Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

DB Başkanı: 59 Milyon Kişi...

IMF Başkanı: Virajı Döndük ama Fakir Ülkelerde Savaş bile Olabilir

IMF Başkanı Strauss-Kahn küresel ekonomide virajın alındığını belirtti ve uyardı: “2010’da pek çok ülkede işsizlik artacak. Düşük gelirli ülkelerde toplumsal huzursuzluklar hatta savaş bile görülebilir.”

Radikal Gazetesi
IMF Başkanı: Virajı Döndük ama Fakir Ülkelerde Savaş bile Olabilir

br />
‘Kaynaklarımız sınırlı’

Finansman enstrümanlarının geliştirilmesinin önemine de işaret eden Strauss-Kahn, “IMF’nin kurucuları, Fon’un küresel çapta faaliyet gösteren bir nihai merci olmasını öngörmüştür fakat ihtiyati rezerv talebiyle karşılaştığında Fon’un mevcut kaynakları sınırlıdır” dedi. Strauss-Kahn, IMF’nin bundan sonra çok-taraflı gözetim faaliyetleri içine gireceğini ve makro finansal bağlantıların da önem kazanacağını ifade etti. Strauss-Kahn, “IMF desteği, beraber çalıştığımız ülke de bu süreci sahiplenmezse etkili olmayacaktır. Ülkelerin de bu süreci sahiplenmesi için meşru bir temsiliyet olması gerekiyor. Burada asıl kurumun itibarı önemlidir” dedi.

‘IMF size ait bir kurum’

Geçtiğimiz yıl hem küresel ekonomide hem IMF içerisinde çok büyük değişikliklerin yaşandığını belirten IMF Başkanı, tarihten alınması gereken derslerin son derece açık olduğunu, içe kapanma eğiliminin, büyük buhranın daha da kötü sonuçlar vermesiyle sonuçlandığını, bugün birlikte çalışılmasının, dünyayı çok daha derin bir krizden kurtardığını kaydetti. Strauss-Kahn, guvernörlere hitaben yaptığı konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sizler değişmeniz ve kriz sonrasının yeni dünyasına uyum sağlamanız gerektiğinin bilincindesiniz. Bizler de IMF olarak aynı şeyi yapmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Ama unutmayın, bu size ait bir kurum, sizin kurumunuz ve bizim görevimiz sizin ihtiyaçlarınıza cevap vermek. Hep birlikte üstlenmiş olduğumuz bu görev, barış ve istikrarın sağlanmasıyla ilgilidir. Çalışmalarımız gezegenimizi paylaşan 7 milyara yakın insanın refahına ve güvenliğine yöneliktir. Keynes’in IMF’nin kurulduğu yıllarda ifade ettiği üzere, umudumuz, insanlığın kardeşliğinin sadece bir deyişten ibaret kalmamasını sağlamaktır. Şu anda kriz sonrası dönemde dünyamızı yeniden şekillendirmek ve yukarıdaki sözü gerçeğe dönüştürmek konusunda önümüzde tarihi bir fırsat bulunmaktadır.”

Türkiye çekirdek ülke

Türkiye’nin IMF’de halen yüzde 0.60 düzeyinde olan kotası, iki kat artırılarak yüzde 1 ile 1.5 bandına çıkartılacak. Kotanın yüzde 1’in üzerine çıkarak ikiye katlanmasıyla Türkiye’nin fondan çekebileceği kredi miktarı 4.5 milyar doları bulurken, kredi maliyeti de 4’te 1 oranında azalacak. Türkiye’nin, son ek kaynak artışı kararıyla IMF’den çekebileceği kredi miktarı 6 milyar doları bulabilecek. Kotalar, üye ülkelerin IMF’nin mali kaynaklarını kullanma imkanının yanı sıra faiz oranını da belirliyor. Kotalar genellikle her 5 yılda bir gözden geçirilirken, kota değişiklikleri, ülkelerin cari işlemleri, milli gelirleri ve resmi döviz rezervleri gibi iktisadi faktörler dikkate alınarak belirleniyor. Ayrıca, kotası yüksek olan ülkeler IMF’de daha fazla oy gücüne sahip oluyorlar. Kotasının yüzde 1’in üzerine çıkartılmasıyla Türkiye, IMF’de birçok AB üyesi ülkeyi geçerken, Brezilya ile benzer düzeyde de bir oy hakkına sahip olacak.

BU arada G20 içinde, Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ile birlikte Güney Afrika ve Türkiye’nin de ‘çekirdek ülkeler’ olarak dünya ekonomisinde daha aktif olacakları belirtildi.

Vietnam MB Başkanı: Kargaşa hemen sona ermez

Vietnam Merkez Bankası Başkanı Nguyen Van Giau, “Finans piyasalarındaki kargaşanın, küresel durgunluğun ve bunların ekonomik etkilerinin sona ermesiyle hikâye sona ermiyor. Uzun vadede yerine getirilmesi gereken ortak sorumluluklar var” dedi. IMF-Dünya Bankası Guvernörler Kurulu toplantısına katılan ülkeler adına bir konuşma yapan Giau, finansal piyasalardaki kargaşanın tüm ülkelerdeki insanları etkilediğini, ekonomik ve sosyal sorunlara yol açtığını ve küresel ekonominin, daha önce görülmemiş derecede zorluklarla karşılaştığını ifade etti. Giau, küresel finans krizinin bir taraftan insani krize de yol açtığını belirterek, kriz dolayısıyla sağlanan bazı kredi imkânlarına değinirken, 2014 yılına kadar düşük gelirli ülkelere 17 milyar dolarlık destek sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Ortak sorumluluklar var

Giau, “Finans piyasalarındaki kargaşanın, küresel durgunluğun ve bunların ekonomik etkilerinin sona ermesiyle hikâye sona ermiyor. Uzun vadede yerine getirilmesi gereken ortak sorumluluklar var” dedi. Korumacılık gibi tedbirlerden kaçınılması, iddialı ve dengeli bir Doha Kalkınma Round’unun bir an önce sonuçlandırılması çağrısını tamamen desteklediklerini ifade eden Giau, kota ve söz hakkıyla ilgili 2008 reformunun henüz uygulamaya girmediği, bunu henüz gerçekleştirmemiş üyelere 2008 reformunun bir önce yürürlüğe girmesi için gerekli adımları atması çağrısında bulunduklarını söyledi. Giau, “Finansal ve ekonomik belirsizliklerin tüm dünyayı sarstığı zorlu bir yıl geçirdik. Hükümetler bilinmeyen sularda yol aldılar. Dolayısıyla çalışmalarında herhangi bir gevşemeye meydan olamaz. Hâlâ yüksek kredi zorluklarına karşın ortak müdahaleleri sıkı bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Bu arada, toplantının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi’ndeki salona girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, katılımcılar ayakta alkışlayarak karşıladı. Her iki tarafta katılımcı ülkelerin bayraklarının yer aldığı salonun yarısının dolu olduğu gözlendi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/imf-baskani-viraji-donduk-ama-fakir-ulkelerde-savas-bile-olabilir_73055.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!