Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mantolamaya Yeni Düzenleme Geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesiyle, mantolama işlemi için artık akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi istenecek. Bu arada bakanlık, yapılarda kalite ve güvenliği artırmak için binaların her katı için ayrı beton denetimi yapacak.

yapi.com.tr/AA
Mantolamaya Yeni Düzenleme Geliyor!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, binalarda enerji verimliliğini artırmak için teşvik edilen mantolama işlemlerine yeni düzenlemeler getirilecek.

Bu çerçevede hızla yayılan mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek amacıyla denetim firmaları ve belediyelere genelge gönderilecek.

Yeni düzenlemeyle, mantolama sistemi için artık akredite bir laboratuvara yangına dayanıklılık deneyi yaptırılacak. Bundan sonra denetim firması yetkilileri, şantiyeye geldiğinde mantolama için yangın deney raporunu görmek isteyecek.

Binaya mantolama yaptıran müteahhit, kullanacağı ısı yalıtım malzemesi, yapıştırıcı, dübel, sıva filesi, sıva gibi malzemeleri ayrı ayrı temin edip, tüm sistem için deney yapılmadan uygulamayı gerçekleştirebiliyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamalarının oldukça yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Piyasada mantolama tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva, üzerine mineral sıva ve boya uygulamasıyla oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Her katın betonu ayrı denetlenecek

Bu arada yapılarda kalite ve güvenliği artırmak için binaların her katı için ayrı beton denetimi yapılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yapıların deprem ve afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi amacıyla düzenlemeler gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile yürütülen çalışmalar neticesinde, yapıların inşasında kullanılan betonda kalitenin artırılması amacıyla TS 13515 standardında revizyon yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Revizyon neticesinde beton denetimlerinde, yapının bütününde aranan şartlara ilave olarak artık binaların her bir katı için ayrı beton denetimi yapılacak. Her bir üretim biriminin, projesinde öngörülen beton sınıfına uygunluğunun sağlanması koşulu aranacak. Revizyonla beton denetimleri sıkılaştırılmakta olup, yapılarda kalite ve güvenliğin artmasının yanında farklı uygulamalar da engellenecek."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mantolamaya-yeni-duzenleme-geliyor_122582.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!