Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Megakent Projesinin Taslağı Belirlendi

Çin, Pekin ve Tiencin şehirleriyle Hıbey eyaletini birleştirerek oluşturacağı megakent projesinin araştırma raporu tamamlandı

yapi.com.tr/AA
Megakent Projesinin Taslağı Belirlendi

Çin'in, Pekin ve Tiencin şehirleri ile Hıbey eyaletini birleştirerek kurmayı planladığı 110 milyonluk mega kentin taslağının şekillendiği ve araştırma raporunun tamamlandığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Genelsekreter Yardımcısı Fan Hıngşan, Pekin, Tiencin, Hıbey Eşgüdümlü (Koordineli) Kalkınma Programı'nın taslağının ilerlediğini ve diğer bakanlıklıklarla birlikte yapılan araştırma raporunun tamamlandığını söyledi.

Çin, özellikle büyük kentlerin hızlı kalkınmasıyla başlayan sosyo-ekonomik sorunlarına çare bulmak için 21 milyon nüfusa sahip Pekin ve 13 milyon nüfuslu Tiencin şehirleri ile 73 milyonluk Hıbey eyaletini birleştirerek yaklaşık 110 milyonluk nüfuslu dev bir megakent kurmayı hedefliyor. Bu üç bölgenin birleşmesiyle oluşacak alanın yüzölçümünün yaklaşık 217 bin kilometrekare olması bekleniyor.

Yetkililer, projenin üç bölgedeki altyapı, endüstriyel gelişim ve koordinasyon ile çevre koruma, kamu hizmetleri ve piyasa mekanizmasının iyileştirilmesi fonksiyonlarının yeniden değerlendirileceğini belirtiyor. Ayrıca megakent projesinin taslak raporunun bu ay içinde açıklanacağı ifade ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 ay önce Pekin'in çevresindeki bölgenin işlevsellik, endüstriyel dağıtım, kentsel tasarım, ulaşım ve yatırım açısından entegre ve koordineli kalkınması için çağrı yapmıştı. Şi, yerel yönetimlerin "dar görüşlü" bakış açısını terk etmeleri, daha paylaşımcı ve işbirlikçi bir yaklaşım içinde olmaları konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Megakent'ten beklentiler

Kentsel Kalkınma Araştırmacısı Yi Pıng da bu entegrasyon hamlesinin Hıbey eyaletindeki altyapının iyileştirilmesine, Tiencin'in endüstriyel modelinin değerinin artırılmasına ve Pekin'in kentsel sorunlarının giderilmesine odaklanacağını söyledi

Entegrasyonla Tiencin şehri ve Hıbey eyaletinin Pekin'in özerk uydu bölgeleri olması öngörülüyor. Bu bölgeler, Pekin'den taşınan hastane, işletme ve devlet dairelerine de ev sahipliği yapmak suretiyle hafifleterek başkentin yükünü azaltacak, diğer yandan geri dönüş olarak bu bölgelerin ekonomisinde ivmeye sebep olacak.

Ülkenin pek çok yerinden insanlar, daha iyi eğitim, tıbbi bakım ve iş imkanı açısından imkanların yoğun olduğu başkente akın ettiğinden, bu entegrasyonla durumun hafiflemesi bekleniyor.

Entegrasyonun, işbirliği ve yük paylaşımı sayesinde bölgeyi hava kirliliğiyle mücadelede daha iyi bir konuma getirmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Pekin ve Tiencin arasında konumlanmış Hıbey eyaletindeki Langfang şehrinin entegrasyon için köprü kurarak, "temsilci merkez şehir" olarak kullanılabileceğini savunuyor.

Diğer yandan Hıbey eyaletine bağlı Baoding şehrinin de Pekin'in bazı hastane, eğitim kurumu ve idari makamlarına ev sahipliği yaparak kalabalık başkent'in yükünü rahatlatabilecek bir uydu şehir olması düşünülüyor.

Nüfus baskısını hafifletmek ve karşıklı büyümeyi artırmak için kurulması planlanan Pekin-Tiencin-Hıbey megakent oluşturma projesi Çin'in 2011 yılındaki ulusal kalkınma planı içine dahil edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/megakent-projesinin-taslagi-belirlendi_120887.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!