Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Mega Projeler' İstanbul'un Kuzeyinde Oyları Nasıl Etkileyecek?

Uçaktan bakınca, İstanbul'un kuzey ormanlarını jilet gibi kestiği görülen ve 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı tam gaz devam ediyor.

yapi.com.tr
'Mega Projeler' İstanbul'un Kuzeyinde Oyları Nasıl Etkileyecek?

Köprünün devasa ayakları yükselmiş, orman içinden kilometrelerce kıvrılan yola beton dökümüne başlanmış. Dört yanda hafriyat kamyonlarının hareketliliği var. Büyük tartışmaların ardından hayata geçirilmeye başlanan, hükümet tarafından "mega" sıfatıyla tanıtılan bu projeler, tüm İstanbulluları ama en çok da inşaat bölgesinde yaşayanları ilgilendiriyor.

Projeler, bölge sakinlerinin oy tercihlerini nasıl etkileyecek?

Garipçe Köyü ve Rumeli Feneri ilk duraklar.

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre, burada köprünün iyi bir proje olduğunu ve desteğin sürdüğünü belirtenlere de, köprü nedeniyle AKP'ye destekte kısmen düşüş olacağını söyleyenlere de rastlamak mümkün.

'Ormanları mahvettiler'

Garipçe sakinlerinden Elvan Aslan 3. köprüye başından beri karşı çıkan kesimlerden. Köylerinde projeyi hem destekleyenlerin hem de karşı çıkanların olduğunu belirtiyor. Desteğe biraz da köyün imara açılması beklentisinin neden olduğunu söylüyor.

"Ormanları mahvettiler, eko sistemi bozdular" diyen Aslan, köylerinde AKP'yi destekleyenler arasında, hem ülkedeki genel siyasi gelişmeler nedeniyle hem üçüncü köprü inşaatını görünce desteğini çekmeye başlayanlar olduğunu söylüyor.

Aslan, kendi ailesinde de şimdiye kadar AKP'yi destekleyip artık desteklemeyecek olanların varlığından bahsediyor.

Rumeli Feneri'nden Meryem Ateş ise "Köprünün bize hiçbir faydası yok" diyor ve esprili bir dille ekliyor:

"Tek faydası 24 saat Taksim-Garipçe otobüsü konması oldu".

'Bir değil, beş köprü daha yapsınlar'

Rumeli Feneri'nde Emekli de olsa hâlâ balıkçılık yapan Oktay Gündoğdu, "Köprünün buraya faydası olmaz ama topluma faydası var. Bir tane değil, beş tane daha yapsınlar." diyor.

Necmi Girit de Oktay Gündoğdu'ya destek veriyor:

"Buraya arabayla geldiniz değil mi? Araba kullanmak için yol lazım".

İkisi de 3. köprünün Türkiye için büyük hizmet olduğunu, AKP'ye desteğe devam edeceklerini söylüyorlar.

Ağaç kesimlerini hatırlatınca Gündoğdu, "Buralarda eskiden zaten orman yoktu, fundalıklar vardı. O çamlar ben çocukken dikildi. Ben de dikime gittim. Kesilenlerin yerine yenileri dikilir." diye konuşuyor.

Girit de Gündoğdu da, üçüncü köprünün AKP'ye desteği hiçbir şekilde değiştirmeyeceği görüşünde.

Demirciköy Çevre Koruma ve Kültür Derneği'nden Zafer Fortacı, projeler nedeniyle daha şimdiden çok sayıda ağaç kesildiğini, Demirciköy'deki bir göletlerinin inşaat hafriyatlarıyla kapatıldığını söylüyor. Hükümete tepki gösteren Fortacı, sitelerde yaşayanlar arasında AKP'ye desteğin projeler nedeniyle son seçimlerde iyice azaldığını belirtiyor.

'İnşaatlardan sonra AKP'ye destek azalabilir'

Buradan, en önemli geçim kaynağı tarım olan Gümüşdere Köyüne geçiyorum. Hafriyat kamyonları nedeniyle köyde ara ara trafik oluşuyor.

Bu yoğunluğa tepki gösteren Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, köy girişinde imza topluyor.

Kendisi de tarımla uğraşan ve ürettiklerini yol üstündeki tezgahında satan Dernek Başkanı Mehmet Hatip Polat, 3. köprü inşaatıyla ilgili olarak köyde iki farklı kesim olduğunu söylüyor.

Mehmet Hatip Polat'a göre bir kesim arsa fiyatlarının artacağını düşünüyor. Bir kesimse hafriyat kamyonları nedeniyle tarım faaliyetlerinin zarar görmesinden ve kamyonların güvenlik sorunu yaratmasından rahatsız.

Polat, seçimlerde çok fazla değişiklik olmayacağı ama iktidar partisine desteğin biraz azalacağı kanısında.

Fırın işletmecisi Yusuf Çakmak kamyonlardan dertli. Köyün hem tehlikeli hale geldiğini, hem de kirlendiğini söylüyor ve resmi makamlara yapılan müracaatların hiçbirine geri dönüş olmadığını kaydediyor. Çakmak, ortadaki manzara nedeniyle çevresinde birçok kişinin bir önceki seçimlerde AKP'ye oy vermesine karşın bu kez farklı yönde hareket edeceğini söylüyor.

'Bizi Trakya'ya sürerler'

Bir sonraki durak, devasa bir hayvan barınağının inşa edildiği Kısırkaya Köyü. Kimse konuşurken isminin yazılmasını istemiyor. Köy sakinlerinin bir bölümü, 3. köprü yolunun çevresinin imara açılması durumunda göç ettirileceklerini söylüyor. Aralarından biri, "Bizi Trakya'nın ücra yerlerine sürerler" diyor. Hayvan barınağının meralarına yapılması nedeniyle köyde hayvanların olanların yara aldığı da söyleniyor. Ancak köyde, arsa fiyatlarının artmasını bekleyenler de var. Birinci kesimdekilerin ağırlıklı olarak CHP'ye, ikinci kesimdekilerinse AKP'ye oy vereceği anlaşılıyor.

'Yeni inşaat projeleri kaygı yaratıyor'

Zekeriyaköy sakinlerinden, köprü, otoyol ve 3. havalimanı gibi projelere karşı çıkan Kuzey Ormanları Savunması'ndan Emin Turan, 3. köprü ve havalimanına ek projelerin geldiğini, kamu alanlarına ruhsat verilerek bölgede yeni inşaatlar yapıldığını söylüyor, beş yıl içinde Zekeriyaköy'ün nüfusunun en az üç kat artacağını iddia ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mega-projeler-istanbulun-kuzeyinde-oylari-nasil-etkileyecek_131157.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!