Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İZDEMİR'in 4. ÇED Kararına Karşı Dava Açıldı

İZDEMİR’in 3. kez iptal edilip, dördüncü kez tekrar verilen 'ÇED Olumlu' kararına karşı dava açıldı.

yapi.com.tr
İZDEMİR'in 4. ÇED Kararına Karşı Dava Açıldı

İzmir Aliağa ile Foça sınırları ilçelerinin sınırında faaliyet gösteren dört yılı aşkın süredir faaliyet gösteren İZDEMİR Kömürlü Termik Santrali'nin çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu bir kez daha davalık oldu. Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre; İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB, Menemen Ticaret Odası, Menemen Ziraat Odası, Menemen Sanatkarlar ve Esnaf Odası, Menemen Esnaflar Odası, Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası, S.S. Menemen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Derneği ve aralarında davacı baro, oda ve kooperatif yönetim kurulu üyelerinin, Menemen ve Aliağa'da ikamet eden kişilerin de bulunduğu toplam 102 davacı son verilen ÇED kararının da iptalini istedi.

Mahkeme kararlarına rağmen bir kez ÇED kararı veren kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanma suçunun işlendiğinin belirtildiği dava dilekçesinde ÇED kararının 2009/7 sayılı genelgeye dahi aykırı olduğu, proje tanıtım dosyasının özensiz ve kopya olduğu, İDK kurulunun görevlerini yerine getirmediği, radyasyon güvenliğinin yok sayıldığı, santralin etki kapsamında, koruma alanı Gediz Deltası'nın nasıl korunacağına dair bilgi olmadığı, kullanılan kömürün ve ortaya çıkan külün form ve karbon analizinin yine atlandığı, kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmaması, santralin yaşamı ve sağlığı tehlikeye attığı, bölgedeki aktif fay hatlarının dikkate alınmadığı, santralin kültürel varlıklar üzerindeki etkisinin göz ardı edildiği ifade edildi.

Yasa tanınmıyor, mahkeme kararları uygulanmıyor
Dava öncesi kurum temsilcileri basına açıklamada bulundu. Baro yöneticisi Özgür Yılmaz, Anayasa'da ve uluslararası mevzuatça güvence altına alınan sağlıklı çevrede yaşama hakkının yok sayıldığını belirterek "Son yıllarda hükümetler açısından insan ve yaşam hakkından önce sermaye ve rant odaklı vahşi kapitalizmin üretim ilişkileri içerisinde hiçbir yasa ve kural tanınmıyor, buna ilişkin verilen mahkeme kararları dahi uygulanmamaktadır. İzmir Barosu şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da insanların ve diğer tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının savunucusu olmaya devam edecek, çevre mücadelesini ve mücadele edenlerini yalnız bırakmayacaktır" dedi.

Aliağa kirlilik yükünü çoktan aştı
TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın "Hepimizin bildiği gibi raporların hiç bir yerine dokunulmadan, iptal edilmiş şekliyle, hukukun da arkasından dolanarak tekrar onaylanmıştır. Hukukla ve dava açanlarla alay edilmektedir. Biz daha güçlü bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmekle, verilen kararları iptal ettirmekle kararlıyız" dedi. ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da şunları söyledi: "Aliağa gibi çevresel kirlilik yükünü çoktan aşmış bir bölgede kümülatif etki değerlendirilmesi yapılmadan yeni tesis kurulacak olmasının bilimsel ve teknik raporlarla paylaşmamıza rağmen sürekli olarak ÇED kararı verilmesi Çevre Bakanlığı'nın işini ne kadar işini ciddi yaptığını ortaya koyuyor. Türkiye'de ÇED sürecinin işletilmediğini de bir göstergesi. Karar vericileri görevlerini yerine getirmelidir.”

Bakanlık santralin tedarikçisi gibi davranıyor
EGEÇEP'in ve vatandaşların avukatı Arif Ali Cangı da tesisin bölge yaşamı ve İzmir'in hava kalitesi açısından tehdit oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi: "İşyeri açma ruhsatı olmadan santral faaliyettedir. Son ÇED raporu Karadeniz'den kopyala yapıştır. Bu basında yer alınca ifade değiştirildi. Bu işin ne kadar ciddiyetsiz olduğunu ortaya koyuyor. Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü, kuruluş amacını yerine getirmiyor. Bilakis termik santralin tedarikçisi gibi davranıyor. Son hazırlanan proje tanıtım dosyasında Karadeniz Bölgesi için hazırlanmış başka bir rapordan kopyala yapıştır bilgiler yer almıştı. Bu santrale karşı bütün kurumları tepki göstermesi gerekiyor. Şu ana kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi yeterli önlemi almadı, gerekli adımı atmadı. 31 Mart'ta seçilecek yeni yönetimin bunu dikkate alması gerekiyor.”

Son ÇED kararı zeytin kanunu ile iptal edilmişti
Son olarak İzmir 5. İdare Mahkemesinin, santralin atık depolama tesisinin konumunun 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesine aykırılık gösterdiği sonucuna vererek ÇED kararını iptal"etmesine rağmen yeni ÇED dosyasında bu konuda ne tür bir değişiklik yapıldığı bilgisi yer almıyor. Raporda "En uygun yerin seçildiği” ve "Zeytin kanununun hükümlerinin uygulanacağı" ifadeleri tekrarlanıyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izdemirin-4-ced-kararina-karsi-dava-acildi_170263.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!