Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimar Sinan, Ölümünün 422. Yılında Tüm Yurtta Anıldı

Mimar Sinan, ölümünün 422. yılı nedeniyle Türkiye'nin değişik yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. En kapsamlı etkinlik dizisi Mimar Sinan'ın memleketi Kayseri'de yapılırken, ustalık eserinin yer aldığı Edirne'deki etkinliklerde yeterli katılım sağlanamadı. Etkinliklerde her sene olduğu gibi, çeşitli kentlerdeki Mimar Sinan anıtlarına

yapi.com.tr
Mimar Sinan, Ölümünün 422. Yılında Tüm Yurtta Anıldı

BR>
Mimar Sinan, Ustalık Eserinin Bulunduğu Edirne’de Unutuldu

Fotoğraf: Salih BARAN (AA)
 
Ölümünün 422. yılı nedeniyle Türkiye'nin değişik yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılan Mimar Sinan, ''ustalık eserim'' dediği Selimiye Camisi'nin bulunduğu Edirne'de ilgi görmedi.

''Ustalık eserim'' dediği Selimiye Camisi ile çeşitli eserlerinin bulunduğu Edirne'de, Koca Sinan için, Mimarlar Odası Edirne Şubesi tarafından bir anma programı düzenlendi. Edirne Şube Temsilcisi Atilla Ergin; sergi, konser ve futbol maçından oluşan bir anma programı düzenlediklerini ve anma gününün sabahı Mimar Sinan Anıtı'na çelenk koyduklarını belirtti. Edirne'de düzenlenen etkinliklerin yeterince duyurulamaması sonucu katılım düşük olunca, halk, etkinlikleri ''sessiz anma'' olarak nitelendirdi.

Bir Başka Anma Etkinliği de İzmir'de Gerçekleştirildi

Mimar Sinan'ın ölümünün 422. yılı dolayısıyla TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi de bir anma töreni düzenledi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve Mimar Sinan İlköğretim Okulu öğrencilerinin katıldığı törende, Konak'taki Mimar Sinan Anıtı'na çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın tasarlayıp inşa ettiği büyük ve anıtsal yapıların halen bulundukları kentleri biçimlendirerek, kentsel yaşama yön verdiğini belirtti.

Mimar Sinan'ın eserlerinin mimari kalitesinin, bilimsel çalışmaların öncelikli araştırma konuları içinde yer aldığını ifade eden Topal, ''Sinan'ın Osmanlı kentlerinin oluşumunu yönlendiren olağanüstü yapıtları, geleneksel kültürümüzün somut belgeleri olarak, ölümünden 422 yıl sonra bile bugünkü mimarlığımıza esin kaynağı oluşturmayı sürdürmektedir'' dedi.

Mimar Sinan'ın yapıtlarından büyük ölçüde kopyalama amacıyla yararlanıldığını vurgulayan Topal, şöyle konuştu:

''Sinan'ın akılcı mimarı anlayışının özünü oluşturan araştırma, öğrenme, anlama, çağdaş bir mimari yaratma, sürekli olarak kendini aşma çabaları, kentsel gelişmemizde ve mimari uygulamalarda çoğunlukla izlenmemektedir. Sinan'ın yaşadığı yıllardan bugüne olağanüstü biçimde gelişen küresel teknolojiden, bilgi birikiminden, ilerleme ve gelişme tutkusundan yoksun bir tasarım ve çevre anlayışı, kentlerimizi toplumdan kopuk, yaşanması zor, yer aldığı ortama saygısız, çağdaş estetikten yoksun, salt rant hesaplarıyla gerçekleştirilmiş kimliksiz yapı yığınlarına dönüştürmüştür. Oysa Sinan'ın öğretisi, kopyalamayı değil, anlamayı, yorumlamayı, geliştirmeyi ve ilerlemeyi vurgular.'' (AA)

 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-sinan-olumunun-422-yilinda-tum-yurtta-anildi-_78534.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!