtti. Bunlara ek olarak döviz borcunun 213 milyar dolara ulaştığı vurgulanarak, firmaların açık pozisyon kapatma çabaları ile dövize talebin arttığı ve bunun da doların yükselmesinde etkili olduğu kaydedildi. Döviz mevduatının toplam mevduattaki payının yüzde 40’ın altına indiğine dikkati çeken MMO, birikim sahiplerinin TL’den uzaklaşarak dövize, özellikle dolara dönüşler yaptığını belirtti.

Sanayi küçülecek

Doların yılın ilk 15 gününde yüzde 10’ları aşan oranda arttığını belirten MMO, Merkez Bankası’nın bunu frenlemek için bankalara dönük uyguladığı örtülü faiz artışı ile “yüksek döviz-yüksek faiz” kıskacına ekonomiyi sokmak üzere olduğunu vurguladı. Bu durumun, doların artışını belli bir tempo kaybına uğratacağına fakat bu kez de faizlerin artacağına dikkati çeken MMO, “yüksek döviz/yüksek faiz” kıskacına giren ekonominin, özellikle de sanayinin küçüleceğini belirtti.

Demokratikleşme hakim olmalı

Bu dönemden çıkılmasının, ekonomik önlemlerden çok, politik adımlarla demokratikleşme ikliminin hakim olmasına bağlı olduğunu ifade eden MMO, Türkiye’nin politikalarının hem içeride hem de dış dünya gözünde normalleşmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.  

http://www.yapi.com.tr/haberler/imalat-sanayi-yuksek-doviz-yuksek-faiz-kiskacinda_155196.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!