Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İngiltere'nin 'Küçük Ev' İkilemi

BBC muhabiri Tom de Castella, evleri, Avrupa'nın bazı ülkelerine göre daha küçük olan İngiltere'nin 'ev' ile günlük yaşamı arasındaki ilişkiyi sorguluyor ve "Daha küçük evlerde yaşanabilir mi?" diye soruyor.

yapi.com.tr
İngiltere'nin 'Küçük Ev' İkilemi

İngiltere'nin başkenti Londra'daki kimi sokaklarda tek pencereli kümes gibi evler görmek de mümkün. İki üç katlı bir evin son katındaki tek bir oda örneğin; küçük bir tuvaleti ve banyosu olan. Ya da banyo ve tuvaletin paylaşıldığı evler...

İngiltere'de bugünlerde daha çok ev yapılması için kampanya yürütülüyor. Daha fazla ev, daha fazla inşaat.

Ada ülkesi olan İngiltere'de evler, Avrupa'nın diğer bazı ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha küçük. Kıyaslama yaparsak, yeni evler, İrlanda'da yüzde 15, Hollanda'da yüzde 53, Danimarka'da yüzde 80 oranında daha büyük. İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, yakınlarda yayımladığı bir yazıda evlerin küçüklüğünü anlatmak için 'Tavşan yuvası İngiltere' benzetmesini yapmıştı.

Ev ile günlük yaşam kültürü arasındaki ilişkiye bakıldığında, farklı ülke insanlarının, farklı yaşam tarzları geliştirdiğini düşünenler var.

Küçük evde yaşamak zor mu?

Guardian gazetesinin hafta sonu ekinin konut sayfası editörü Hannah Booth şöyle diyor:

"Japonlar ve New Yorklu Amerikalılar küçük evlerde yaşamanın sırrını çözmüşler. Dışarıda yemek yiyorlar, parkta zaman geçiriyorlar, kış mevsiminde koza gibi evlerine çekiliyorlar."

Hannah Booth, küçük evin aslında yeni bir anlayışı beraberinde getirmesi gerektiğine işaret ediyor ve "Sahip olduklarımızdan çok daha azıyla yaşayabiliriz" diyor.

İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü'nün verilerine göre, İngiltere'de konut sahipleri ya da kiracılar en çok 3 konudan şikayet ediyor. Bir anket, insanların yüzde 47'sinin evlerin küçük olmasından, yüzde 57'sinin ardiye alanının yetersizliğinden, yüzde 28'inin de diğer apatman sakinlerinin gürültüsünden uzaklaşamamaktan şikayetçi olduğunu gösterdi.

Evlerin küçüklüğünden şikayet ediliyor, ama evleri inşa edenler açısından ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Müteahhitler Birliği Başkanı Steve Turner, ferah evler isteyenlerin bunun bedelini ödemeye hazır olmaları gerektiği, daha geniş evlerin, daha fazla maliyet anlamına geleceğini söylüyor.

QB2 tasarımı

Büyük ev - küçük ev tartışmasında, 'meselenin yaşam felsefesiyle' bağlantılı olduğunu söyleyen Dr. Mike Page, QB2 adını verdiği bir mini ev tasarladı: 4 metre genişlikte, 3 metre uzunlukta ve 3 metre tavan yüksekliğe sahip; 2 kişilik bir konut. QB2, 'odalar' yerine, çok yönlü tek bir yaşam alanı sunuyor. Page, "Denizciyim, tekneler de böyle tasarlanıyor" diyor. Dr. Mike Page, "Böyle evler neden cazip?" sorusuna yanıt verirken sadelikten, yalınlıktan dem vuruyor ve "Doygun, dar ortamlarda yaşamak herkes için cazip olmayabilir. Enerji ve hacmi verimli bir şekilde kullanırken bence, ortaya, sürdürülebilir bir sürecin parçası olacak malzemenin kullanıldığı bir güzellik çıkıyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ingilterenin-kucuk-ev-ikilemi_107693.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!