Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kalemoğlu Köylüleri Ormanlarını Madene Vermiyor

Manisa Gördes’e bağlı Kalemoğlu köylüleri köye bitişik ormanda nikel madeni şirketinin sondaj çalışmalarına karşı ayakta. Köylüler, “Bu orman son kalemiz, madene vermeyeceğiz" diyor.

yapi.com.tr
Kalemoğlu Köylüleri Ormanlarını Madene Vermiyor (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Manisa Gördes’e bağlı Kalemoğlu köylüleri köye bitişik ormanda nikel madeni şirketinin sondaj çalışmalarına karşı ayakta. Geçtiğimiz hafta Zorlu Holdinge bağlı Meta Nikel Maden Şirketinin köyle iç içe geçen Kocamurt Ormanı’nda sondaj yapmasına engel olan köylüler, o günden bu yana ormanın girişinde kurdukları çadırda yaşam nöbeti tutuyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; geçimini meyve, sebze üretimi ve hayvancılıktan sağlayan yöre halkı için orman hayati önemde. Köylüler dün yaptıkları geniş katılımlı bir basın açıklaması ile bir kez daha maden işletmesinin ormanı yok etmesine izin vermeyeceklerini dile getirdiler.

“Keşke madene ilk günden karşı çıksaydık”
Köy evleri ile adeta iç içe geçen ormana nikel madeninin iş makinelerini sokmaması için ormanın girişine çadır kuran köylüler, gece gündüz nöbet bekliyor. Nöbet yerinin etrafına "Son ormanımız Kocamurt'u vermeyeceğiz", “Memleketin nefesini korumaya çalışıyoruz” yazılı pankartlar ve nikel madeninin bölgedeki çevre tahribatına ilişkin dövizler asıldı.

Tüm işlerini güçlerini bırakarak ormanlarını korumak için nöbete geldiklerini söyleyen köylü kadınlar, madene karşı mücadeleyi çok daha önce büyütmediklerine dair pişmanlıklarını dile getirdi. Köylü kadınlardan Münevver Can, madenin bölgeye geldiği ilk zamanlar köyün içine kadar girebileceğini tahmin etmediklerini belirterek, “O yüzden ilk başta böyle direnç gösteremedik. Ancak köyümüze kadar gelince farkına vardık, direnmeye başladık. Nereye kadar başarırız bilemiyoruz, ama ormanımızı vermemek için direneceğiz” dedi.

Köylü kadınlardan Nesrin Demir de nikel madeninin yetiştirdikleri bütün ürünleri olumsuz yönde etkilediğini anlattı. “Burnumuzun dibindeki ormana dokunmasınlar. Orman bizim can damarımız, köyümüze çok yakın içme suyumuz oradan geliyor. Biz sabah kalktık mıydı direkt ormanı görüyoruz; onun güzellikleri ile güne başlıyoruz.” dedi.

Madenin bu kadar yakına gelebileceğini düşünmediklerini söyleyen Leyla Sevim de “Kanımızın son damlasına kadar mücadele edip ormanımızı vermeyeceğiz.” dedi.

"Orman idaresi şirkete altyapı için yol açmış"
Köyün muhtarı İbrahim Erdoğan ise şöyle konuştu: Bu maden 7 köyü etkiliyor Kalemoğlu, Kabakoz, Fundacık, Yanoba, Dağdere, Hanbaşı, Çiçekdere. Ama nikel madeni sadece Kalemoğlu köy sınırları içerisinde faaliyet gösteriyor. Bu faaliyet 2010'dan beri devam ediyor Ormanın kesilmesini istemiyoruz, orman köyümüze sıfır denecek kadar yakın. Bin hektarlık bir orman. Köyümüzün 400 yıllık bir geçmişi var tahminen. Atalarımız yaşamlarını burada sürdürmüşler, bizim çocuklarımız da burada yaşasın istiyoruz. Orman gittiği zaman bizim yaşam alanımız gidecek. Orman İdaresi orman içerisinden bir yol açmıştı. Sorduk, yok yangın önleme amaçlı dediler. Ancak şimdi görüyoruz ki Meta Şirketi için altyapıymış bu yol.

Köyün harman yerindeki geniş çayırlıkta yapılan basın açıklamasına bölgedeki birçok çevre örgütünün yanı sıra, CHP, EMEP, Sol Parti, DEM Parti üyeleri de destek verdi. Etkinliğe Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu da katıldı. Yapılan konuşmalarda ormanın yok olmasına izin verilmeyeceği dile getirildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kalemoglu-koyluleri-ormanlarini-madene-vermiyor_204874.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!