Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir’in Çernobili’nde Koyunlar Otluyor!

Kentin Çernobil’i olarak nitelenen ve radyoaktif tehlikenin bulunduğu Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasında tel örgüler tamamen yıkıldı. Kazı çalışmaları tehlike saçarken, arazide vatandaşlar geziyor ve koyunlar otluyor

yapi.com.tr
İzmir’in Çernobili’nde Koyunlar Otluyor!

Gaziemir’in Emrez Mahallesi’nde, bahçesinde bulunan gömülü radyoaktif maddeler nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan eski kurşun fabrikasından korkutan görüntüler ortaya çıktı. Egedesonsöz’den Ender Aldanmaz’ın haberine göre; Aslan Avcı Döküm Sanayi Şirketi’nin yıllarca kurşun ürettiği ve atıkların fabrika bahçesine gömüldüğü 2012’de ortaya çıkmıştı. Radyoaktif tehlikenin bulunduğu alanda topraklama çalışmaları yapılırken, İzmir Valiliği ve Türk Atom Enerji Kurumu (TAEK), çevre güvenliği için bir dizi çalışmalar yaptı ve arazinin vatandaşlardan izole edilmesi için tel örgüler çekti. Yaklaşık 5 yıldır devam eden bürokratik süreçler nedeniyle çalışmalara başlanamadı. Tel örgü ve topraklama önlemleri de ihmal edildi.

Biran önce izole edilmeli

TAEK’in denetiminde olan alanda, geçtiğimiz Eylül ayında temizleme çalışması yapmak için başvuru yapan yüklenici firma, süreç tamamlanmadan radyoaktif maddelerin olduğu bölgede kepçe ve dozerle çalışmaya başladı ancak çevre sakinlerinin müdahalesi sonucunda çalışmalar durduruldu. Yüklenici firma, açılan hendekleri olduğu gibi bıraktı. Radyoaktif atıkların kaldırılması için en başından beri yoğun mücadele veren Avukat Arif Ali Cangı, alana gittiklerinde gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüklerini belirtti. Cangı, “Tel örgü diye bir şey kalmamış. Radyoaktif tehlikenin olduğu alanda omuzlarında çocuk gezdiren insanlar gördüm. Koyunlar ve inekler burada otluyor. Kazılar yapılmış ve üstü örtülmemiş. Tehlikeli atıkların koruma altına alınmamış olması ve insan ve hayvan geçişine açık olmasının bir izahı yok. Tel örgüler derhal sağlamlaştırılarak izole edilmeli” dedi.

‘Kaderine  terk edildi’

Temizleme çalışmaları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın süreci yavaş işlettiğini belirten Arif Ali Cangı, “Hazırlanan ÇED Raporu’nda temizlik yapılacak olan yerin yaşam alanlarına yakın olması nedeniyle kırma ve ayrışma ünitesinin bu bölgede kurulmasını istemedik. Çünkü bu uyuyan canavarın yeniden uyanmasını sağlayacak ve halk sağlığını etkileyecek. ÇED nihai kararı henüz verilmiş değil” dedi. Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp ise, bölgenin kaderine terk edildiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-cernobilinde-koyunlar-otluyor_157987.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!