Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İmar Barışı İnatçıları

Kentsel dönüşümde olduğu gibi imar barışında da kimi hak sahipleri süreci tıkıyor. 20 daireli bir apartmanda 1 kişi hayır derse tapu alınamıyor. Uzmanlar, imar barışına başvuran vatandaşların ilk aşama olan yapı kayıt belgesini alsa da ikinci aşama olan tapuda uzlaşma sorunu yaşandığını belirtiyor.

yapi.com.tr
İmar Barışı İnatçıları

Milyonları ilgilendiren ve sorunlu yapılara yasallık kazandıran imar barışı kimi vatandaşlar için zorlu geçiyor. İki aşamalı imar barışında, yapı kayıt belgesi için anlaşamayan komşular olduğu gibi ikinci aşamadaki tapu alımında da sıkıntılar çıkabiliyor. İmar barışında birinci aşamada başvuru yapıp ödeme yapan vatandaş yapı kayıt belgesini alıyor. Bu belge ile mülkiyet yasal hale geliyor, idari para cezası veya yıkım kararı ortadan kalkıyor. Bu aşamaya bazı komşular katılmak istemeyince süreç tıkanıyor. İkinci aşamada ise ilk aşamada ödenen miktar kadar bedel ödenip tapu alınıyor. Bu aşamada uzlaşma sorunu yaşanıyor. Çünkü bu işlemler için yasa ‘yüzde 100 katılım’ istiyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre;  20 daireli bir apartmanda 1 kişi katılmazsa diğer 19 kişi de tapu yolunda çaresiz kalıyor.

Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, ilk aşamada olan yapı kayıt belgesi alımında yüzde yüz anlaşma olmasa da ilerlemenin mümkün olduğunu söyledi.Çatalkaya; “Örneğin 10 daireli bir apartmanda 1 kişi dışında 9 kişi imar barışından faydalanmak istiyor. İşlemler yapılır, o ödeme yapmayan 1 kişinin de ödemesi diğer hak sahiplerince yapılır ve yapı kayıt belgesi alınır. Böylece ilgili yapı hakkında para cezası ya da yıkım kararı varsa bunlar kalkar. Sonra ödeme yapmayan kişi yerine ödeme yapan hak sahipleri ödedikleri tutar kadar bu kişiye icra takibi başlatır. Anlaşma yapmayan kişi o bedeli ödemezse evi elden gidebilir. 10 kişi adına tek kişi de aynı işlemleri yapabilir” dedi.

Ödeme sıkıntısı
Yapı kayıt belgesi almak için yüzde yüz anlaşma zorunlu olmasa da bu defa başka bir sorun yaşanıyor. Söz gelimi 15 malikli bir apartmanda 10 kişi istemezse diğer 5 kişi binanın tüm imar barışı bedelini ödemek zorunda kalıyor. Ancak ortaya çıkan çok yüksek bedel nedeniyle bu her kesim tarafından mümkün olmuyor. Bu da komşular arasında huzursuzluğa neden oluyor.

Haberin tamamına linkten  ulaşılabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/imar-barisi-inatcilari_170164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!