Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bankalar Konutta Faizi İndirdi Sıra Maliye Bakanlığı’na Geldi

Gayrimenkul sektörünün bankalardan uzun zamandır beklediği faiz indirimi geldi. Konut kredilerinde bankalar faizi psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına indirirken, sektör gözünü Maliye Bakanlığı’na dikti.

yapi.com.tr
Bankalar Konutta Faizi İndirdi Sıra Maliye Bakanlığı’na Geldi

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, gayrimenkul sektörünün uzun zamandır talep ettiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da uzun zamandır üzerinde durduğu konutta faiz indirimi haberi bankalardan geldi. Emlak Konut GYO ve GYODER’in başlattığı faiz indirimine banklar da dünden itibaren dahil oldu. Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) ardından Ziraat Bankası ve Deniz Bank’ta konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altında çekti. Bankaların faiz indirimini sektöre olan güvenin işareti olarak yorumlayan sektör temsilcileri bu noktadan sonra artık sıranın Maliye Bakanlığı’nın KDV ve tapu harçlarında yapacağı indirime geldiğini söyledi. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, bankaların faiz oranlarından çok, bu iradeyi ortaya koyarak faiz indirmesinin sektör açısından son derece olumlu ve güzel bir gelişme olarak yorumladı. Sektörün kendi yapacağını Emlak Konut ve GYODER kampanyasıyla yapmaya çalıştığına dikkat çeken Çelik, “Faizleri sübvanse edeceğini, vadeleri 120 aya yayacağını söyledi. Bu sektörün kendine ve Türk ekonomisine olan güvenini gösterdi. Bankaların da faiz indirmesi de sektöre inançlarını ortaya koydu. Şimdi sıra Maliye Bakanlığı’na geldi. Eğer Maliye Bakanlığı da KDV ve tapu harçlarında bir irade ortaya koyabilirse sektörün ve piyasanın canlanması için son derece güzel bir çalışma tamamlamış olacak” dedi. "Faizler biraz daha da inebilir önemli olan sektöre güvenip ilk adımı atmak" diyen Çelik, “Bankalar bu ilk adımı attığı için gayet güzel oldu. Birde Maliye Bakanlığı üzerinde düşeni yaparsa o zaman bu sektör canlanır, bu sektöre bağlı sanayi de canlanır, sektörde herkesin morali yükselir ve daha iyi noktalara doğru hareket eder” diye konuştu.

Diğer bankalar da katılmalı

Piyalepaşa İstanbul projeleri ile GYODER’in “Gayrimenkul’de Güç Birliği Kampanyası”nın içinde yer aldıklarını anlatan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat şöyle konuştu: “Cummhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı, dün Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın esnafa yönelik yaptığı açıklamalar ve Ziraat Bankası’nın bugün itibarıyla konut kredisi faiz oranlarını indirmesi gerçekten güzel gelişmeler. Ziraat Bankası’nın ve Denizbank’ın bugünkü açıklamalarından sonra sıra şimdi diğer bankalarımızda... Onlara da gelin, siz de bu seferberliğe katılın, bizimle birlikte, aynı yolda yürüyün, birlikte, elele ekonomiye can verelim diyoruz.”

Alıcının hassasiyet noktasına ulaştı

Bankaların indirimiyle yatırımcının üzerindeki faiz yükünün bir kısmının alacağını belirteren Halk GYO Genel Müdürü Fayzullah Yetgin: “Bu oranların düşmesi nihai tüketiciye de yansıyacaktır. Bu açıdan sektör açısından son derece olumlu. Konut alıcısının hassasiyet noktası faiz oranlarında yüzde 1’in altı ve üstü. Bu noktada tüketiciyi olumlu etkileyecektir. Stoklarla sınırlı kampanyanın sürdürülebilir olması açısından bankaların faizlerini yüzde 1’i altına alması olmazsa olmaz bir şeydi. Umarım diğer bankalara da yansır. Böylece hem geliştiriciler rahatlayacak, hem de nihai tüketicide daha ulaşılabilir kredi maliyetine kavuşmuş olacak” dedi.

GYODER: Yıllık faiz yüzde 10'un altına inmeli

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkani Aziz Torun, 1 Ağustos’ta başlattıkları “Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye” kampanyasının büyük bir ilgi ile devam etttiğini belirterek, “Milli bir görev olarak başlattığımız bu tarihi kampanyamız kısa süre içinde sektörde büyük bir hareketlilik ve canlılık yaratmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve GYODER’in çağrılarına uyarak bankaların bu süreçte faiz indirme yönünde karar alması oldukça önemli ve iyi niyetli bir adımdır. Finansman maliyetinin azaltılması Milli ekonomi seferberliği başlattığımız bu günlerde yalnızca gayrimenkul sektörü için değil tüm sektörler ve yatırımcılar için kritik önem taşımakta. Türk ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme için asıl beklentimiz yıllık bazda faizlerin yüzde 10’un altına düşmesidir” açıklamasını yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bankalar-konutta-faizi-indirdi-sira-maliye-bakanligina-geldi_148015.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!