Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Maden Ocağında Boru Patladı, Kimyasal İçerikli Su Dereye Karıştı

Gümüşhane'de bir maden ocağında bozundurma (ayrıştırma) tankından atık barajına taşıma yapan borunun patlaması sonucu kimyasal içerikli sular, dereye karıştı. Dereden incelenmek üzere su numuneleri alınırken, vatandaşlar, tarım arazilerini sulamamaları yönünde uyarıldı.

yapi.com.tr
Maden Ocağında Boru Patladı, Kimyasal İçerikli Su Dereye Karıştı

Gümüşhane'de akşam saatlerinde merkeze bağlı Karamustafa köyünde özel bir şirkete ait bakır maden ocağının bozundurma tankından atık barajına nakil yapan boru patladı. Borudan sızan kimyasal içerikli atık sular, Karamustafa Deresi'ne karıştı. Maden ocağı çalışanları 2 saat sonra atık suların dereye karışmasını engelledi. Köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, dereden incelenmek üzere su numuneleri alınırken, vatandaşlar, tarım arazilerini dereden sulamamaları yönünde uyarıldı.

Valilik: Kirliliğin boyutu araştırılıyor
DHA'da yer alan habere göre Gümüşhane Valiliği'nden yapılan açıklamada olay yerinde yapılan ilk incelemede patlayan borunun oluşturduğu olumsuz durumun yaklaşık 2 saat sonra ilgili firma tarafından yapılan müdahaleyle giderildiği ve dereye atık su akışının kesildiği, kuşaklama kanalı ve dereden numunelerin alındığı bildirildi. Açıklamada, "Derede oluşan kirliliğin hangi boyutta olduğu ve oluşturabileceği etkiler yönünden detaylı incelemelere başlandığı, gerekli tüm tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından alındığı, vatandaşlara da gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı ve yasal açıdan da yapılması gereken işlemler tesis ediliyor" denildi.

TEMA Vakfı: İvedi denetim ve kontrol yapılmalı
Gümüşhane TEMA Vakfı Temsilcisi Yusuf Oral da madende akşam saatlerinde atık barajına atık transferi için döşenen boruda meydana gelen patlamanın çevreye felaketine neden olduğunu belirterek, şunları dedi:

"Geçtiğimiz yıllarda da benzer felaketlerin yaşandığı işletmede çevre sağlığından uzak yeterli önlemler alınmadan çalışmalara devam ediliyor. Yapılan onca uyarılara rağmen dikkat edilmemesi ciddi endişe duymamıza neden olmaktadır. Maden işletmesinde cevher zenginleştirmek için yapılan siyanür liçi sonrası atık barajına gönderilen ve yüksek miktarda ağır metal içerikli atık çevreye yayılarak Karamustafa deresine ulaşmış durumdadır. Siyanür her ne kadar farklı kimyasallarla bozundurulmuş olsa da siyanür içermesi yüksek olasılıktadır. Konuyla ilgili olarak ilgili kurumların acilen vadi boyunca Karamustafa'dan Torul barajına kadar dereden su kullanımını direk ve dolaylı yollardan engellemesi gerekmektedir. Benzer çevre felaketlerinin yaşanmaması için ivedi olarak denetim ve kontrollerin yapılması gerekmektedir”

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/maden-ocaginda-boru-patladi-kimyasal-icerikli-su-dereye-karisti_174053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!