Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

DB Başkanı: 59 Milyon Kişi...

IMF Başkanı: Virajı Döndük ama Fakir Ülkelerde Savaş bile Olabilir

IMF Başkanı Strauss-Kahn küresel ekonomide virajın alındığını belirtti ve uyardı: “2010’da pek çok ülkede işsizlik artacak. Düşük gelirli ülkelerde toplumsal huzursuzluklar hatta savaş bile görülebilir.”

Radikal Gazetesi
IMF Başkanı: Virajı Döndük ama Fakir Ülkelerde Savaş bile Olabilir

IMF Başkanı Strauss-Kahn küresel ekonomide virajın alındığını belirtti ve uyardı: “2010’da pek çok ülkede işsizlik artacak. Düşük gelirli ülkelerde toplumsal huzursuzluklar hatta savaş bile görülebilir.”

Strauss-Kahn, önümüzdeki döneme bakıldığında dünyanın kriz sonrasında çok farklı bir yer olacağını ve olması gerektiğini düşündüklerini ifade ederek, “O yüzden bu yeni gerçeğe uyum sağlamamız gerekir diyoruz. Her şeyden önce bu toparlanma yavaş olacak, vakit alacak. Özel sektör hâlâ kendi ayakları üzerinde duramıyor, hâlâ çok fazla tüketim olmadığını görüyoruz. İyileşme sürecinde de göreceğiz ki istihdam, işsizlik konusu daha yavaş toparlanacak. 2010 yılı boyunca pek çok ülkede işsizliğin artmaya devam edeceğini görüyoruz” dedi.

‘Ağır yoksulluk bekliyor’

Dünya Bankası rakamlarına göre krizden sonra 90 milyon insanın ağır yoksullukla karşı karşıya kalacağını ifade eden Strauss-Kahn, söz konusu olan şeyin sadece işsizliğin artması, insanların satınalma gücünün azalması olmadığını belirtti. Strauss-Kahn, küresel ekonominin ‘son derece nazik’ durumda olmaya devam ettiğini vurgulayarak, politika yapıcıların krizden çıkış stratejileri hazırlaması ve uygulaması gerektiğini ancak bu çıkış stratejilerinin uygulanması için henüz çok erken olduğunu söyledi.

‘Korku umuda dönüştü’

Strauss-Kahn, toplantıdan bir yıl önce bir araya geldiklerinde Lehman Brothers’ın yeni iflas ettiğini ve dünyadaki ekonomik faaliyetin ‘kontrolden çıktığını’, insanların başka bir buhran daha gelecek diye korkmaya başladığını hatırlattı. Strauss-Kahn, “Ama bugün dünyamız bambaşka bir noktada. Görüyoruz ki, aslında uçurumunun kenarından döndük. Yine de hepimiz biliyoruz ki, zaferi ilan etmek için henüz çok erken. Yine de en azından düzelme yoluna girmiş olduğumuzu biliyoruz” diye konuştu. Geçen yılın, önemli değişimlerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Strauss-Kahn, ülkelerin bir araya gelerek, ortak zorluklara beraber çözümlerle karşılık vermeye çalıştıklarını, küresel olarak herkesin iyiliği için çalışmaya başladıklarını kaydetti.

‘Tarihi dönüm noktası’

“Şu anda tarihi bir dönüm noktasındayız” diyen Strauss-Kahn, dünya ülkelerinin sorunlara ortak bir çözüm bulmak üzere dayanışmacı bir ruhla bir araya geldiğinde, barış ve refah döngüsünün elde edilebileceğine işaret etti. Strauss-Kahn, bunun için önümüzdeki zorlukları alt etmek gerektiğine dikkati çekerek, “Hem uluslararası düzeyde, hem ülke düzeyinde, hem IMF düzeyinde...” dedi. IMF Başkanı, krizden sonra yeni büyüme modeline ihtiyaç olacağının da altını çizerek, “Yani açığı olan ülkelerde tasarruf, fazlası olan ülkelerde daha fazla harcama olması ve daha az dengesizlik olması gerekiyor. Geçiş, kesinlikle kolay olmayacak. Bizim gelecek için şekillendirmemiz gereken budur” diye konuştu.

‘İşbirliğine ihtiyaç var’

Ekonominin düzelmeye başlamasının tesadüfen olmadığını ifade eden Strauss-Kahn, bu sonucun şimdiye kadar ekonomi politikalarında hiç görülmeyen bir işbirliğinin gerçekleşmesiyle yaşandığını, merkez bankalarının bile kendi aralarında sürekli olarak çözümler gerçekleştiklerini anlattı. Strauss-Kahn, bu şekilde koordinasyon çalışmaları sayesinde büyümenin sağlandığını vurgulayarak, Pittsburg’da G20 toplantısında liderlerin beraber çalışmaya devam etmeye karar verdiklerini, G20’den ziyade bütün yükselen piyasaları da buna dahil etmek gerektiğini söyledi. Kahn, “G20 dışında kalan milyarlarca insan var ve onların da sesinin duyulması gerekiyor. İşbirliğine ihtiyacımız var” dedi.

Kota payı 2011’de

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin, yönetim konusunda büyük bir adımı kabul ettiğini belirterek, “Bu, en az yüzde 5 oranında kota payını, fazla temsil edilen ülkelerden, gereğinden az temsil edilen, yani yükselmekte olan dinamik piyasalara ve gelişmekte olan ülkelere aktaracak. Bu, 2011 yılında hayata geçirilecek” dedi. Kredi koşullarının makroekonomik istikrar ve büyüme açısından büyük önem taşıyan temel politikalar üzerine yoğunlaşacak şekilde gözden geçirilmesini sağladıklarını belirten Strauss-Kahn, hem ayrıcalıklı hem de ayrıcalıksız kredi programlarını daha yüksek bütçe açıklarıyla uyumlu hale getirdiklerini, programlarına, en fakir ve en savunmasız durumdaki insanların korunmasına yönelik yeni hükümler ilave ettiklerini anlattı.

Strauss-Kahn, “Çok mesafe katettik fakat daha yapılacak çok şey var” diyerek, Uluslararası Para ve Finans Komitesi toplantısında reform yapılması gereken dört önemli alan üzerinde çalışmalarının istendiğini kaydetti. Bu alanları, IMF’nin görev tanımı, IMF’nin finansman sürecindeki rolü, çok taraflı gözetim ve yönetişim olarak sıralayan Kahn, “Bunu İstanbul kararlarımıza da dahil edebiliriz diye düşünüyorum” dedi. IMF’nin görev tanımının, küresel istikrar açısından önem taşıyan makroekonomi ve finans sektörü politikalarının tamamını kapsayacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kahn, IMF’nin geleneksel olarak üzerinde durduğu cari işlemler ve para hareketlerine ilişkin konuların, bu krizle hiç alakalı olmadığını, bu nedenle görev tanımının kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Strauss-Kahn, esnek kredi hattının başarısının daha da ileri götürülmesi ve daha fazla sayıda ülkeye sigorta imkânı sunulması ihtiyacına da işaret ederek, “Böyle bir imkânın mevcut olmaması çok sayıda gelişmekte olan piyasayı aşırı miktarda döviz rezervi tutarak, kendi kendini sigortalamaya sevketmiş bulunmaktadır. Bu tabii ki küresel dengesizliklerin boyutunu artırmıştır” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/imf-baskani-viraji-donduk-ama-fakir-ulkelerde-savas-bile-olabilir_73055.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!