Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir Büyükşehir, 244 Projeyi Hayata Geçirecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 milyar 950 milyon TL olarak onaylanan 2017 bütçesinin 2 milyar 284 milyon TL'sini altyapı yatırımlarına harcayacak.

yapi.com.tr
İzmir Büyükşehir, 244 Projeyi Hayata Geçirecek!

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, İzmir'de 2017 yılında 2 milyar 244 TL harcanarak 244 proje hayata geçirilecek.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştireceği yatırım programında yeni metro ve tramvay hatları, yol çalışmaları, İzmir Opera Binası, sinyalizasyon sistemin geliştirilmesi, Süt Kuzusu Projesi, otopark yapımı, itfaiye araç filosunun büyütülmesi ile asfalt ve kamulaştırma yatırımları yer alıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, geçtiğimiz hafta sonu açıklanan 2016 raporunda 'yatırım yapılabilir' kredi notunu koruyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarını arttırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 milyar 950 milyon TL olarak onaylanan 2017 bütçesinin 2 milyar 284 milyon TL'sini altyapı yatırımlarına harcayacak.

İzmir'de hayata geçirecekleri 244 yatırım projesi için yaklaşık 2.3 milyar lira kaynak ayırdıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 20142019 döneminde gerçekleştirecekleri toplam yatırım tutarının ise 8 milyar lirayı aşacağını söyledi. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi yatırımlarının sürekli arttığına dikkat çekerek, 2004 - 2009 yılında 1 milyar 945 milyon lira olan yatırım miktarının, 2009 - 2014 döneminde 4.5 milyar liraya, 2014-2016 yılları arasında 4 milyar 953 bin liraya ulaştığını söyledi. 2 yılda bu performansla devam edildiğinde, üçüncü 5 yıllık dönemdeki yatırım tutarının ise 8 milyar lirayı aşacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bugüne kadar kamulaştırma için harcadıkları rakamın ise 1 milyar 639 milyon lira olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir'in stratejik planlarına uygun performans planı ve bütçe yaptığının Sayıştay raporlarında da açıkça belirtildiğine dikkat çeken Kocaoğlu, " O raporlarda ayrıca 'Belediyenizin hedef ve göstergelerine uygun olduğu hesap verilebilir, şeffaf olduğu tespit edilmiştir' diyor" dedi.

Başkan Kocaoğlu, İzmir'de tramvay yatırımlardın hızla devam ettiğini belirterek, *f[ZBAN hattını Selçuk'a kadar uzatacak raylı sistem çalışmalarımızı da bitirdik. TCDD sinyalizasyonu bitirdiğinde, hattı devreye alacağız. Bize verilen tarih 2017 yılının Eylül ayı. Ayrıca TCDD ile Belevi'ye de istasyon yapılmasına karar verdik. Onun yapımı devam ediyor. Narlıdere Metrosu için Kalkınma Bakanlığı'na gittim; görüştüm. Projesi hazır. İmzaya açılacak. İmzadan gelince ihaleye çıkacağız" diye konuştu.

Bütçede aslan payı ulaşıma

Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanan çevre yerleşimlerin altyapı çalışmalarına ayrılan payda bu yıl önemli bir artış yapıldı. Büyükşehir Belediyesi bütçesinde tüm sektörler içinde yüzde 25'lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı kentsel alt yapı sektöründe aslan payını asfalt çalışmaları aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında Buca Onat Caddesi ile şehirlerarası otobüs terminali ve çevre yolu arası bağlantı yolunda viyadüklerin yüzde 80'ini, tünelin ise yüzde 40'ını tamamlayacak. Kentsel Altyapı Sektörü'nde 833 milyon liralık yatırım yapacak. Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde yüzde 21'lik pay ile ikinci sırada yer alan ulaşım sektöründe, raylı sistem ağının genişletilmesine yönelik yatırımlar ile kent trafiğinin güvenliği ve akıcılığının sağlanmasına yönelik çalışmalar öne çıkıyor. Ulaşım için ayrılan bütçe ise 725 milyon 585 bin lira olarak öngörüldü.

Tramvay hatları yapımı ve araç alımı için 126 milyon TL, Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında araç alımı için 150 milyon TL, İZBAN ağma ilave hatlar yapılması için 11.3 milyon TL bütçe belirlendi. Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık Metro hattı, Evka -3 -Bornova Merkez Metro Hattı, Üçyol -Dokuz Eylül Üniversitesi Tmaztepe Kampusü-Buca Koop metro hattı yapımı ve Gaziemir'deki Fuar İzmir alanına yapılacak Monoray ^istemi için de toplam 140 milyon liralık kaynak ayrıldı. Kent trafiğini rahatlatacak önemli projelerden biri olan Akıllı Trafik Sistemi için 42.8 milyon TL, otopark yapımları için 31.7 milyon TL'lik bütçe ayrıldı. Satın alman 15 yolcu gemisinden HSC (High Speed Craft) özelliğine sahip en hızlı iki gemi ile Urla iskelesinin işletmeye açılması planlanıyor. Güzelbahçe İskelesi'nin de yapımına başlanacak.

Çevre konusunda katı atık tesisleri ön plana çıkıyor

402 milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 229 milyon TL ayrılırken, atık transferi ile bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 62.3 milyon TL kaynak ayrıldı. 358 milyon TL kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 196 milyon TL kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetlerinin oldu. Bunu 73 milyon lira ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 38 milyon TL ile İzmir'in çehresini değiştiren kıyı düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları izledi. Aktepe, Emrez, Örnekköy, Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere kentsel dönüşüm ve sağlıklı yapılaşma faaliyetleri için 26.5 milyon liralık kaynak ayrıldı.

Toplam 308.5 milyon TL'lik sosyal destekler arasında, Eşrefpaşa Hastanesi aracılığıyla yürütülen koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri için 58 milyon lira ayrıldı. Mezarlık ve defin hizmetleri, mezarlık bakım ve onarımı için 80.9 milyon lira, sosyal projeler içinde önemli bir yer tutan "Süt Kuzusu" projesi için 37.2 milyon liralık bütçe öngörüldü. 2017 projeleri içinde "Engellilik Farkmdalık Parkı" ile "Gençlik Merkezleri" kurulması dikkat çekiyor.

Opera Binası'nın temeli atılıyor

izmirlilerin merakla beklediği Opera Binası'nın temeli 2017 yılında atılacak. Kültür, sanat ve spor için 150.9fnilyon liralık yatırım öngören İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu rakamın 50 milyon liralık bölümünü opera binasına ayırdı. Spora yönelik faaliyetler ve tesis yapımına ise 47.3 milyon liralık kaynak ayrıldı.

İzmir'i fuarlar ve kongreler kenti haline getirmek amacıyla turizm ve yerel ekonomi sektörüne 33.7 milyon TL'lik pay ayrıldı. Kültürpark Yenileme Projesi. Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi ve Yeni Kıta Habitatları projeleri üzerinde çalışılacak. Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi için kovanlı, kovansız arılar ile küçükbaş hayvancılık için keçi, teke, koyun ve koç dağıtımına devam edilecek. Meslek Fabrikası faaliyetleri kapsapıında 8 bin kişiye 120 farklı branşta eğitim verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ilçe , belediyeleri ile yapılacak drtak projeler için 50 milyon TL ayrılırken, İzmir Kalkınma Ajnsı'na 12 milyon TL, kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT'a 220 milyon TL destek öngörüldü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-buyuksehir-244-projeyi-hayata-gecirecek_152877.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!