Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mavi Akımda Tahkime Gidilmiyor

Mavi akımda sorun tahkimsiz çözülüyor. Türkiye, Rusya ile Mavi Akım projesi kapsamında yapılan doğalgaz alım anlaşmasını, uluslararası tahkime götü

Ticaret



b>Mavi akımda sorun tahkimsiz çözülüyor. Türkiye, Rusya ile Mavi Akım projesi kapsamında yapılan doğalgaz alım anlaşmasını, uluslararası tahkime götürmekten vazgeçerken, Rusya da doğalgazda fiyat indirimine karar verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile doğalgazda fiyat sorununu çözmek için sürdürülen görüşmelerde, Rusya’dan fiyat indirimine gitmesini istemiş, Rusya ise buna bir türlü yanaşmamıştı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, bunun üzerine, “Konuyu uluslararası tahkime götürebiliriz. Şu anda biz projeyi sürdürüyoruz. Karşı tarafa sağladığı bazı avantajlar var. Biz bu avantajı karşılıklı olarak kullanıyoruz” derken, bu defa devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girdi ve ilk aşamada tahkimsiz çözüm kararı alındı. Rusya da fiyat indirimine “evet” dedi.

TİCARET muhabirinin belirlemelerine göre, “Mavi akım projesinde düğüm, 16 Haziran’da yapılacak toplantıda” çözülecek.

Türkiye, “Mavi akım projesinden satın aldığı gazın fiyatının yüksekliği nedeniyle, daha önce tahkime gitme kararı” almıştı.

Türkiye’nin uluslararası tahkime gitme kararı, Rus doğalgazının gerçek patronu Gasprom yetkililerinin apar topar Ankara’ya gelmelerine neden oldu. Gasprom Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Yuri Kamerof, Borshorus Gaz Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şen ile önce Enerji Bakanı Hilmi Güler’i, daha sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti.

Başbakanlık’ta yapılan görüşmenin ardından Ali Şen, “Gasprom’un, Mavi Akım anlaşmasındaki aksaklıkları düzeltmeye hazır olduğunu” açıkladı. Gasprom Başkan Yardımcısı Kamerof da, “İmzalanan anlaşmalar yeniden gözden geçirilecek” dedi. Kamerof, “Fiyat indirimi konusunda, Türkiye’nin yararına yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız. Gazın Türkiye’ye sürekli ve problemsiz akmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Öte yandan, Mavi Akım Projesi konusunda, Hazar ve Doğalgaz zirvesinde söyledikleriyle kafaları karıştıran Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Victor Kalujin, “Bu iş tahkime gitmeden çözülebilir” dedi. Kalujin, “Türkiye ile Rusya’nın stratejik müttefikler olduğunu” söylerken, “Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak isteyenler var. Ancak Rusya, al veya öde anlaşmasından feragat etmeyecek” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mavi-akimda-tahkime-gidilmiyor_4558.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!