Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kuraklık Kapıda!

İstanbul’daki barajlarda üç aylık su rezervinin kalmasının ardından, Çanakkale’de barajlar çöle döndü. Uzmanlar iklim değişikliğine karşı alınan önlemler yetersiz diyor.

yapi.com.tr
Kuraklık Kapıda!

İklim değişikliği ve yanlış su politikaları nedeniyle Türkiye büyük bir su krizine doğru sürükleniyor. İstanbul’u besleyen barajlarda yaklaşık üç aylık ihtiyacı karşılayacak kadar su kalırken, Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajında da su seviyesi yüzde 28’e kadar düştü. Baraj havzasının bir bölümünün çöle dönüştüğü Çanakkale’de, temmuz ve ağustos aylarında metrekareye düşen yağış miktarı sıfır olmuştu. Geçen eylül ayında metrekareye 1.8 kilogram yağışın düştüğü Çanakkale’de, beklenen yağışların gelmemesi halinde durum son derecede riskli hale gelecek. Çanakkale bölgesindeki diğer barajlarda da durum Atikhisar barajından farksız. Barajlardaki su seviyesi, Gökçeada Zeytinköy barajında yüzde 42’ye, Bayramiç barajında yüzde 16’ya, Biga Bakacak barajında yüzde 5’e, Gelibolu Tayfur barajında yüzde 36’ya, Taşoluk barajında yüzde 28’e, Ayvacık barajında ise yüzde 32’e kadar geriledi. Her dereye HES kurmakla övünen AKP’nin, iklim değişikliğine yönelik çalışmalarının yetersiz olduğu biliniyor.

BirGün Gazetesi'nden Uğur Şahin'in haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan susuzluğun birçok nedeninin olduğunun altını çizerek, en önemlisinin su rezervine bakılmadan, bölgelere sanayi ve aşırı nüfus yığılması olduğunu söyledi. Kadıoğlu, “Susuzluk nedenlerinden bir tanesi iklim değişikliği. Yağan yağmurun barajlardaki doluluk oranını arttırmasını bekliyoruz. Bu sene eylül ve ekim ayları kurak geçti, önümüzdeki aylarda yağış bekliyoruz” dedi.

Su fakiri ülke olacağız

“Türkiye’nin ikliminin uzun vadede çöl iklimine doğru yaklaşıyor” diyen Kadıoğlu, “Nüfus ve sanayi artıyor, bir de insanların su tüketim davranışları değişiyor. Kişi başına düşen su miktarının önümüzdeki yıllarda bin litrenin altına düşmesi bekleniyor. Bu da Türkiye’nin su fakiri ülke olması anlamına geliyor” diye konuştu.

Su Politik Grubu’ndan Gaye Yılmaz ise şöyle konuştu: “Enerji zirvesinde termik santrallara ağırlık verileceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla duyduk. Dolayısıyla suyla ilgili problemlere bir yenisi daha eklenmiş oldu. Yani kirli enerjiye start verildi. Zaten kuraklık ve susuzluk yaşanıyordu bir de yeraltı sularımız kirlenecek.”

***

Bıyıklarını kesecekti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da su kıtlığı yaşanacağına yönelik verilere ilişkin geçen şubat ayında “İstanbul’da Malazgirt Zaferi’nin bininci yılı 2071’e kadar suyumuz var” demişti. Bakan Eroğlu iki yıl önce de, “Özellikle İstanbul’da su kesintisi olmayacak. Aksi takdirde bıyıklarımı kesmek durumunda kalacağım” ifadelerini kullanmıştı.

***

Barajlar çekiliyor

İstanbul’un barajlarındaki en büyük düşüş Papuçdere Barajı’nda yaşanırken, barajda geçen yıl yüzde 68.75 olan doluluk oranı, bu yıl 20.91’e kadar düştü. Istarancalar barajında yüzde 40.61, Kazandere barajında yüzde 39.27, Anadolu Yakası’nın su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ömerli barajında ise geçen yıla oranla yüzde 38.65 daha az olduğu görülüyor. Barajlardaki doluluk oranlarından birkaçı şöyle: Ömerli barajı yüzde 40.57, Darlık barajında 44.88, Alibeyköy barajında 35.65, Büyükçekmece’de 30.61, Sazlıdere’de ise 32.41

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuraklik-kapida_151795.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!