Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Konut Hesabı'na Başvurular Başlıyor

Devlet katkısıyla konut almak isteyenler, 26 Ağustos Cuma gününden itibaren bankalarda konut hesabı açtırabilecek.

yapi.com.tr/AA
'Konut Hesabı'na Başvurular Başlıyor

Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk  ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen "konut  hesabı" uygulaması için bankalara 26 Ağustos Cuma gününden itibaren  başvurulabilecek.

Konut hesabı uygulamasıyla  vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye  varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı  geçemeyecek. Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak.

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamına  girenler hariç olmak üzere devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için gerekli  şartların tamamını sağlayan Türk vatandaşlarının sisteme dahil olmak için nüfus  cüzdanlarıyla Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden  mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor.

18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir  kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak  değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de kurulu bankalardan  birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek. Türkiye'de  ikamet şartı olmadığı için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut  yardımı alabilecek.

Sistemde en az 3 yıl kalınacak

Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst  sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 30 bin lirayı aşmayacak bir  tutar yatırılabilecek.

Konut hesabının sadece Türk lirası cinsinden olması istenen  uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en  az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet  yardımı da o kadar yüksek olacak.

Devlet katkısı 15 bin TL'ye kadar çıkıyor

Konut hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. Kişilere, bir dönem  içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. Belirlenen şartların herhangi  birinin ihlali durumunda ise hesap "konut hesabı" statüsünden çıkarılacak.

Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca,  aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık  (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek.

3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 13  bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18'i  (devlet katkısı 14 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre  yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 15 bin TL'yi aşmamak  koşuluyla) katkı alınabilecek.

Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden  itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek.  Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın  bulunduğu bankadan para alınabilecek.

Hangi koşullarda sona erecek?

Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (konut hesabı açtırılan  tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir  ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem  içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında  hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması  durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015  tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci  derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere de devlet  katkısı ödenmeyecek.

Konut hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine  Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, konut  hesaplarıyla ilgili  her türlü bilgiyi kurula vermekle yükümlü olacak.

"Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik" kapsamındaki  tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen "yeniden değerleme  oranı" kadar artırılacak. Bankaların "konut hesabı" ile ilgili yapacakları  Reklam, ilan ve benzeri duyurularında "konut hesabı" ifadesini kullanması da  zorunlu olacak.

ETİKETLER: konut hesabı
http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-hesabina-basvurular-basliyor_150181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!