Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kentsel Dönüşümde Direksiyonun Başına Doğru Bir Şoför Oturtamadık”

Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Hakan Demirel ile uzun zamandır gündemimizde olan kentsel dönüşüm ve şehirlerin kimliklerinin oluşturulması üzerine konuştuk.

“Kentsel Dönüşümde Direksiyonun Başına Doğru Bir Şoför Oturtamadık”

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl altıncı kez düzenlenen Konut Konferansı kapsamında bir araya geldiğimiz Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Hakan Demirel ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Bir proje tasarlarken özellikle mekanın geçmişini ve yakın tarihini gözlemleyerek hareket ettiğini ifade eden Demirel, kentsel dönüşümle ilgili sorumuza ise, “Kentsel dönüşümde direksiyonun başına doğru bir şoför oturtamadık” diyerek yanıt verdi.

Bir tasarımda öncelikli olarak neye dikkat edersiniz? Projeyi uygulayacağınız mekânı inceler misiniz?

Tasarladığınız proje tekil bir konut ya da onun on katı büyüklüğünde bir yer olabilir. Önemli olan mekânı tanımak. Projeyi yapacağınız yerin öncesini ve sonrasını tanımanız gerekiyor. Bunu doğru okursanız, o proje kullanılırken de kentle ilişkisini kurabilen bir hale gelir. Mekânı anlamak için çaba sarf ediyor olmalısınız, bunun için geçmişine ve yakın tarihine bakıp, bir fikir sahibi oluyorsunuz ve projeyi sürdürülebilir kılmaya çalışıyorsunuz.

Örneğin Mar Yapı ile gerçekleştirdiğimiz G-Plus Divan Residence projesinde renk tercihleri tüm olasılıklar düşünülerek hesaplandı. Projeye cephe kimliği kazandırılırken, etraftaki yapıları da dikkate almak durumundasınız. Bu kapsamda, G-Plus henüz gelişimini tamamlamamış bir bölgede (Basın Ekspres) hayata geçirildiği için bölgenin gelişimine ve geleceğine uygun bir tasarım olmasını istedik. Bunun için öngörülü olmaya çalıştık.  


Bir mimar olarak kentsel dönüşümle ilgili fikriniz nedir?

Kentin yaşam biçimini oluşturmak kolay bir iş değil. Türkiye genellinde gerçekleştirilecek bir proje için oldukça zorlu bir süreç. Özellikle, İstanbul Türkiye özelinde bir yer değil. Dünyanın belli metropolleriyle aynı rafta duran bir şehir. Ama İstanbul dediğimizde de İstanbul’u bir kerede anlayamayız. Gaziosmanpaşa’yı, Güneşli’yi, Ataşehir’i ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Bizde biraz her yerde yapılan şeyi başka yerde de aynı şekilde yapma kültürü var. çünkü bir yerde satmış olan ve talep gören bir şeyi her yere uygulayabileceğimizi düşünüyoruz. Oysa mimarlık böyle bir şey değil, kentin alışkanlıklarını da anlamak gerekiyor.

Ben üniversitedeyken, bir gecekondu tartışması sürüyordu ve ben gecekonduları severim. Şimdi biz onları kaldırıp yerine yeniden yapılar yapmaya başladık. Gecekondular bir kentin dönüşümünde başlangıç olarak düşünülür. Yani bir şehir dönüşecekse gecekondular yıkılarak dönüşürdü. Ama şimdilerde o gecekonduların yerine yapılan yüksek ve yoğunluklu yapıları yeniden yıkmak ve yapmak çok kolay değil. Dolayısıyla gecekondular aslında iyi bir potansiyeldi fakat bunu iyi değerlendiremedik. Kentsel dönüşümde direksiyonun başına doğru bir şoför oturtamadık ve kenti gitgide kaybeden, kimliğini yitirmesine neden olan yapılar ortaya çıkmaya başladı. Bunun yarattığı sorunları ileride anlayacağımızı düşünüyorum.

Kentin kimliği nasıl belirlenir?

Aslında kentlerin kimlikleri yaşama alışkanlıklarından belirlenir. İstanbul’da İstanbullu olan çok az insan var. Bu kentte, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden gelmiş insanlar birlikte yaşıyor. Şehrin geçmişini de göz önünde bulundurduğumuzda çok kültürlü olduğunu da hatırlamalıyız ve bunu doğru okuyabilmek lazım. Kentin, tepeden baktığımız zaman doğru organize edilmesi gerekli. Fakat bir yandan şehir yaşamaya devam ederken, kentin üzerinde bu kadar insan yaşarken bir organizasyon yapılması ve tasarlanması da çok zor. Mimarların da üzerine düşen görevler var elbet ama tek başına mimarın yapacakları da sınırlı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumde-direksiyonun-basina-dogru-bir-sofor-oturtamadik_138581.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!