Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnciraltı, Yine Davalık

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hazırladığı ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onay verdiği İnciraltı'nın 1/25 bin ölçekli koruma amaçlı çevre düzeni planına, İzmir Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası dava açtı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMOBB) bağlı oda temsilcileri,

Yeni Asır Gazetesi
1 İnciraltı, Yine Davalık

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hazırladığı ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onay verdiği İnciraltı'nın 1/25 bin ölçekli koruma amaçlı çevre düzeni planına, İzmir Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası dava açtı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMOBB) bağlı oda temsilcileri, açtıkları davayla ilgili yaptıkları açıklamada hayata geçirilmesi planlanan uygulamaların planlama ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Şehir Plancıları Odası'nın Alsancak'taki şubesinde yapılan açıklamaya, İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Erhan Vecdi Küçükerbaş, Şehir Plancıları Odası Başkanı Tolga Çilingir ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çifçi katıldı.

Kanuna ters

Koruma Kurulu'nun onayının ardından 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları için çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devam ettirilirken, planın Balçova Kaplıcaları ve Turizm Merkezi kesimlerine ayrı ayrı dava açıldı. Dava gerekçelerinin en başına 'kanuna aykırılık' konuldu. Yasal olarak, çevre düzeni planlarının 100 bin ve 50 bin ölçekli planlarda yapıldığı, bakanlık tarafından hazırlanan 25 bin ölçekli planın ise kanunla ters düştüğünün altı çizildi. Ayrıca planlama ile önemli miktarda yerin yüksek yapılaşmaya açıldığı, bunun da doğal yapısı yıllarca korunan alanı bozacağı belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan planın, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile uyumsuz olduğu iddia edildi. Öte yandan, planda rezidans kelimesinin anlamının ayrıntılı şekilde açıklanmadığı vurgulandı.

İlkelere aykırı

Planlama yaparken jeolojik etütlerin yapılmadığını belirten Şehir Plancıları Odası Başkanı Tolga Çilingir, Hafif Raylı Sistem'in turizm amaçlı mı, mevcut hatla entegre bir şekilde mi, yoksa taşımacılık için mi kullanılacağının belli olmadığını söyledi. Çilingir ayrıca, daha önce EXPO alanı olarak belirlenen bölge ile ilgili açtıkları davanın Danıştay'da devam ettiğini belirtirken, İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Naci Erdem'in, "EXPO'yu kaybedersek, donunuzu alırız" sözlerinin ardından savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, konunun henüz davaya dönüşmediğini dile getirdi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Hasan Topal ise planlamanın bütün olarak yapılması gerektiğini, iki kısma ayırmanın planlama ilkelerine aykırı olduğunu dile getirdi.

Bundan sonra ne olacak?

Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, mutabık kurul tarafından da onaylanan planı, teknik yetersizlik gerekçesiyle odaların itirazına konu oldu. Bakanlık, bölge ile ilgili 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ile 1000 ölçekli Uygulama İmar planlarını da hazırlayacak. Bölgedeki imarla ilgili ayrıntılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı 5 bin ölçekli nazım imar planıyla 1000 ölçekli Uygulama İmar Planları'nın ardından netleşecek.

İşte itirazların ayrıntıları

1- Plan ile önerilen "kür merkezleri" kapsamında neler yapılacağına açıklık getirilmemiş.
2 - Termal tesislerin atık suyunun nasıl bertaraf edileceğine, plan raporu ve notları ile açıklık getirilmemiş.
3- Böyle bir plan, farklı uzmanlık alanlarının bir araya getirildiği anlayışla hazırlanmalıydı.
4- Planlama alanındaki mülkiyet dokusunun, plan ile getirilen planlama
kararlarında ana belirleyici olması.
5- Yöredeki sera alanlarının bir fırsat olarak tanımlanmasına karşın, planın seraları ortadan kaldıran bir özellik taşıması.

http://www.yapi.com.tr/haberler/inciralti-yine-davalik_71205.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • sayın hıncal uluç üçgün izmir yanıyor neden dedi. işte bu haber nedenleri söylüyor. izmiri bu kadar öldüresiye sevenler, varolun..... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!