Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Mimarlık, Teknisyenliğe İndirgenmeye Çalışılıyor"

Mimarlar Derneği 1927, Gezi Parkı çerçevesinde Mayıs ayından itibaren gelişen olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı. Dernek, Taksim Dayanışması tarafından dile getirilen eleştiri ve taleplerin arkasında durduğunu vurgulayarak, TMMOB düzenlemesi ile ilgili de, “hak ve yetki gaspı” tanımlamasını yaptı.

yapi.com.tr
"Mimarlık, Teknisyenliğe İndirgenmeye Çalışılıyor"

Mimarlar Derneği 1927 Yönetim Kurulu'nun basın açıklamasında, TMMOB düzenlemesinin hak ve yetki gaspı girişimi olduğu belirtilerek, “mimarlar olarak yükümlülüklerimiz teknisyenlikle sınırlı değildir” hatırlatılması yapıldı. Dernek, mimarlığın “rant ve kar teknikerliği"ne, “ilkesiz hizmetkarlığa” ve “tarihi kostüm stilistliği"ne indirgendiğini ifade ederek, “Varlık temelimizle çelişmektedir” denildi.  

İşte Mimarlar Derneği 1927’nin basın açıklaması

KAMUOYUNA DUYURU

Türkiye’de mimarların ilk bağımsız meslek örgütü olan Mimarlar Derneği 1927 (ilk adıyla Türk Mimarlar Cemiyeti), Mayıs ayından bu yana yaşananlar karşısındaki tutumunu kamuoyuna sunma gereğini duymaktadır.

Dünya Mimarlar Birliği’nin (UIA, 1948) kurulmasına katkıda bulunmuş ve Mimarlar Odası ile TMMOB’nin 1954’de kuruluşuna kadar olan süreçte etkin rol aldıktan sonra mesleki sorumluluğunu kültürel çalışmalarla sınırlamış olan Derneğimiz, “mimarlık kültürü ve mesleğinin korunması, yüceltilmesi ve ilerletilmesi” hedefini gözetmeyi kararlılıkla sürdürürken, mimarın birlikte çalıştığı tasarım, planlama ve mühendislik disiplinleriyle dayanışma içinde olmayı görev bilir.

Demokrasi ve insan hakları mücadelesinin, zorunlu olarak doğa ve kent hakları mücadelesiyle birlikte ilerleme gereği, mesleklerimizin bu hareketler içinde yer almasına meşru zemin oluşturmaktadır. Derneğimiz, kamu yararına adanmış tüm meslek kuruluşları tarafından ve Taksim Dayanışması kanalıyla dile getirilmiş eleştiri ve taleplerin arkasında durmaktadır. Orantısız güç ve şiddete karşı direnişe geçen zekâ ile cesaretin boyutlarını görüyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Bu genç akıl ve duygunun, başlangıçta kentin yönetimi ve tasarımına ilişkin taleplerle başlayıp, giderek ülkemiz ve dünyamıza yönelik ufuklarda genişleyişi, düşünen ve hisseden meslek insanlarının sorumluluğu kapsamındadır.

Mimarlık, planlama ve mühendislik alanlarındaki meslek insanlarına ve örgütlenmelerine yönelik hak ve yetki gaspı girişimleri karşısında, mesleki yükümlülüklerimizin “teknisyenlik” ile sınırlı olmadığını, ayrıca hatırlatma sorumluluğunu taşımaktayız. Mesleklerimizin günümüzde rant ve kâr teknikerliğine, ilkesiz hizmetkârlığa ve tarihi kostüm stilistliğine indirgenişi, evrensel bilgi ve varlık temelimizle çelişmektedir. SANAT, BİLİM ve AHLAK alanlarını bütünüyle kavrayan mesleki bilgi ve varlık temelimiz nedeniyledir ki, düşünce ve uygulama dünyalarımız, hayata şekil veren değerlerin siyasetiyle içiçedir. Sanatın ve bilimin olduğu kadar, ahlak ve siyasetin de evrensel değerlerine bağlı bir özerkliği yaşama geçirmekle yükümlüyüz. Bu özerklik, bilgi ve yeteneklerimizi toplumun hizmetine sunarken, bireyin sağlıklı ve onurlu yaşam hakkının korunmasından, gezegenimizin doğa ve kültür varlıklarının ve geleceğe yönelik umutların yaşatılmasına uzanan en temel ilkelerin savunulmasını zorunlu kılar.

Meslek odalarına bir geceyarısı operasyonuyla yapılan müdahale, bu ilkesel tutumun bütünlüğünü ve gücünü azımsamaktadır. 1980’li yılların baskı ve hukuksuzluk ortamında, kuruluşundaki merkeziyetçi yapıyı değiştirerek yerel birimlerle yeniden yapılanmayı başaran Odalarımızın, 2010’lu yılların benzer koşullarını iyi değerlendirip, geleneğindeki özeleştiri yeteneğini de en geniş tabanda çalıştırarak, kendini yeniden inşa edebilecek özerk akıl ve iradeye sahip olduğu inancımızı, kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Mimarlar Derneği 1927

70. Dönem Yönetim Kurulu

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlik-teknisyenlige-indirgenmeye-calisiliyor_110668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!