Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Meğer salon uçup gitmemiş, sadece yerin altına inmiş

Ayazağa'daki 2 bin 500 kişilik konser salonu meğer uçup gitmemiş, 1200 kişilik olarak yerin 14 metre altında yapılacakmış. Dünyanın pek çok önemli kentinde ise yeni yapılanlar dahil konser salonları görkemli biçimde yükseliyor.

Radikal Gazetesi
Meğer salon uçup gitmemiş, sadece yerin altına inmiş

Ellerinden kayıp giden bir başka filarmoni salonunun ardından, İstanbullu müzikseverler bir bardak soğuk su daha içsinler’ cümlesiyle açılmıştı iki hafta önceki yazımız. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın İstanbul’un kültür-sanat yazarları için konu hakkında haftasonu düzenlediği bilgilendirici toplantıda öğrendik ki, konser salonu meğer uçup gitmemiş, sadece yerin altına indirilmiş!

Pazar günü Cem Erciyes’in de yazdığı gibi, artık metruk bir yapıya dönüşen 20 yaşındaki Ayazağa Kültür Merkezi’nin en önemli parçası olan 2,500 kişilik ‘Bitmemiş Senfoni’ Salonu, yeni proje uyarınca yıkılıp bu kez daha mütevazı boyutlarda, toplam 1,200 kişi kapasiteli olarak inşa edilecek. Projedeki 450 kişilik oda müziği salonu da muhafaza ediliyor. Projeyi tamamlamayı üstlenen TurkMall adlı firmanın, ‘Forum’ adıyla bilinen alışveriş merkezleri inşa eden Hollanda ortaklı bir firma olmasından hareketle İstanbulluları ‘konser salonumuz elden gidiyor, yerine alışveriş merkezi yapılacak’ telaşı sarmıştı. Bakanlığının projenin aldığı yeni çehreyi sağlıklı duyuramadığını anlayan Ertuğrul Günay, düzenlediği toplantıda projeyi ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaştı. Öncelikle Bakan Günay’ı, kangren olmuş bu meseleyi çözmekte sergilediği diplomasi ve pratiklik nedeniyle kutlamak gerekiyor. 

Günay, meseleyi çözdü

Önde gelen birkaç işadamına gidip, onlardan işbirliği yerine nasihat aldığını söyleyen Bakan sonunda TurkMall firmasını bu projeyi prestijli bir ‘kültür sanat yatırımı’ olarak görmeleri konusunda ikna etmeyi başardıklarını söyledi. ‘Peki, ‘Nejat Eczacıbaşı’nın rüyasıydı’ dediğimiz 2 bin 500 kişilik konser salonu neden yıkılıyor?’ diye sorarsanız, cevabı şu: Kültür merkezi kompleksi mevcut haliyle koruma kurulunun onay verdiği inşaat payını tam 14 Bin metrekare ile aştığı ve bina yüksekliği itibariyle arazideki üç tarihi yapının üzerine çıkıp onları yok ettiği gerekçeleriyle 1998 yılında durduruldu. Yani konser salonunun bu haliyle tamamlanması zaten mümkün değil. Mimar Ertun Hızıroğlu’nun geliştirdiği yeni projeye göre, kompleksin ana merkezini oluşturan büyük senfoni salonu tamamen yıkılıp yerine; 2,600 kişinin koltukta, 1,600 kişinin ayakta katılacağı, black box (kara kutu) diye tabir edilen, 70x100x20 ebatlarında, sahnesi ve oditoryumu yer değiştirebilen, yılın her günü prestijli etkinliklerle doldurulacak çok amaçlı bir popüler mekân yapılıyor, hem de yerin altına. Projenin işveren açısından ana gelir kaleminin bu mekân olacağı anlaşılıyor. Diğer gelir yaratacak mekânlar ise, kültür-sanat alışverişinin yapılacağı çarşı-pazar-sinema. Hatta İstanbul’un birkaç farklı noktasına dağılmış müzik enstrümanları mağazalarının burada bir araya getirilmesi gibi ilginç bir proje de uygulanıyor.

Gelelim İstanbullu sanat müziği takipçilerinin en çok merak ettiği konu olan yeni konser salonuna. Yapılan binanın bu haliyle bitirilmesi mümkün değil. Bunun yerine, kapasitesi yarıya düşürülen salonun yerin 14 metre altına gömülmesine karar verilmiş. Diyeceksiniz ki, yerin altında filarmoni salonu mu olur? Haklısınız, pek görülmüş bir uygulama değil bu. 

Şehirlerin gururu yapılar

Dünyanın önde gelen tüm kentlerinde, yeni yapılanlar da dâhil olmak üzere, konser ve opera salonları, yerin üstünde görkemli biçimde yükselen, mimari bakımdan o şehrin tüm sakinlerinin gurur duydukları yapılar olagelmişlerdir. Örneğin Los Angeles Walt Disney Konser Salonu, Manchester Bridgewater Hall, Oslo Opera Binası gibi. Ayazağa’daki konser salonu böyle bir yapı olmayacak ne yazık ki, buna gerekçe olarak da arazideki üç tarihi yapı gösteriliyor. Projenin safahatını bilen İstanbullular eminim ‘olsun da, ne yapalım yerin dibinde olsun’ diyorlardır, eminim. ‘Bitmemiş Senfoni’ Salonu’nun öyle veya böyle artık bitirilmesi hepimizin dileği.

‘Peki, 1,200 kişilik bu konser salonunda kim konser verecek?’ sorusunun cevabı şu an için belli değil. Bakanlığın kompleksteki tüm yapılarda toplam 52 kullanım hakkı var. Bu hakkı çok farklı amaçlar için kullanabilecek. Öyle anlaşılıyor ki, Turkmall firması konser salonunu yıl içinde Borusan İstanbul Filarmoni, İstanbul Devlet Senfoni, Festival döneminde İKSV gibi kurumlara kiralayacak. Yani Bakanlığın konser salonunu tıpkı AKM’de olduğu gibi İDSO’ya tahsis etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Özgün bir iş olan konser salonu tasarımı alanında dünyanın önemli firmalarından biri olan Arup’un yıkılacak binada olduğu gibi yeni salonda da akustikten sorumlu olacağı belli gibi. Ayazağa Kültür Merkezi’nin bir yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesi planlanıyor. 

Bir de TRT meselesi var

İstanbul’un kültür sanat dünyasının ‘kazma vurulamayan projelerinden’ bir diğeri olan Suna Kıraç Kültür Merkezi’ne yine iki hafta önceki yazımızda değinmiştik. Eyüp Can geçen hafta konuyu Hürriyet’teki köşesine taşıdı. Yazısında Şahin’e ‘tüccar bürokrat’ yakıştırması yer alınca karşı taraftan sert bir cevap aldı, olay karşılıklı atışmaya dönüştü. Hâlbuki maksat, Can’ın ikinci yazısında belirttiği gibi, üzüm yemek olmalıydı, bağcıyı dövmek değil. TRT binasının üzerinde yer aldığı arazi bugün İstanbul’un en değerli toprak parçalarından biri. Kurumun genel müdürünün, ‘İstanbul’a muhteşem bir kültür sanat abidesi kazandırılmasında benim de katkım olsun’ düşüncesiyle hareket etmesi kadar kurumunun menfaatlerini gözetmesi de olağan karşılanmalı bana kalırsa. 200 Milyon Dolar gibi dünya ölçeğinde büyük bir fonun ayrıldığı, sağlık sorunları yüzünden bir an önce bitirilmesine çalışılan böylesi bir projenin bu sebeple ortada kalmasına insan üzülüyor. Belki de en iyisi, Can’ın dediği gibi, gazetecilerin bu işte aracılık yapmaktan kaçınıp taraflara bir araya gelmeleri konusunda çağrı yapmak. İstanbul aşkına...

http://www.yapi.com.tr/haberler/meger-salon-ucup-gitmemis-sadece-yerin-altina-inmis_74797.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!