Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

KDV Düzenlemesindeki Amaç Sosyal Adaleti Sağlamak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından düzenlenen ''Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada; inşaat sektöründeki KDV düzenlemesine ilişkin, ''Biz doğru yaptığımız kanısındayız. Bundan geri dönüş olmayacak. Gereksiz yere beklentiler olmasın'' dedi.

yapi.com.tr / AA
KDV Düzenlemesindeki Amaç Sosyal Adaleti Sağlamak Foto: Metin Pala (AA)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından düzenlenen ''Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğrudan vergi gelirlerinin çok düşük olduğunu belirterek, ''Türkiye'de bizim bütün firmalardan topladığımız kurumlar vergisinin milli gelire oranı yüzde 2 civarındadır. Kurumlar vergisi ve gelir vergisinin toplam milli gelire oranı yüzde 6'dır'' diye konuştu.

Bununla ilgili Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 14 olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

''Bir uçta biziz, bir uçta Danimarka; Danimarka'da bu yüzde 29'dur. Bizim amacımız şu; orta ve uzun vadede mümkün olduğunca vergi oranlarıyla oynamadan doğrudan gelirlerini, vergiyi tabana yayarak arttırmaktır. Kısa vadede de işin vergi adaleti boyutu ve gelir boyutu var. Bizim maksadımız, sosyal adalet anlamındadır. İstanbul'da belki 50 metrekarelik bir yer 1 milyon dolara satılabilir. Rahat bir şekilde 5 bin dolara metrekare satıldığını biliyoruz. Orada bile 100 metrekare yarım milyon dolar. Buraya ben KDV iadesinde bulunuyorum. KDV iade sistemi olmasa sorun yok ama var. Böyle bir yere benim KDV iadesinde bulunmam, sübvansiyonda bulunmam sosyal adalete, vergide adalete uymadığı kanısındayım. Yaptığımız düzenleme geçen sene uygulansaydı parsellerin yüzde kaçını etkilerdi? Yüzde 8'lik gruba parsellerin, konutların yüzde 3,8'i, 1000 liranın üzerindeki gruba yüzde 2'si girerdi.''

''Sektör çok abarttı''

''Sektör bu konuyu çok abarttı. 2013'ün başına kadar alınan ruhsatların hiçbiri etkilenmeyecek'' diyen Şimşek, şunları söyledi:

''KDV zaten ikinci elden alınmıyor. Vatandaş neredeyse onu bize sormaya başladı. 'Evimi satacağım KDV arttı mı?' diye soruyorlar. Yok öyle bir şey. Bu konu söylemlerle öyle bir yazıldı, çizildi ki vatandaş evini satarken, 'KDV böyle olacak'... öyle bir şey yok. 2013'ün başına kadar alınan hiçbir ruhsat etkilenmeyecek. Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalar bu konudan tamamen istisna. Önümüzdeki dönemde işin önemli bir boyutu kentsel dönüşümle ilişkilidir. Bunun dışında kalan hakikaten lüks konutlara da vatandaştan, garibandan topladığım vergiyi oraya sübvanse vermemi beklemek de... Ben sektörün böyle bir yaklaşım içinde olacağını düşünemiyorum. İşte KDV böyle bir mesele.

Biz doğru yaptığımız kanısındayız. Bundan geri dönüş olmayacak. Gereksiz yere beklentiler olmasın. Çünkü biz bu konuyu iyi çalıştık. Bu yasa çıktı, bu yasa çıktıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bunun bir altyapısı arka planı var...''

Kredi faiz oranlarının yükseldiğini sonra tekrar düşüşe geçtiğini ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; ''Kredi büyümesinde bir çıkış söz konusu, yüzde 19-20'lere kadar yıllık kredi artışı söz konusu. İnşaat sektörüne gelince, son 10 yılda birçok uygulamayla sizin önünüzü açtık. En önemli konu siyasi istikrardı, bunun beraberinde getirdiği makroekonomik istikrardı. Bu olmadan, gerek altyapı yatırımı gerek inşaat sektöründeki çıkış zor yaşanırdı. Bizim komşular eski, fakat onları uzun bir süre ihmal etmiştik. Bu dönemde ciddi bir şekilde yeniden güçlü diyaloglar var. Bu da sektörün iş yapma kapasitesine yansıyacaktır, yeni pazarlar söz konusu.''

''2B'de artık neredeyse sonuna gelindi''

Şimşek, kentsel dönüşüm projelerinin çok önemli olduğunu belirterek, ''Buna destek vermeye başladık. Bu sene cüzi destek veriyoruz ama önümüzdeki yıllarda güçlenerek artacaktır. Kentsel dönüşüm çok uzun soluklu bir konudur. Konunun uzmanı değilim ama 7 milyon ünitenin belki yeniden inşası gerekecektir. Hem önümüzdeki 20 yılı hem de yıllar itibariyle belki 30-40 milyar dolarlık bir işlem hacmini gerektirecektir'' diye konuştu.

2B arazilerine de değinen Şimşek, ''2B'de artık neredeyse sonuna gelindi. Dün son bir düzenleme yapıldı. 400 metrekareye kadar olanı biraz daha ucuza satalım. Çünkü onların bir kısmı hakikaten dar gelirli. Esasen de bir sorun çözülsün diyoruz. Eskiden bu konuya hep gelir boyutuyla bakılmış. Maliye Bakanlığı olarak 'yeter ki vatandaş burayı alsın' dedik. Aslındaki ekonomik aktiviteden ortaya çıkacak gelirler daha önemli. Vatandaş oranın tapusunu alınca oraya ekonomik açıdan dinamizm gelecek. Mütekabiliyet Yasası'nın kaldırılması talep açısından önemli bir konu. Binalarda Enerji verimliliği alanı da önemli bir konu'' şeklinde konuştu.

''2050'de 5 trilyon dolar''

Bakan Şimşek, inşaat sektörünün dönem dönem ekonomiden hızlı büyüdüğünü ama tersine döndüğünde güçlü bir tepki söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Biz inşaat sektörünün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. 1,9 milyon kişinin istihdam edildiğini, ruhsatlar da ortada. Güçlü taraflar var. Özellikle dünyada çok aktifiz. Çimento, seramik, demir-çelik, doğaltaş gibi birçok alanda dünyada ilk sıralardayız. Bence, uzun vadede gelecek son derece parlaktır. Bizim milli gelir artıyor. Kişi başına milli gelire, milli gelire bakın; 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkmış, bu ülke bunu son 60 yılın en büyük küresel krizine rağmen başarmış. Bu önemli bir başarı. Bizim hedefimiz 2023'te bunu 2 trilyon dolara çıkarmaktır. Mümkün, olası, ama daha çok çalışıp reform yapmamız lazım. Peki 2050 nasıl görülüyor- 2050'de de 5 trilyon dolar görülüyor.

Sektör açısından bu süreç en kritik süreçtir. Vatandaş geliri açısından baktığımızda aynı şey görülüyor. Biz inanıyoruz ki Türkiye önümüzdeki 40 yıl içerisinde reform iştahını korursa siyasi istikrarla birlikte kişi başına 50 bin doları yakalayabilir. Böyle bir durumda da sektör açısından kötümser olmak için hiçbir sebep yok. Dünyada inşaat sektörü büyüme beklentilerini bir yerden aldık; 2009-2014 dönemi, Türkiye'nin içinde olduğu bölge büyüme hızı en yüksek olan bölge. Ben inanıyorum ki zamanla Afrika, bu bölgenin yerini alabilir.''

Müteahhitlik sektörüyle gurur duyduklarını anlatan Bakan Şimşek, ''100'e yakın ülkede 6 bin 600'ün üzerinde proje, 220 milyar dolarlık uluslararası iş alınmış. 2002'de 2,4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti söz konusuyken, geçen sene bu 26 milyar dolara yükselmiş. 2023'te çok rahat bir şekilde belki 100 milyar dolara da çıkacaktır. Olaya Türkiye sınırlarıyla sınırlı bakılmaması lazım. Türkiye'nin geleceği son derece parlak'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kdv-duzenlemesindeki-amac-sosyal-adaleti-saglamak_104211.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!