Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın

İtfaiyenin Kontrol ve Denetim Yetkisi Olsaydı Bu Facia Olmazdı

Yangın Profesörü Abdurrahman Kılıç: TOKİ ve inşaat sektörü için itfaiyenin denetim yetkisi elinden alındı. Türkiye'de yangın öncesi önlemlerde en büyük eksiklerden biri bu. İtfaiyenin kontrol ve denetim yetkisi olsa Aladağ facia olmazdı.

yapi.com.tr
İtfaiyenin Kontrol ve Denetim Yetkisi Olsaydı Bu Facia Olmazdı

Adana Aladağ’da Süleymancılar tarikatına bağlı yurtta ihmallerden biri de yangın önlemlerinin alınmaması olduğu anlaşılıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yurt yangınında önlemlerinin doğru alınması durumunda can kayıplarının yaşanmayabileceğini anlattı. Birgün Gazetesi'nden Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, Prof. Dr. Kılıç, yangın mevzuatını ve yangın önlemlerini anlattı:

1. İtfaiyenin yangın öncesi var olan denetim yetkisi alındı

Türkiye’de en büyük eksikliklerden biri itfaiye denetimidir. Türkiye’de tam anlamıyla itfaiye yoktur. 2012’de yönetmelik çıktı. Ancak bu yetersiz. 2014'te TOKİ ve inşaat sektörü için bürokrasiyi azaltmak amacıyla denetim yetkisi itfaiyeden alındı. Bina projelerinin kontrolü ve onaylanması, iskan sırasında yangın sistemlerinin yapılıp yapılmadığının denetlenmesi yetkisi ilçe belediyelere verildi. Belediyelerin en fazla yüzde 5’inde yeterliliğe sahip denetim yapacak kişiler vardır. Proje ve iskan aşamasında vs. itfaiye artık saf dışı, bununla ilgili rapor hazırlayamıyor, kontrol yapamıyor. İtfaiye kontrol yapabiliyor olsaydı Aladağ’da yangın bu kadar kısa sürede büyüyüp facia olmazdı.

2. Yapılarda kullanılan malzemeler yanıcı olamaz

Aladağ’da yangının bu kadar kısa sürede büyümesi yanıcı malzemelerin çokluğundan. Yapılarda yangınların başlıca sebebi kullanılan malzemeler oluyor. Sünger, koltuk, halı vs. çabuk yanan maddelerdir. Yatılan yerlerde kolay yanıcı malzeme kullanılamaz. Yanıcı malzeme yoksa yangın da yoktur. Bu gibi yerlerde alevlenemeyen yada zor alevlenen malzemeler kullanılmalıdır. Yanıcı malzemeler yangının hemen büyümesine ve birkaç dakika içinde boğularak yada yanarak ölüme sebebiyet verir. Aladağ için yangın neden bu kadar kısa sürede büyüdü? Esas sorulması gereken budur.

3. Yangın merdiveni görüntü olsun diye yapılmamalı

En kritik noktalardan biri yangın önleme araç ve gereçlerinin bulunmasıdır. Ancak bu da yetmez. Aladağ’da mesela görüntüde yangın merdiveni var. ‘Var denilen özellik’ aslında yok hükmünde bulunuyor. Görüntüde var olan şeyin teknik özellikleri uygun değilse bu sizi yangından korumaz.

4. Merdiven, yönetmeliğe uygun buton ve sirene sahip olmalı

Yönetmelikle yurt vb. yerlerde ne tür önlem alınacağı belirlenmiştir. Genelde dışardan kimse girmesin diye kapılar kapalı tutulur. Yönetmelik işte buna karşıdır. Yönetmelik derki kapı kilitli tutulamaz. Kilit yerine kontrollü giriş ve çıkışlar yapılır. Yangın merdiveni normalde dille veya kontakla kapanır. Bu kapı hemen yakınında bulunan bir butonla rahatça açılabilir konumda olmalıdır. Birisi düğmeye basıp çıkmak istediğinde de siren çalar. Bu şekilde kapı kontrol altında tutulabilir.

5. Bina ahşap ise yangına karşı dirençli hale getirilebilir

Aladağ’da konuşulan bir diğer nokta ahşap yapı olması. Bina ahşap ise bunu yangına dirençli hale getirecek teknolojiye sahibiz.

6. Yangından kaçış yolları açık tutulmalı

Bir binada iki adet giriş çıkış varsa ve bunlar yönetmeliğe uygunsa ölüm olmaz. Bugüne kadar ölüm olduğu da görülmemiştir. Can güvenliği için önce insanların kaçışı sağlanmalıdır. Aladağ’daki en büyü hata kaçış yollarının kapalı olması.

7. Yangın algılama sistemi kurularak sesli uyarının sağlanması gerekir

Algı sisteminin her binada bulunması gerekir. Uyuyanlara yangın sırasında çıkan yoğun duman durumunda sesli uyarı yapacak bir mekanizma önemli ve hayat kurtarıcı bir ihtiyaçtır.

8. Yangın tüpü faciaya dönüşmesini önler

Yangın söndürme tüplerinin bulunması da facia boyutuna varmadan yangının önüne geçilmesini sağlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/itfaiyenin-kontrol-ve-denetim-yetkisi-olsaydi-bu-facia-olmazdi_152384.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!