Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konut Borcunu Erken Ödeyene İndirim Var

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik taslağına göre artık konut kredisini erken ödemek isteyen tüketiciye indirim yapılacak.

yapi.com.tr
Konut Borcunu Erken Ödeyene İndirim Var

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, bakanlığın hazırladığı 23 yönetmelikten sonuncusu olan Konut Finansmanı Yönetmeliği taslağına göre borcunu erken ödeyen tüketici, tüm faiz ve masraflarda indirime hak kazanacak. Tüketicinin yazılı ve açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak.

Faizde indirim yapılacak

Tüketici Kanunu kapsamında hazırlanan 23 yönetmelikten sonuncusu olan Konut Finansmanı yönetmeliği, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Düzenlemeyle tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek. Konut finansmanı borcunun tamamını veya bir kısmını erken ödeyen tüketiciye erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapılması zorunlu olacak.

Ücret alma dönemi bitti

Yeni ödeme planı, yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye verilecek. Bu işlemler dolayısıyla tüketiciden erken ödeme tazminatı dışında herhangi bir isim altında ücret talep edilemeyecek. Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak belirlenebilecek. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemeyecek. Tüketicinin yazılı veya veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmadan krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminatı konut finansmanı kuruluşu kabul etmek zorunda olacak.

Maliyetler zorunlu oldu

Düzenlemeyle konut finansmanı sözleşmelerinde, yıllık maliyet oranının yer alması zorunlu tutulacak. Konut finansmanı sözleşmesinde tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar, her ne isim altında olursa olsun adi kefalet sayılacak. Tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafça verilen şahsi teminatlar müteselsil kefalet sayılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-borcunu-erken-odeyene-indirim-var_131190.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!