Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Irak ve Rusya'da İş Yapanlara Destek

Irak ve Rusya'da İş Yapanlara Destek

yapi.com.tr/AA
Irak ve Rusya'da İş Yapanlara Destek

Başbakan Yardımcısı Mehmet  Şimşek, Irak ve Rusya pazarlarında iş yapan ihracatçılara Eximbank'ın büyük kolaylık ve destek sağlayacağını bildirdi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, küresel arka planın sıkıntılı olduğunu ve bunun için küresel büyümeye bakılmasının yeterli olacağını ifade etti. Geçen sene yüzde 3 civarına düşen bir küresel büyümeden bahsedildiğini, bu yıl ise yüzde 3'ü bile tutturmanın zor gözüktüğünü belirten Şimşek, "Küresel ölçekte alınan bütün tedbirlere rağmen böyle bir resimle karşı karşıyayız. Parasal gelişme yetmedi, sıfır faiz yetmedi ve şimdi negatif faiz ortamı söz konusu. Şu anda 6 trilyon dolardan fazla tahvil stokunun faizi negatif. Küresel talebin zayıf seyrettiği böyle bir ortamdan bahsediyoruz. Dünyanın, bütün bu çabalara tepki vermekte zorlandığı bir konjonktürden bahsediyoruz" diye konuştu. Şimşek, bu dönemi hem fırsata çevirmek, hem ihracatçılara, üreticilere, istihdama etkisini sınırlandırmak için çalıştıklarını vurguladı. Özellikle Irak ve Rusya gibi sıkıntı yaşanan pazarlara ilişkin bilgi veren Şimşek, "Irak ve Rusya gibi pazarlarda ihracatçımıza Eximbank ilave destek versin veya var olan destekleri 1 yıl öteleme gibi her türlü kolaylığı sağlayalım ve gereken desteği verelim. Buradaki sıkıntıların bir kısmı ihracatçımızın, sanayicimizin, yatırımcımızın basiretsizliğinden kaynaklanmıyor, tamamen jeopoliitk bir takım gelişmelerin sonucundan kaynaklı. Hükümet olarak yanınızdayız ve o anlamda güçlü destek vermeye devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı. İhracatçıların zor durumlarda pazar çeşitlendirmesi yaparak sıkıntıların üstesinden geldiğini anlatan Şimşek, manşet rakamların her zaman doğruyu yansıtmayabileceğini, aslında Türkiye'nin küresel ticaretten aldığı payını artırdığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, zor konjonktürde Türkiye'nin şanslı olduğunu çünkü güçlü bir hükümetin, gece-gündüz reformlar için çalıştığını ve reformları uygulamaya koyduğunu dile getirdi. Şimşek, dün gece Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yaptıkları ve kamuoyunda Patent Kanunu olarak bilinen reform paketini görüştükleri bilgisini verdi.

'Çin'de ekonominin yeniden dengelenmesi lehimize olacak'

Türkiye'nin zor konjonktürü fırsata dönüştürdüğünü kaydeden Şimşek, küresel piyasalara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye uzun süre yakın coğrafyasına odaklandı. Bu normaldi. Şimdi Avrupa uzun süreli bir durgunluğa girdi. Orta Doğu'da Arap Baharı kışa dönüştü. Nasıl yatırımcılara bütün yumurtaları bir sepete koymayın diyorsak, aslında ihracatçımız da hiç korkmadan Asya'yı keşfetmesi ve rekabet etmesi lazım. Uzun süre Asya'yı ihmal ettik. Aslında Amerika çok büyük bir pazar. Orayı da ihmal ettik. Yeni dönemde bütün dünyaya yönelik olarak ilave bir çabaya girmemiz lazım. Önünüzü açmak için biz elimizden geleni yapacağız. Dünya ekonomisi küresel krizden bu yana yavaşlamaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde durum biraz daha kötü. Çin'deki yavaşlama emtia fiyatlarını etkiliyor. Piyasalardaki tedirginliğin esas kaynağı Çin ekomisindeki gelişmeler. Bazı raporlara bakıldığında, 'Çin'de ülke borcu bir bütün olarak oldukça yüksek. Bankaların sermaye ihtiyacı gelecek 3 yıl için 7,7 trilyon dolar. Çin'de bir sıkıntı olursa 2008-2009 finansal krizin 4-5 katı büyüklüğünde bir depremden bahsediliyor' ifadeleri görülüyor. Çin'deki yavaşlama muhtemelen kontrollü bir yavaşlama olacak. Çin hükümetinin elinde birçok enstrüman var. Çin'de ekonominin yeniden dengelenmesi lehimize olacak. Yatırım ve ihracat ağırlıklı bir yapıdan, iç tüketim ve dış satışların yeniden dengelendiği bir ekonomiden muhtemelen ürünlerimize orta ve uzun vadede talep olacaktır."

Mehmet Şimşek, Hindistan pazarının da ihmal edilmemesi gerektiğini, yatırım açısından potansiyelin yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Rusya ile Suriye gerginliği olmadan da iki ülke arasındaki ticaretin sıkıntılı olduğunu anlatan Şimşek, Rusya'da emtia fiyatları düşüşü nedeniyle ekonomik sıkıntının baş gösterdiğini ve ciddi küçülme yaşandığını ifade etti. Şimşek, küresel ekonomide ciddi risklerin olduğuna dikkati çekerek, "ABD Merkez Bankası bir iki yıl içerisinde faizi 100 baz puan bile zor artırır' diyen piyasa raporları var. Emtia fiyatlarındaki düşüşler, Çin'deki gelişmeler politika varsayımlarına ve beklentilere yansıyor" dedi. Emtia fiyatlarının düşmesinin doğrudan etkiler bakımından Türkiye için olumlu, dolaylı etkisinin ise olumsuz olduğuna işaret eden Şimşek, çevre ülkelere sürekli reformlar yapması konusunu telkin ettiklerini aktardı. Şimşek, bu coğrafyada doğru düzgün üretim üssü olarak sadece Türkiye'nin olduğunu vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/irak-ve-rusyada-is-yapanlara-destek_143271.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!