Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Çin'e Temiz Hava Satıyor

Rusya'nın Milyarlarca Dolarlık Enerji Projeleri Tehlikede

Rusya’nın milyarlarca dolarlık yatırım yaptığı büyük enerji projeleri, Batı’nın yaptırımları ve düşen petrol fiyatları nedeniyle durma noktasına geldi.

yapı.com.tr
Rusya'nın Milyarlarca Dolarlık Enerji Projeleri Tehlikede

Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB), 2014 yılının başlarında Rusya’ya bir dizi ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı. Son olarak pazartesi günü AB, Rusya’ya uyguladığı yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı alırken, ABD ise salı günü Rusya'ya mevcut yaptırımları delme girişimleri nedeniyle toplam 34 kişi ve kuruluşu "kara listeye" ekledi.

400 milyar dolarlık proje ilerlemiyor

Yaptırımlar nedeniyle yüzünü Asya’ya çevirme stratejisi izleyen Rusya için geçtiğimiz yılın kasım ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasında imzalanan ve değeri 400 milyar dolar olduğu öne sürülen doğalgaz anlaşması büyük önem taşıyor. Milliyet'in haberine göre, Rusya’nın yaşadığı ekonomik kriz, düşen petrol fiyatları ve Rus rublesinin yüzde 50’den fazla değer kaybetmesi nedeniyle anlaşma kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 milyar dolarlık "Altay" ve 20 milyar dolarlık "Sibirya’nın Gücü" boru hatlarında ilerleme kaydedilemiyor.

Türk Akımı rafa kalktı

Rusya’nın büyük önem verdiği enerji projelerden birisi de Putin’in, Aralık 2014’te Ankara’da duyurduğu, Türk Akımı olarak adlandırılan doğalgaz boru hattı projesiydi. Rus enerji şirketi Gazprom’un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10,25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle projede ilerleme kaydedilemezken, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke yetkilileri de projedeki görüşmelerin durdurulduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da itirazlar var

Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattının yapılmasının planlandığı Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattı da Rusya’nın tehlikeye giren mega-projeleri arasında yer alıyor. Gazprom, Alman enerji şirketleri E.ON ve BASF ile merkezi Avusturya'da bulunan enerji şirketi OMV arasında eylül ayında bir anlaşma imzalandı ancak Polonya, Slovakya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri, projenin yürütülmesine karşı çıkan açıklamalar yapıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyanin-milyarlarca-dolarlik-enerji-projeleri-tehlikede_141038.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!