Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir’de 150 Yıllık Direk Direnişi!

İzmir’in Konak İlçesi Umurbey Mahallesi sakinleri, kentin havagazı ile aydınlatıldığı dönemden kalma aydınlatma direklerinin yenileriyle değiştirilip, eskilerinin hurdaya çıkarılmasına tepki gösterdi. Bu direklerin 150 yıllık olduğunu belirten vatandaşlar, sahip çıkılıp, korunmasını istedi.

yapi.com.tr
İzmir’de 150 Yıllık Direk Direnişi!

Alsancak semtindeki Umurbey Mahallesi'nde, elektrik tellerinin yer altına alınıp, eski direklerin yenilenmesi çalışmaları vatandaşları sevindirirken, bir konuda da tepki geldi. Mahallede yaşayanlar, kentin 1862 yılından itibaren havagazı ile aydınlatılmaya başlandığı dönemden kalan, metal aydınlatma direklerinin sökülüp hurdaya çıkarıldığını, yerine beton direklerin yerleştirildiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. DHA'nın haberine göre, vatandaşlar, tarihi değeri bulunduğunu belirttikleri bu direklerin korunması gerektiğini söyledi. Yerlerine yenileri konulsa bile bu direklerin sanayi müzelerinde muhafaza edilebileceğini dile getirdi.

Umurbey Mahallesi Muhtarı Fatma Kaçaro da bölgede birçok tescilli ev ve ağacın yanı sıra tarihi değeri olan elektrik diriklerinin de bulunduğu belirterek, "Mahallemizdeki 1495-1496 sokaklarında bulunan, Fransızlar'ın yakındaki Tarihi Havagazı Fabrikası'nı işlettiği dönemden kalma direkleri sökmeye çalışan görevlilere, bunların bir dönem kentin aydınlatılmasına damga vurduğunu, tarihi değerleri bulunduğunu söyledik. Bu direklerin hurdaya çıkarılmak yerine bir müzeye konulup, korunması gerektiğini belirttik. En azından birini bırakmalarını isteyip koruma altına aldık. Bu direği söküp götürmelerine izin vermeyeceğimizi söyledik. Bu direk yerinde kalmalı. Yenisini yanına diksinler ancak bu direği buradan sökemezler" dedi.

Düşüp yaralandı

Öte yandan, çalışmaların yapıldığı mahalllede oturan 90 yaşındaki Sezai Türkkanı, açılan çukura ayağı takılıp, yere düşünce yüzünden ve başından yaralandığını anlattı. Tedavisinin ardından taburcu edilen Türkkanı şikayetçi olmadığını belirtti.

Alsancak Limanı karşısındaki tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanılmak üzere restore edilmiş, 2008 yılında hizmete açılmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirde-150-yillik-direk-direnisi_124835.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!