Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

La Scala Operası Botta'yı Terletiyor

Milano'daki dünyaca ünlü La Scala Operası üç yıl süren yenileme çalışmasının ardından açıldı. Ancak Verdi ve Puccini operalarının prömiyerlerinin yapı

Yapı Dergisi/Sayı:278



ilano'daki dünyaca ünlü La Scala Operası üç yıl süren yenileme çalışmasının ardından açıldı. Ancak Verdi ve Puccini operalarının prömiyerlerinin yapıldığı, Maria Callas, Guiseppe di Stefano gibi birçok büyük sanatçının sahne aldığı operaya Mario Botta'nın eklediği kule Milanoluları pek hoşnut etmedi. Botta'nın, binanın yanına yapılan 38 metre yükseklikteki kulesi soyunma odaları ile büroları barındırıyor.

La Scala'nın yenilenme sorunu uzun süredir tartışılıyordu. Kimileri bütünüyle yeni bir opera binası yapılmasından yanaydılar; çünkü bina çok yaşlanmıştı, iç mekânda gereksinimlere uygun esneklik olanağı yoktu ve bakımı çok pahalı hale gelmişti.

Sahne mekanizmaları artık pek çok oyunun sahnelenmesine olanak vermiyordu. İnsanlar tehlikeli hattâ hijyenik olmayan koşullarda çalışıyorlardı. Ve bir yangın çıkması an meselesiydi.
İç mekânın bütünüyle yenilenmesi düşüncesi herkesi korkutuyordu. Elli yıllık tarihi sahnenin sökülmesi bir mühendislik yapıtının yıkımının yanısıra Callas'ın şarkı söylediği, Nureyev'in dansettiği, Visconti, Zeffirelli gibi ustaların çalıştığı bir mekânın yok olması; bir başka deyişle, opera ve müzik tarihinin yazıldığı yerin feda edilmesi demekti. Binanın kendisi bir müze idi. Bugüne kadar çözüm özgün yapıya pek dokunmadan yeni eklerle gereksinimlerin karşılanmasında bulunmuştu.

2001'de alınan radikal bir kararla yenilenme işi Mario Botta'ya verildi. Botta, yaptıklarından çok yıktıkları ile eleştiriliyor. Deneysel gösteriler için tasarlanan La Piccola Scala'nın yıkılması ve tarihi sahnenin sökülmesi "geleneğe saygısızlık" olarak niteleniyor.

Botta ise binanın zaten uzun yaşamı boyunca büyük değişiklikler geçirdiğini vurgulayarak, "ya binayı bütün eklerinden arındırarak 18. yüzyıldaki özgün durumuna getirirsiniz ya da 19. yüzyıldan beri sürmekte olan değişimi kabul edersiniz" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/la-scala-operasi-bottayi-terletiyor_22075.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!