Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kira Uyarlama Davaları Arttı!

Döviz kurlarında oluşan artışla “kira” uyarlama davaları arttı. AVM’lerde dövizle kiralama yapan dükkan sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldi.

yapi.com.tr
Kira Uyarlama Davaları Arttı!

Sözcü Gazetesi'nden Kamil elibol'un haberine göre, döviz kurlarının düşürülemeyen ateşinin ardından “kira” uyarlama davalarında büyük artış yaşandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Muğla gibi illerde dolar ya da Euro üzerinden kira ödeyen esnaf ve işletmeler Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin yolunu tuttu. İstanbul Laleli'de deri ve ayakkabı sektöründe faaliyet yürüten iki ayrı işyerine toplam 44 bin dolar kira ödeyen bir firma, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kira uyarlama davası açtı.

Dava dilekçesinde, Laleli'deki “bavul ticaretinin” büyük ölçüde azaldığı belirtilerek, “Son bir yıldır dövizde meydana gelen yüksek dalgalanmalarla dolar kuru, TL karşısında yüzde 50 oranında arttı. Siftahsız dükkan kapatır hale geldik” denildi.

Mahkeme ara kararında dava sonuna kadar her bir dükkan için ödenen kiranın brüt 15'er bin lira olarak ödenmesine karar verdi. Davalı vekili şirket ise bir yılda döviz kurunda yüzde 50 değil yüzde 20 artış olduğunu savunarak karara itiraz etti.

‘Kirayı ödeyemiyoruz'

Davayı açan firmanın vekili avukat Salih Torun ise, mahkemeye verdiği dilekçede, ‘'Müvekkilim sadece günlük masrafa çalışmaya başladı. Döviz kurlarındaki ani yükselme ve Rusya krizi ile başlayan olumsuz süreç, gelinen aşamada Laleli esnafını kira ödeyemez hale getirdi. Taraflar arasındaki kira sözleşmesine hakimin müdahalesi ve kira parasının TL'ye uyarlanması zaruri hale geldi'' dedi.

Kontratları iptal ettik

AVM'ler ile perakendecilerin kira kavgasında, mağaza kapatma dönemi başladı. Tekin Acar Cosmetics Yönetim Kurulu Başkan Tekin Acar, zirveleri gören kur rakamları ile perakende sektörünün felaket bir dönem yaşadığını kaydederek, “Hiç böyle bir dönem yaşamadık. İndirimlerle cirolar artıyor gibi görünüyor ama para kazanmıyoruz, kârlılık yok. İlk defa yeni bir yıl için öngörüde bulunamıyorum. Bu yıl için kira kontratı yaptığım AVM'lere sonrasında iptal geçtim. Eski hissedarımız Turkven'in elindeki hisseleri 2014'te geri aldıktan sonra 32 mağaza kapattık” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kira-uyarlama-davalari-artti_155211.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!