Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İsfalt'ta Uzman Olmak Varmış!

Eurasfalt şirketi ile İstanbul Belediyesi’ne ait İSFALT arasında düzenlenen sözleşme ve hakediş belgelerine göre, asfalt danışmanlığı hizmeti veren yabancı uzmanlara günlük kişi başı 1.390 euro (3.058 TL) ödenmiş. Uzmanlar belediyeden 1 ayda 41.490 euro (94.590 TL) ücret almış. Oysa Viyana Teknik Üniversitesi’nden Prof. Blab, belediyeden aldığı

Akşam Gazetesi
İsfalt'ta Uzman Olmak Varmış!

Eurasfalt şirketi ile İstanbul Belediyesi’ne ait İSFALT arasında düzenlenen sözleşme ve hakediş belgelerine göre, asfalt danışmanlığı hizmeti veren yabancı uzmanlara günlük kişi başı 1.390 euro (3.058 TL) ödenmiş. Uzmanlar belediyeden 1 ayda 41.490 euro (94.590 TL) ücret almış. Oysa Viyana Teknik Üniversitesi’nden Prof. Blab, belediyeden aldığı danışmanlık ücretinin 1000 euro olduğunu söylemişti. İSFALT’ta çalışan bir mühendisin aylık maaşı ise 3.000 TL...

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta gündeme getirdiği Serdar Kepenek’in sahibi olduğu Eurasfalt’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSFALT A.Ş. ile yaptığı yaptığı 180’er günlük iki ayrı sözleşmede yabancı uzmanlara bir servet ödenmiş gibi gösteriliyor. Vatan Gazetesi'nin elde ettiği 10 Temmuz 2007 tarihli sözleşmeye göre Kepenek’in Eurasfalt şirketi, "yeni asfalt konseptini aktarma", "asfalt standartlarını mukayese etme"gibi ilginç hizmetler karşılığında hatırı sayılır paralar alıyor.

725 bin euro’luk "mukayese"

İSFALT A.Ş. ile Eurasfalt Firması arasında 10.07.2007 tarihinde yapılan, 14 maddeden oluşan, 180 günlük sözleşmede, "teklif cetveli" olarak yapılan düzenlemede 5 kalem iş ile bu işlerin tutarı şöyle sıralanıyor:

1- Yeni asfalt konseptleri yapılması: 390 bin euro
2- Mevcut değişik standartların İstanbul şartlarına göre mukayese edilmesi: 725 bin euro
3- Katkı malzemelerinin kullanımında danışmanlık: 240 bin euro
4- Diğer danışmanlık konuları ve gezi organizasyonları: 105 bin euro
5- Eğitim: 292 bin euro.

Teklif cetvelinde 5 kalem iş için KDV hariç toplam 1 milyon 752 bin euro ödeme yapılacağı taahhüt ediliyor. Puantaj cetvellerinde Eurasfalt çalışanı olarak Ersun Görener, E. Shirbel, Jörg Sonne, Clemens Müller, Anders Jacobsen, Daniel Ziel ve Wilfried Schellenberger görünüyor. Sözleşme kapsamında çalışanların işe devamlılığını gösteren puantaj cetvelinde de imzaların tek kalemden çıkması dikkat çekti.

3 aylık hakediş cetveli

Eurasfalt Firması’na ait Ekim, Kasım ve Aralık hakediş cetvellerinde ise firma çalışanlarına yapılan ödemelerle ilgili bilgiler yer alıyor. Ele geçirilen belgelerde Eurasfalt firması ile 180’er günlük iki ayrı sözleşme yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 7 yabancı uzmana günlük kişi başı 1.390 euro + KDV ücret ödediği de görülüyor. Hakediş cetvellerinde yapılan incelemelerde Ekim 2008’de 6 uzmanın görev yaptığı, kişi başı günlük 1.383 euro ödenen uzmanlara toplamda 257.299 euro ödeme yapıldığı belirtiliyor. Kasım 2008’de ise kimi günler 5 kimi günler 6 ya da 7 kişinin çalıştığı görülüyor ve bu ay için toplam 247 bin 616 euro ödeme yapıldığı görülüyor. Aralık 2008’de ise çalışılan gün sayısının 5’le sınırlı olduğu görülüyor. Hakediş cetvelinde 6 kişinin çalıştığı 5 gün boyunca toplam 41 bin 499 euro ödeme yapıldığı kaydediliyor.

Prof. Blab çok az almış!

Viyana Teknik Üniversitesi’nden Prof. Ronald Blab, belediyeden aldığı danışmanlık ücretinin 800 ya da bin Euro olduğunu söylemişti. Ancak ortaya çıkan belgelerde İSFALT’a danışmanlık hizmeti veren Eurasfalt firması adına görev yapan 7 yabancı uzman, 180 günlük hizmet karşılığında kişi başı 250.200 Euro almaya hak kazanıyor. Yani Eurasfalt firması adına görev yapan 7 yabancı uzmandan her biri, 30 gün boyunca 41 bin 590 Euro (94 bin 590 TL) kazanıyor. Ancak pazar günü görevli olmayan uzmanlar ise 35 bin 958 Euro (81 bin 984 TL) almaya hak kazandı.

Özel sigorta koşulu da var

Sözleşmede çalışanların sigortalarının yapılması da öngörülüyor ancak Kılıçdaroğlu, işçilerin sigortalarının da ödenmediğini, yabancı çalışanların çalışma izinlerinin olmadığını ve SSK kapsamında sigortalarının yapılmadığını açıklamıştı. Aynı sözleşmede SSK dışında bu çalışanlara kaza ve diğer olabilecek kaza ve olaylar için özel sigorta yapılması şartı da koşuldu. Yabancı uzmanların bu sigortalarının da yurt dışındaki bir firmaya yaptırıldığı belirtiliyor. Eurasfalt A.Ş. tarafından İsfalt A.Ş.’ye 1 aylık çalışmanın bedeli olarak kesilen faturanın tutarı ise KDV dahil 254 milyon 623.993 Euro. Faturanın yüksek tutarına rağmen el yazısıyla doldurulması dikkat çekti.

"Çakmakçıydı asfaltçı oldu"

Vatan, Serdar Kepenek’in bir dönem üyesi olduğu ancak daha sonradan faaliyetine son veren Hamburg Müsiad Başkanı Lütfü Güler’e ulaştı. Kepenek’in yönetim kurulu üyesi değil sade bir üye olduğunu belirten Güler, Kepenek hakkında şunları söyledi: "Sivaslı Serdar Kepenek, Türkiye’de Kütahya Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Almanya’ya gelmiş. Hamburg’ta reklam promosyon işleri yapan bir şirketi vardı. 2001-2002 yıllarında üyemiz oldu. Kalem, çakmak v.b promosyon ürünleri yapıyordu. Şimdi 40 yaşlarındadır. Belediyeye asfalt konusunda danışmanlık hizmeti verdiğini öğrenince çok şaşırdım. Çünkü benim tanıdığım Kepenek’in asfaltla tek ilişkisi aracıyla üzerinde gitmesidir."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/isfaltta-uzman-olmak-varmis_67599.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!