Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat Sektörü İkinci Yarıya Yavaş Başladı

THBB’nin hazırladığı “Hazır Beton Endeksi” 2021 Temmuz Ayı Raporu’na göre, geçen ay gerileyen Güven Endeksi’nden sonra bu ay beklentinin de aşağı yönlü hareketi, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için henüz koşulların gerçekleşmediğini gösteriyor.

yapi.com.tr
İnşaat Sektörü İkinci Yarıya Yavaş Başladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, haziran ayında faaliyette görülen yükselme temmuzda devam edememiş görünüyor. Beklenti Endeksi de negatif tarafa geçmiş durumda. Güven Endeksi iki aydır yılın en düşük seviyesinde devam ediyor. Geçen ay gerileyen Güven Endeksi’nden sonra bu ay beklentinin de aşağı yönlü hareketi, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için henüz koşulların gerçekleşmediğine işaret ediyor.

Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu verilerine göre temmuz ayında bütün endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın temmuz ayına kıyasla düşük görünüyor. Geçen yıl düşük faiz, düşük maliyetler ve konuta olan talepteki canlılık ile beraber yol alan inşaat sektörü, bu yıl tersine dönen koşulların etkisi altında kalmaya devam ediyor.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında faaliyetlerimizde doğal olarak negatif yönde büyük bir fark vardır ancak sektöre olan güven geçen yıla göre fazla değişmemiştir. Aşılama ve normalleşme adımlarına rağmen güven ve beklenti endekslerinin düşük seyretmesinin üzerinde düşünülmelidir.” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı verilerine de değinen Yavuz Işık, “Sektörler içerisinde Ciro Endeksi en az artan sektör inşaat görünmektedir. Geçen yılın ilk altı ayındaki satışa kıyasla bu yıl konut satışları yüzde 11,5 azalmış görünmektedir. İpotekli satışlardaki azalma yüzde 60’a çıkmaktadır. İpotekli ilk el satış olarak bakıldığında daralma, geçen yıla göre yüzde 68’dir. Faiz düzeyine oldukça duyarlı olduğunu bildiğimiz inşaat sektörü, enflasyon ile mücadelede Türkiye’nin elde edeceği başarıya odaklanmıştır. Bununla birlikte son çeyrekte baz etkisi ile gerilemesi beklenen enflasyon sonrasında faizdeki gevşeme, inşaat sektörüne hareketlilik katabilecek gibi görünmektedir.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-ikinci-yariya-yavas-basladi_186506.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!