Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Karadeniz'i Yiyip Bitireceksin Uygar"

Artvin 1990'lı yılların başından beri Cerattepe'de yapılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı direniyor; Deriner Barajı'nın sular altında bıraktığı köyler için birşey yapamadı, ama örneğin Yusufeli Barajı projesinde aynı sonla karşılaşmamak için mücadele ediyor; Kamilet Vadisi'nin HES'lerle parçalanmaması için nöbet tutuyor.

"Karadeniz'i Yiyip Bitireceksin Uygar"

Artvin Valiliği'nin turizm portalı www.visitartvin.com'da yer alan bilgilere göre, yüzölçümü 7 bin 367 km2 olan Artvin'in yüzde 56'sı orman alanlarından oluşuyor. 400 35'  ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan il topraklarının yaklaşık yüzde 51'ini de yaylalar kaplıyor. Sınırları içinde 30'a yakın akarsu bulunan Artvin'de, Karadeniz'e dökülenler hariç, diğerleri Çoruh Nehri'nin kolları. Şehir merkezinin nüfusunun 24 bin 468 kişi, toplam nüfusun ise 167 bin 082 kişi olarak verildiği portalda Artvin, "İli ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında krater gölleri, karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesi" olarak tanımlanıyor. Artvin Belediyesi web sayfasında da 1990 ve 2000 DİE Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri verilerine göre nüfusun önemli bir bölümünün gaçim kaynağının tarım olduğu; toplam iş gücünün yüzde 60,8'inin tarım sektöründe istihdam edildiği kaydediliyor.

Ancak, il sınırları içinde dünyada sadece 100 tane kalmış olan doğal ormanlardan birini (Genya), Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanını (Maçahel) bulunduran; Kafkas ekosisteminin Türkiye'deki tek uzantısı, yaşlı doğal ormanların son yaşam alanı, yırtıcı kuşların göç yolu olan Artvin; köylerini neredeyse 3 kilometre aralıklarla projelendirilen barajlarından koruma uğraşı verirken, doğal hayatını ve derelerini de madencilik ve HES faaliyetlerine karşı savunmaya çalışıyor. Sadece Deriner Barajı, üç köyü sular altında bıraktı; Yusufeli Barajı'nın 18 köyü etkilemesi bekleniyor. DSI 26. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre 150 kilometresi Artvin sınırları içinde olan Çoruh Nehri havzasında 10 adedi ana kolda, 2 adeti Berta kolunda, 2 adeti Oltu kolunda, 1 adeti Barhal kolunda olmak üzere toplam 15 adet baraj ve 166 adet nehir tipi HES planlanıyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerine göre Çoruh Havzasında, yılda 16,08 Milyar KWh yıllık enerji üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Artvin Valiliği'nin web sitesinde madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak ise şu bilgiler veriliyor:

"MTA ve özel kuruluşların bugüne kadar Artvin il sınırları içinde yapmış oldukları çeşitli jeoloji ve madencilik çalışmaları sonucunda kayda değer 44 adet bakır-kurşun-çinko, 1 adet demir, 17 adet manganez, 5 adet bakır-molibden ve 5 adet altın yatak ve zuhuru olmak üzere toplam 72 adet metalik maden yatak ve zuhuru belirlenmiştir. Artvin ili endüstriyel hammadde açısından önemli bir potansiyele sahip değildir. Sadece çimento ve kireç hammaddesi olarak kireçtaşı ile granit-mermer yatak ve zuhurları önemli rezervler oluştururlar".

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın'ın verdiği bilgilere göre, Artvin sınırları içinde 325 maden ruhsat alanı var ve bunların 11'i arama, işletme aşamasında görünüyor. Büyük tartışma konusu olan Cerattepe Maden Sahası, şehir merkezi ile Kafkasör Yaylası'nın hemen üzerinde Hatila Milli Parkını da etkileyecek geniş bir alana yayılıyor. Genya Dağı Maden Sahası ise Artvin'in Dere, Çakmakçılar, Mezra, Balcıoğulları mahallelerinden dağın hemen ardındaki Zeytinlik ve Oruçluk yaylalarına kadar uzanan; Kafkasör Turizm Merkezi'nin neredeyse tamamını ve ilin içme suyu kaynaklarının önemli bir bölümünü içine alan 4 bin 156 hektarlık geniş bir alana yayılıyor.

Bu uzun girişi, bu yıl ilki organize edilen ve 17 - 24 Ağustos tarihleri arasında "Karadeniz'de ve Türkiye'de verilen doğa ve yaşam mücadelelerini hep birlikte tartışmak, üretmek, paylaşmak ve ekoloji mücadelesini yükseltmek" amacıyla gerçekleştirilen Ekoloji Kampı'nın neden Artvin, Kafkasör Yaylası'nda yapıldığını bir nebze de olsa açıklayabilmek için yaptık. Çünkü Artvin 1990'lı yılların başından beri Cerattepe'de yapılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı direniyor; Deriner Barajı'nın sular altında bıraktığı köyler için birşey yapamadı, ama örneğin Yusufeli Barajı projesinde aynı sonla karşılaşmamak için mücadele ediyor; Kamilet Vadisi'nin HES'lerle parçalanmaması için nöbet tutuyor. Artvin Çevre Platformu ve Karadeniz İsyandadır Platformu'nun organize ettiği ve Artvin Belediyesi, Yeşil Artvin Derneği, Ankara Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği, Artvin Himet Vakfı, İstanbul Artvin Dernekler Konfederasyonu, Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından desteklenen Ekoloji Kampı'nın başlangıcında yapılan basın açıklamasında vurgulandığı gibi; "Artvin, insansızlaştırılmaya karşı yılmıyor, pes etmiyor, buradayız, gitmiyoruz".



http://www.yapi.com.tr/haberler/karadenizi-yiyip-bitireceksin-uygar_111984.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!