Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Kömürün Bedelini Muğlalılar Ödüyor

Avrupa İklim Ağı tarafından hazırlanan raporda Muğla’da bulunan termik santrallarının neden olduğu hava kirliliği ve bölgeye verdiği zarar ortaya konuldu. Temiz enerji kaynaklarına yönelmenin bir zorunluluk olduğu kaydedildi.

yapi.com.tr
Kömürün Bedelini Muğlalılar Ödüyor

Muğla’da bulunan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin neden olduğu hava kirliliği bölgeye zarar vermeye devam ediyor. Termik santral ile kömür üretim tesislerinin ‘dışsal maliyet’ olarak çoğu zaman görmezden gelinen gerçek bedelleri; insanların hayatları, sağlıkları, sosyal-ekonomik ve kültürel varlıkları, eko-sistem tahribatı ve iklim değişikliği olduğu yapılan araştırma sonucu çıkan raporda ortaya konuldu. Araştırma sonunda insan ve doğa yaşamına ilişkin çok çarpıcı bilgi ve bulgular elde edildi. Avrupa İklim Ağı tarafından 2018 yılında başlatılan çalışmaya, bilim insanları ve çok sayıda kuruluş tarafından destek verildi.

Hava kirliliğinden dolayı 45 bin kişi hayatını kaybetti
Raporun en dikkat çeken yanı, santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin yol açtığı ölümler. Santrallerin yarattığı hava kirliliğinden dolayı yılda 280 erken ölümün gerçekleştiği belirtilirken, 2017 yılı sonuna kadar 45 bin insanın hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Santrallerin 2043 yılına kadar çalışmaya devam etmeleri halinde ise, 5 bin 300 insanın daha erken ölümüne neden olunacağının altı çiziliyor.

Bölge halkından 30 bin kişi yerinden ediliyor
Avrupa İklim Ağı’nın raporunda kömür sahaları nedeniyle bölge halkının köylerinde taşınmak zorunda kaldıkları bildiriliyor. BirGün'de yer alan habere göre; geçtiğimiz yıllar içinde kömür madenlerinin işletmeye alınması nedeniyle bölgede 8 köyün yer değiştirmek zorunda kaldığı belirtilen raporda, “ Bir kısmı birden fazla taşındı. Santrallerin kapasite artırımı, ömürlerinin uzatılması ve maden ruhsat alanlarının işletmeye alınması planları gerçekleşirse, 48 köyün halkı daha yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacak. Bu da, Milas’ta 8 bin 300, Yatağan ve Menteşe’de 20 bin 400 olmak üzere toplamda 30 bine yakın insanın doğrudan veya dolaylı olarak yerinden edilmesi anlamına gelecek” görüşlerine yer veriliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/komurun-bedelini-muglalilar-oduyor_174306.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!