Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Bu Kanunla Dönüşüm Olmaz"

Kentsel dönüşümün sadece bina yıkıp yapmak olmadığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yol, park, kültür merkezi, kent ormanı, okul, çocuk oyun alanları gibi sosyal donatılara da ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

yapi.com.tr
"Bu Kanunla Dönüşüm Olmaz"

2012’de çıkan ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’nu eleştiren Kocaoğlu, bu kanunla kentsel dönüşümün mümkün olmadığını dile getirdi. “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu kanunun önünden bile geçmedik” diyen Kocaoğlu şunları söyledi: “Bana göre mülkiyeti gaspa kadar giden bir kanun var. Oysa biz yüzde 100 uzlaşma ile dönüşüm yapıyoruz. 7-8 senedir çalışıyoruz ve sonunda şeytanın bacağını kırdık. Yüzde 100 anlaşma ile kazma vuruldu ve bu anlaşma sonrası diğer bölgelerde yüzde 30 olan uzlaşma oranı yüzde 80-90’lara çıktı. İzmir’de 7 bölgede çalışıyoruz. Burada anlaşma sonrası tapu bize geçiyor. Müteahhit ve vatandaş karşı karşıya değil. Muhatap biziz. 2 tarafı da korumak için hem hakim hem de hakem oluyoruz. Dönüşümü de şehrin merkezinden başlatmıyoruz. Planlı olan bir kent meydanı var. Sonra buraya 50-60 sene önce gelen gecekonduların bir çemberi, sonra 30 yıl önce gelenlerin çemberi var. Biz ilk çemberden sürece başladık.” Kocaoğlu, kentsel dönüşüm bölgelerinde kamu arazilerinin  fazla olduğu yerde kamunun değer artışından faydalanabileceğini, ancak sıkışık alanlarda önceliğin kazanç değil yaşanabilir alanlar yaratmak olduğunu söyledi.

Turizmde sıçrama olmalı

En önemli hedeflerinin kenti kaldırmak olduğunu dile getiren Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma için kentsel dönüşümün dışında sanayi ve tarımda da büyüme ve çeşitlenme gerektiğini söyledi. İzmir için 2 önemli kaldıraçın tarım ve liman olduğunu belirten Kocaoğlu, “İzmir’in hizmet sektörü ve turizmde sıçrama yapması gerek. İstanbul’da otellerde doluluk oranlarının yüzde 35-40’lara gerilediğini duyuyoruz. Biz fuar alanı yaptık ve oteller yüzde 75-80 dolu” dedi. Ulaşım  alanında da önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Kocaoğlu, göreve geldiğinde 11 kilometre olan raylı sistemin bugün 138 kilometre olduğunu, yıl sonunda 180 kilometreye ulaşacağını söyledi. Kocaoğlu, 2020 hedeflerinin ise 250 kilometre olduğunu dile getirdi. Kültür sanatsız bir kalkınmanın da mümkün olmadığına vurgu yapan Kocaoğlu, opera, tiyatro ve kültür sanat merkezileri inşa ettiklerini kaydetti.

Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4 bin 700 hektarlık “Sağlıklaştırma/ Yenileme Program Alanları”nı belirledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bölge bölge bugüne kadar yaptığı çalışmalar özetle şöyle:

- Kadifekale’de 42 hektar büyüklüğündeki heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapının tamamının tahliye ve yıkımı tamamlanarak bölge ağaçlandırıldı.

- 2 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan binalar yıkıldı ve bu alan yeşil alan olarak kente kazandırıldı.

- Yeşildere’de Bakanlar Kurulu Kararı ile “Afete Maruz Bölge” ilan edilen 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının tahliyesi yapılarak yıkımı gerçekleştirildi. Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar, çekilen kurayla Uzundere’deki yeni konutlarına kavuştu.

- Örnekköy’de 18 hektar büyüklüğündeki alanda hak sahipleriyle yapılan görüşmelerde yüzde 70 oranında uzlaşma sağlandı. 2017 yılının ikinci yarısında projenin yapım ihalesine çıkılacak.

- Ege Mahallesi’de 70 bin metrekarelik bölgedeki çalışmalar, mevcut durum tespitiyle başladı. 2017 yılının ikinci yarısında yapım ihalesine çıkılacak.

- Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinin büyük bir kısmını kapsayan 600 bin metrekarelik bölgedeki çalışmalarda, anket uygulamaları ve derneklerle yapılan bilgilendirme toplantıları ile halkın beklentileri tespit edildi. Görüşmeler Bayraklı İletişim ve Tanıtım Merkezi’nde devam ediyor.

- Güzeltepe’de yaklaşık 21 hektar büyüklüğündeki alan için (sınır onayının ardından) halihazır durumu tespitine ve proje hazırlanmasına yönelik çalışmalara başlandı.

- Konak’ta yer alan, 480 bin metrekarelik bölgedeki çalışmalar, durum tespitiyle başladı. Hak sahipliği belirleme çalışmaları ile kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları tamamlandı.  Uzlaşma görüşmeleri sürüyor. 

- Gaziemir ilçesi’nde yer alan, 1 milyon 220 bin metrekarelik bölgedeki çalışmalar, durum tespitiyle başladı. Vatandaşların beklentileri tespit edildi. Proje için ulusal çapta “Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması” gerçekleştirildi. Yarışma ile elde edilen projenin master plan çalışmaları yürütülüyor. Hak sahiplerine yönelik bilgilendirme çalışmaları halen devam ediyor.

- İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 100 uzlaşma ve yerinde dönüşümle gerçekleştireceği Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesinin temelini Uzundere’de attı. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 12 bin 809 metrekare büyüklüğündeki ilk etapta mevcut kullanımlar ve talepler dikkate alınarak farklı büyüklüklerde projelendirilen 9 blok, 280 konut 33 iş yerinin inşaatı hızla devam ediyor. 19 bin 974 metrekare büyüklüğündeki ikinci etapta da hak sahipleriyle uzlaşmaları tamamlandı. Yine kullanımlar ve talepler dikkate alınarak farklı büyüklüklerde projelendirilen 12 blok, 422 konut, 40 işyeri için yakın zamanda ihaleye çıkacak. Projenin tamamı bittiğinde, 32 hektar alanda 3 bin 500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket, futbol sahaları, tenis kortu gibi spor, eğitim ağırlıklı bir spor kompleksi, sosyal ve kültürel merkezler, pazar alanı, otopark alanları, yeşil alanlar ve yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak yeni bir yaşam alanı kazanılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-kanunla-donusum-olmaz_159184.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!