Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaynak Dengeli Dağıtılmalı

Yüzde 83’ü belediyelerden hizmet alan nüfusun kentsel ihtiyaçları için merkezi bütçeden, yerele daha çok kaynak aktarımı sağlanmalı, bu kaynağın, bölgeler, kentler arasında tahsisinde, sadece nüfus değişkeni değil, ülkede bugüne kadar önlenemeyen bölgesel uçurumlar ve farklılıklar da dikkate alınmalıdır.

Cumhuriyet Gazetesi
Kaynak Dengeli Dağıtılmalı

br />
Kâr amacı değil sosyal fayda öne çıkarılmalı

Halkın temel ihtiyacı olan ısınma (doğalgaz), su, temizlik, vapur, otobüs, metro ile sağlanan ulaşımda, kâr saiki değil, sosyal fayda öne çıkarılmalı; bu mal ve hizmetlerin fiyatlanması, tüketici kentlinin gücüne göre farklılaştırılmalıdır. Daha çok doğalgaz, su tüketene daha farklı tarife...

Ulaşım, işe gidiş ve dönüş saatlerinde daha ucuz fiyatlarla gerçekleştirilmelidir. Özellikle alt ve orta gelirli kentlinin tükettiği mal ve hizmetten uğranılacak zarar, sübvanse edilmeli, merkezi bütçede, bu “belediyelerin görev zararları” adıyla bir kalem olarak yer almalıdır. Başka bir ifadeyle, merkezi bütçenin bir kısım kaynakları, belediyelerin bu tür “zararlarını” karşılamalıdır.

Belediye meclisleri , oluşturulacak mahalle konseylerine, sokak meclislerine hesap vermeli, toplantıları yerel TV’lerden, internetten izlenebilmelidir. En küçük yerel birimler eleştiri ve önerilerini, belediye meclislerine, yürütmeye aktarıp takipçisi olabilmelidir.

Böylece, yerelde, belediyeler, muhtarlıklar düzeyinde oluşturulan bu oluşumlar, daha demokratik, daha eşitlikçi bir toplumun nüveleri, çekirdekleri olarak şekillenmeli, hayat bulmalıdır.

29 Mart yerel seçimleriyle yeni bir döneme başlayacak yerel yönetimler, daralan, küçülen bir konjonktürün belediyeleri olacaklar. Bu, belediyelere, küçülen ekonomi ile vergi geliri azalan merkez bütçeden daha az kaynak aktarımı demek, yerel gelirlerin de azalması, dış borçlanmanın daralması, dolayısıyla daralan bütçelerle belediyecilik demek.

Neoliberal belediyeciliğe devam etmek, belediye emekçileri için anti-sendikal, emek-karşıtı tutum, yeni tensikatlar demek; kaynak için, kent arsalarının, imar yolsuzlukları ile, ne pahasına olursa olsun, peşkeşi demek; belediyece üretilen mal ve hizmetlerin daha fahiş fiyatlarla arzı demek.

Neoliberal belediyeciliğin alternatifi, zor bir konjonktüre karşın, uzun vadede perspektifine demokratik, katılımcı, emeğin sömürüsüne son verme hedefli bir toplum projesini koyan, yerelde de bu perspektifi gözeten bir yaklaşım olabilir... Kentlinin, başta barınma hakkı olmak üzere, çağdaş yaşam için gerekli her tür kentsel hizmet hakkını, ucuz ve güvenli ulaşım hakkını gözeten; temiz bir çevre, hijyenik ortam, çocuk ve gençler için oyun, spor, yeteneklerini geliştirebilecekleri sosyal donatılara önem veren, katılımcı, demokratik bir yerel yönetim anlayışı hâkim kılınmalıdır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/kaynak-dengeli-dagitilmali_67554.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!