Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Odası'ndan Uyarı: "Akpınar, İkinci Doğanbey Olmamalı"

Bursa Akpınar’da yapılması planlanan kentsel dönüşümün oldu bittiye getirilmek istendiğini söyleyen Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, “Akpınar kentsel dönüşüm projesi, problemler yumağı olarak şehrin ortasında duran ikinci Doğanbey olmamalıdır” dedi.

yapi.com.tr
Mimarlar Odası'ndan Uyarı: "Akpınar, İkinci Doğanbey Olmamalı"

Son günlerde kamuoyunda yer bulan Akpınar kentsel dönüşüm projesi hakkında bir basın açıklaması yapan Nizamettin Kaya, mahalle halkının ve akademik odaların görüşlerinin alınmadan ve gerekçeler açıklanmadan bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Gerekçelerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Kaya, “Bölge, Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilirken Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlığa sunduğu gerekçeler ve analizler nelerdir? Bilindiği gibi bu alan 6306 sayılı Afet Riski Kanunu'na göre kentsel dönüşüm alanı ilan edilmedi. O zaman projenin gerekçesi konusunda bir çelişki var demektir” diye konuştu.

Bölgenin dönüşüm süreci için cevaplanması gereken birçok soru olduğunu dile getiren Kaya, “Proje hangi yöntemle ihale edilmiştir? Böyle bir alan neden yarışmaya açılmıyor? Katılımcı ve birçok fikrin değerlendirileceği bir ortam yerine hangi kriterlere göre seçildiği belli olmayan bir meslektaşımızın ürettiği proje çalışması neden tek seçenekmiş gibi ortaya çıkarılıyor? Plansız gelişmiş, yüksek nüfusun yaşadığı birçok mahalle dururken, belki de Bursa’nın tek planlı bölgesinin öncelikle seçilmesinin sebebi nedir? Bu sorular mutlaka cevaplandırılmalıdır” şeklinde konuştu.“

"Süreç oldu bittiye getirilmek isteniyor"

Ortada net ve somut veriler olmadan, "isteyenler-istemeyenler" gibi oylamaya gidilmesinin, bu projenin de oldubittiye getirilmeye çalışıldığını gösterdiğine dikkat çeken Kaya, “Oylamanın, evlere gidilerek, daire sahipleri ile birebir yapılması görüşünün ifade ediliyor. Önce bu işlem “bir anket çalışması” şeklinde ortaya konurken, sonra sonuçların “bir halk oylaması” şeklinde değerlendirilebileceği olgusu tam bir kıyamet senaryosudur. Komisyona karşı korumasız tek başına kalan vatandaş aleyhine açık durum oluşturması sebebiyle çok tehlikelidir Böyle bir alanda yapılan planlama ve projelendirme süreci açık ve şeffaf yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.

Projede tutarsızlıkların göze çarptığının altını çizen Nizamettin Kaya, “Bursa’nın yaygın alışveriş merkezlerinden birinin olduğu arazi proje alanından çıkarılmış, yolun bir tarafı kentsel dönüşüm alanı içinde, diğer tarafı değil. Bir taraf 10-16 katlı yapılardan, diğer taraf 5 katlı yapılardan oluşacak? Nasıl bir cadde olacak burası, buraya nasıl bir kimlik yüklenecek? Bir sokak her iki tarafındaki yapılarla var olur, kimliğini, iki boyutlu elemanlar yanında, bu cephelerle oluşturur. Bu noktada yakın çevreyle fiziki ve görsel ilişkilerin düşünülmemiş olduğu görülüyor” dedi.

Nizamettin Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Sunumda kentsel ölçekteki verilere hiç değinilmemesi, alanın çevresiyle olan ilişkilerinin yok sayılmasıdır. Bu da kentsel planlama ilkelerine aykırıdır. Dönüşüm planları mutlaka çevre verileri dikkate alınarak yapılmalı. Şehre etkileri sorgulanmalıdır. Şehir içinde noktasal olarak geliştirilen bu projelerin yakın çevresiyle ve kentsel ölçekteki etkileri nelerdir? Mudanya yolunda Korupark'tan dolayı yoğun bir trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Bu cadde projede öngörülen 57 bin metrekare ticaret alanını kaldırabilecek kapasitede midir? Yine bu alanda yüzde 50’nin üzerindeki kamusal alanın ne şekilde değerlendirildiği ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasindan-uyari-akpinar-ikinci-doganbey-olmamali_106352.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!