Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamunun Hakkını Korumak 'Terör' Olarak Nitelendirilemez

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) 9 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştirilen elektrik dağıtım ihaleleri hakkında dava açmaya hazırlandığını açıklamasının ardından Sabah ve Takvim gazetelerinin bu haberi “Elektrikte oda terörü” ve “odadan tehdit” başlıklarıyla vermesi üzerine EMO, genel merkezinde bir basın açıklaması düzenledi.

BirGün Gazetesi
Kamunun Hakkını Korumak 'Terör' Olarak Nitelendirilemez

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) 9 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştirilen elektrik dağıtım ihaleleri hakkında dava açmaya hazırlandığını açıklamasının ardından Sabah ve Takvim gazetelerinin bu haberi “Elektrikte oda terörü” ve “odadan tehdit” başlıklarıyla vermesi üzerine EMO, genel merkezinde bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını yapan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, söz konusu gazetelerin Çalık Grubu’na ait olduğunu söyledi ve bu grubun EMO’nun hakkında dava açmış olduğu Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ’nin alıcısı konumunda olduğunu açıkladı. Gerektiğinde çalışma alanına ilişkin olarak kanuni yollara başvurmanın odalarının amaçları kapsamında olduğunu ifade eden Göltaş, usulsüzlük gördükleri yerde hukuki süreç başlatmalarının “terör” ve “tehdit” olarak nitelendirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Göltaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın “aklına estikçe mahkemeye gidenlerle uğraşmamız lazım” sözlerinin, Başbakanın miting meydanında Danıştay hakkında sarf ettiği olumsuz açıklamaların ve bir sanayicinin “10 yıl STK’lar kapatılırsa ülke düze çıkar” şeklindeki ifadelerinin zihniyeti ortaya koyduğunu belirtti.

‘YARGIYA TAŞINMASI DOĞAL’

İdarenin her türlü işlem ve eyleminin yargı denetimine açık olduğunu hatırlatan Göltaş, “Bu kapsamda, özelleştirme işlemlerinin de yargıya taşınması doğal, yasal bir süreçtir. Böyle bir sürecin ‘tehdit’, ‘terör’ gibi nitelendirmelerle tanımlanması en hafif deyimiyle hukuk devletine karşı bir tavır olarak açıklanabilir” diye konuştu. Sabah ve Takvim gazetelerinde yer alan haberlerin doğru okunması gerektiğinin altını çizen Göltaş, bu iki gazetenin ait olduğu Çalık Grubu’nun aynı zamanda EMO’nun dava açmış olduğu Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ’nin alıcısı konumunda olduğunu belirtti.

Göltaş, “Dolayısıyla kamunun haber alma özgürlüğünü temsil etmesi gereken ve bu anlamda kamu yararı doğrultusunda haber yapması beklenen bir basın kuruluşunun dar bir çıkar grubu olan şirket tarafını temsil ettiği açıktır” dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER VE ANAYASA PAKETİ

Daha önce gerçekleştirilen ve yargıya taşınan ihalelerin, tartışma yaratan son özelleştirme girişimlerinin ve 12 Eylül’de referanduma sunulacak olan Anayasa paketinin birlikte düşünülmesi gerektiğini dile getiren Göltaş, EMO olarak Anayasa değişiklik paketinin yargı yetkisini kısıtlamaya dönük bir mücadele içerdiğini söyledi. Göltaş, tüm meslektaşlarını 12 Eylül rejimini pekiştirecek, kontrolsüz güç oluşumunu hedefleyen değişiklik paketine “hayır” demeye davet etti.

‘Kamu yararı için mücadele’ bitmeyecek

SABAH ve Takvim gazetelerinin EMO’nun açacağı elektrik dağıtım ihaleleri ile ilgili davaları için “Elektrikte oda terörü” ve “Odadan tehdit” başlıklarını kullanması TMMOB’un da sert eleştirisine neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, “Birliğimizin ve Elektrik Mühendisleri Odamızın kamu yararına olan mücadelesini hiçbir güç durduramaz” dedi. Söz konusu haberlerin yargı denetimin sindirilememesinin kanıtı olduğunu söyleyen Soğancı, “idarenin her türlü eylem ve fiiline karşı hukuk yoluna başvurulması anayasal bir haktır. Özelleştirme kararlarına karşı dava açılması da anayasal bir haktır; ‘terörist bir eylem’ değildir” diye konuştu.

‘Hasan Balıkçı niye öldü?’

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, ayrıca aynı gazetelerin dünkü sayılarında “Hasan Balıkçı niye öldü”, “Oda terörüne büyük tepki”, “Özelleştirmelere yargı engeli yetki alanı tartışması başlattı” başlıkları altında sunulan haberlerde EMO’yu ve özelleştirme karşıtı mücadele yürütenlerin karalandığını söyledi.

Göltaş açıklamasında şunları kaydetti:

“Hasan Balıkçı, kayıp-kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadelede hain bir saldırı sonucu yaşamını yitirmiş bir üyemiz ve EMO yöneticilerimizdendir. Gazete, ‘Balıkçı’nın yaşarken üyesi olduğu EMO ise şimdi elektrik özelleştirmelerinde kamu yararı yok diye iptal davası açıyor. Merak ediyoruz EMO hangi kamunun yararının peşinde?’ diye soruyor. Gazetenin bilmediği, bilse de kendi çıkarları doğrultusunda yok saydığı gerçek şudur ki, Hasan Balıkçı özelleştirmelere karşı da mücadele etmiş, ÇEAŞ özelleştirmesine karşı bizzat kişisel olarak kendisi dava açmıştır. EMO yıllarca Balıkçı ile birlikte mücadele etmiş, Balıkçı’nın katledilmesinin ardından da dava sürecinin her aşamasında takipçisi olmuş, bugün de Balıkçı’nın mücadelesinin aydınlattığı yolda EMO görevini yapmaya devam etmektedir.”

 

ETİKETLER: enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/kamunun-hakkini-korumak-teror-olarak-nitelendirilemez_81995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!