Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"'Kent Suçu' Kapsamında Kamulaştırma Yapılmalı"

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu "Bu, hukuk ve imar suçu. Yıkımla olumsuzluklar ortadan kalkar" derken, İmar Komisyonu Başkanı Kocabaş ise "Teklif gelirse değerlendiririz" ifadesini kullandı.

yapi.com.tr
1 "'Kent Suçu' Kapsamında Kamulaştırma Yapılmalı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul milletvekilleri ile yaptığı toplantıda, "Gördükçe kahroluyorum" dediği, Zeytinburnu'ndaki 36'şar kattan oluşan 'Onaltı-Dokuz' adlı üç gökdelen, kentin Sultanahmet Camisi ile özdeşleşmiş tarihi siluetini bozduğu tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Tüm dünyada dün, 30'uncu "Anıtlar ve SİT Alanları Günü"nün kutlandığını hatırlatan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, söz konusu projenin bir "kent suçu" kapsamında değerlendirilerek, kamulaştırma yapılabileceğini savundu. Başbakan Erdoğan'ın, "Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum" sözlerine karşılık, şirket yetkilileri 'sessiz kalma' kararı aldı. Görüştüğümüz şirket yetkilileri, "Sayın Başbakan'a herhangi bir cevap vermeyi düşünmüyoruz. Şirket içerisinde değerlendirmeler yaptık ve konuşmamaya karar verdik. Değişik bir gelişme olursa, kamuoyuyla paylaşırız. Sayın Başbakan'ın konuşmaları kendi takdiridir" dedi. Sabah'ın haberine göre, siluet tartışmasında görüşler şöyle:

'Sağlıklı bir mesaj olur'

Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Genel Başkanı): Mimarlar Odası olarak henüz araziye kazma vurulmadan önce rapor hazırladık. Raporda, yapılacak binanın İstanbul'un siluetini bozduğunu, plan dengelerini alt üst edeceğini detayları ile belirttik. Hükümetin ilgili kesimleriyle de paylaştık. Sayın Başbakan'ın bu konuda donanımlı olduğunu düşünüyoruz. 8 Nisan Dünya Anıtlar ve SİT'ler günü olarak kutlanıyor. Bu projeyi 'Kent suçu' kapsamında değerlendirip anında kamulaştırma yapabilirler. Yıkım ve operasyonlar yapılmak suretiyle olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olur. Bütün kesimlere de sağlıklı bir mesaj olur. Bunu yapabilir hükümet. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası çok açık. İstediği an kamulaştırma yapabilir. 35 adet Kanun Hükmünde Kararname ile imar alanında bakanlıklar ve hükümet sınırsız yetkilerle donatılmıştır. Tapu anayasal hak ancak ortada bir hukuk ve imar suçu var. Bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için yasal tedbirler alınabilir. İstanbul'un siluetinin yerine koyulabilecek bir değer yok. Bu değeri ortadan kaldıran her müdahale, kent suçudur. Adım atılmalı. '

"Siluet hassasiyeti önemli"

Sefer Kocabaş (İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı): İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden bir teklif gelirse komisyon olarak bu teklifi değerlendirmeye alırız. İstanbul'un eski yeni fark etmez bütün binalarıyla ilgili yeni bir plan teklifi yapılabilir. Bu teklifle birlikte bölgenin imar durumu, siluet hassasiyetleri göz önünde bulundurularak çalışma yapılır. Bütün bunları konuşabilmemiz için komisyonumuza böyle bir teklifin gelmesi lazım. İstanbul dünyanın önemli bir şehri. Bu şehirde her zaman yeni plan teklifleri gelip, deprem, şehirleşme ve siluet hassasiyetleri göz önünde bulundurulabilir.

"Uzun ve zor bir süreç"

Tayfun Kahraman (Şehir Plancılar Odası Başkanı): Her şey ruhsata uygun ama İstanbul silueti tehlikede. Firma ruhsat alıp inşaatını yapmış. Verilmiş bir hak, tapu var. Ancak imar hakları yeni bir planla değiştirilebilir. Tek sorun iskan edilerek tapuların verilmiş olması. Bunu da müteahhit inisiyatif alıp çözebilir. Uzun ve zor bir süreç ama, zararın neresinden dönülse kârdır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kent-sucu-kapsaminda-kamulastirma-yapilmali_107578.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Konu; öncelikle teknik ve sonra hukuki... Teknik olarak soruna çözümler üretilirse ve yol açılırsa, hukuk konuyu çözer. Burada önemli olan siyasi ve yerel iradenin ne düşündüğü ve kararlılığıdır. Yeter ki istensin... Bahtiyar Çetinbaş-inşaat mühendisi YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!