Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marmara, Tsunamiyi 2 Bin Yıl Önce Yaşadı

Bilim adamları, Yalova kıyısında yaptıkları incelemeyle 2 bin 780 yıl önce bölgede tsunaminin gerçekleştiğini ispatladı. Olası depremin birçok

Milliyet
Marmara, Tsunamiyi 2 Bin Yıl Önce Yaşadı

b>Bilim adamları, Yalova kıyısında yaptıkları incelemeyle 2 bin 780 yıl önce bölgede tsunaminin gerçekleştiğini ispatladı. Olası depremin birçok fabrikayı sular altında bırakmasından korkuluyor.

Bilim adamlarının bulgularına göre, Marmara Denizi'ndeki Çınarcık Çukurluğu'nda meydana gelecek olası depremin yol açacağı tsunami, Yalova kıyısında bulunan, başta AKSA olmak üzere, birçok fabrikayı sular altına bırakacak. AKSA fabrikasının arkasında, denizden yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıkta karada incelemede bulunan bilim adamları, 2 bin 780 yıl önce meydana gelen tsunaminin izlerine rastladı. Tsunaminin MÖ 780 yılında gerçekleştiğinin anlaşıldığını belirten İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Doç. Dr. Can Genç, şöyle konuştu:

Dalga boyu 4 metre
"Burada 15-20 santim kalınlıkta ince bir tabakaya rastladık. Bu zon koyu gri-siyah, organik gereç bakımından zengin, ince taneli kum, silt ve çamurlarla dolu ve içinde bolca denizel fosiller (midye, istiridye parçaları), memeli kemik ve dişleri, bitki, kömür parçaları ve tuğla-kiremit kırıntılarını kapsıyor. Burada 4 metre boyunda dalgaların yol açtığı tsunami gerçekleşmiş." Genç, doğal olayların dışında bir arada bulunması mümkün olmayan bu fosil topluluğunun, denizin karayı ani ve kısa süreli istila etmesiyle geliştiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: "Tsunami işaretçisi olan bu karışık zon, günümüzdeki sahil çizgisinden 1.5 km. kadar içeriye ulaşmakta. Bu verilerden hareketle yapılan hesaplamalar, tsunami derecesinin 2 ile 4 metre arasında, tsunamiyi geliştiren deprem büyüklüğünün de yaklaşık 6.9 veya daha üstüne karşılık geldiğini göstermekte. "

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmara-tsunamiyi-2-bin-yil-once-yasadi_7706.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!