Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörü Hata, İsraf ve Gecikmeleri 'Yalın Uygulama'larla Önleyebilir mi?

Dünyada Toyota'nın başını çektiği ve bugün farklı sektörlerden on binlerce şirketin uygulamakta olduğu 'yalın düşünce', maliyete ve müşteriye yansıyan hata, israf ve gecikmelerin önlenmesinde inşaat sektörüne 'özel bir reçete' sunma iddiasını taşıyor. Cathedral Hill Sağlık Merkezi Projesi'nde 'yalın düşünce'yi uygulayan Barış Lostuvalı,

Mesut Tufan
1 İnşaat Sektörü Hata, İsraf ve Gecikmeleri 'Yalın Uygulama'larla Önleyebilir mi?

Günümüzde büyük müteahhitlik firmaları aynı anda farklı ülkelerde, kentlerde projeler yürütüyorlar. Bunun gibi operasyonlarda ‘yalın’ ne kadar uygulanabilir?

Aslında daha çok mümkün… Proje bazlı uygulamalarda değişik kültürlerden, değişik firmalardan bir çok insan kısa bir süreliğine bir araya geliyor; yani geçici bir organizasyondan bahsediyoruz. Geçici organizasyonlarda kalıcı bir düşünce sistemi kurmak zor. Ancak kalıcı organizasyonlarda insanları eğiterek, üst seviyelere çıkarabilirsiniz. 

Kendi projeniz üzerinden bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Bundan iç yıl önce işveren, mimar, yüklenici firmanın katılımıyla şartnameyi oluşturduğumuz zaman, fiyatın yaklaşık yüzde 10 üzerindeydik. İşveren bu noktada, “Bu ekiple iş bir yere gitmiyor, olamayacak” diyebilirdi. Demedi; onun yerine “Bu düşünce sistemine ve ekibe inanıyorum. Onlara zaman tanırsam, benim istediğim program, daha düşük bütçeyle gerçekleşebilir” dedi. Bu bir inanç sıçramasıdır. Nitekim bir yıl içinde hedef tutturuldu ve hatta ötesine geçildi. Şu anda proje, piyasa maliyetinin yüzde 20 daha altında ilerliyor ve bittiğinde hedefimiz bu rakamın yüzde 30’larda olması. Bu, ‘yalın’ sisteminin tüm süreçlere yayılması, uygulanması, proje içindeki herkesin bunu benimsemesiyle mümkün olabildi. Çok enterasandır; yalın hep kendini kriz ortamlarında gösteriyor. Ama artık krizleri beklememek gerek, çünkü şok dalgaları artık daha yıkıcı olacak. Bu anlamda kaynaklarımızı daha verimli kullanmanın yollarını şimdiden bulmak önemli. Bence zaten bir kriz var; ama ne kadar hissettiğimiz sorgulanabilir.

Bu anlamda Türkiye inşaat sektöründen sizinle iletişim kuran oldu mu?

Henüz ‘yalın’ nedir, anlama öğrenme, tanışma aşamasında Türkiye. Nisan ayında İstanbul Proje Yönetim Derneği tarafından gerçekleştirilen Dinamikler kongresine katılmıştım; gördüğüm ilgi fena değildi. Elbette zaman içinde bazı firmalar deneyecek ve umarım o denemeler olumlu olur.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-hata-israf-ve-gecikmeleri-yalin-uygulamalarla-onleyebilir-mi_88286.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • inşaat sektöründe yalın uygulamaları... başlığı görünce tuhaf geldi, okuyunca ne kadar mantıklı, gerçekçi ve uygulanabilir olduğuna inanandığımı belirtmek isterim. ülkemizde bazı yenilikler geç algılanır ve uygulanır. yazıldığı gibi inanılarak ve uzman ekip tarafından yapıldığı takdirde başarılması mümkün. inşaat sektörü içinden biri olarak yürekten inanan ve destek veren biriyim. bazı ilkler zor olsada gerçekleşir. saygılar. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!