Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Miniatürk Yurtdışı Osmanlı Eserleri Bölümü Açılıyor

Dünyadaki örnekleri gibi etap etap hizmete açılan Miniaturk'ün, 'Yurtdışı Osmanlı Eserleri Bölümü', İstanbul'un Fethi'nin 550. yılının kutlandığı 2

İBB
1 Miniatürk Yurtdışı Osmanlı Eserleri Bölümü Açılıyor

b>Dünyadaki örnekleri gibi etap etap hizmete açılan Miniaturk'ün, 'Yurtdışı Osmanlı Eserleri Bölümü', İstanbul'un Fethi'nin 550. yılının kutlandığı 29 Mayıs'ta açılıyor.
Fethin 550. yılına armağan olarak hazırlanan kültür ve uygarlığımızın bugünkü Türkiye sınırları dışında kalan nadide eserlerinin yeraldığı bu özel bölümde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen veya o dönemde gördüğü onarım nedeniyle ayakta kalabilen eserlerler bulunuyor.

Temeli atıldığı günden bugüne büyük ilgi gören Türkiye'nin ilk ve tek minyatür parkı Miniaturk, ziyaretçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. 02 Mayıs Cuma günü resmi açılışı yapılan park, haftasonları bir günde 12 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor. Miniaturk, üç bin yıl ile dünyanın en uzun geçmişi simgeleyen minyatür kenti olmasının yanı sıra, en zengin kültürel çetişliliğe sahip minyatür kenti olma özelliğini de taşıyor.

Tarih: 29 Mayıs 2003 - Perşembe
Saat: 13.00
Yer: Miniaturk - Minyatür Türkiye Parkı
Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi, Borsa Durağı Mevkii - Sütlüce

Miniaturk'teki Yurtdışı Osmanlı Eserleri

1. Hicaz Demiryolu Şam İstasyonu
Tarihi Hicaz Demiryolu'nun Şam'daki durağı, 1911 yılında inşa edilen Şam istasyonu bugün hala tüm ihtişamıyla ayaktadır.

2. Şam Kapısı
Kudüs'ü çevreleyen 4 kilometre uzunluğundaki surlarda bulunan 7 kapıdan biri olan Şam Kapısı, 1542 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafindan onartıldığından bugün de onun adıyla anılmaktadır.

3. Kubbet-üs Sahra
691 yıllında Halife Abdulmelik bin Mervan tarafından yaptırılan Kubbet-üs Sahra, İslam mimari tarihinin önde gelen eserlerindendir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde onarılan Kudüs'deki eserin, alt kısmı mermer, üst kısmı ise yeşil, sarı ve mavi renkli çini ile kaplatılmıştır 20. yüzyılın başında da Mimar Kemaleddin tarafından onarılmıştır.

4. Mescid-i Aksa
İslamın ilk kıblesi olan Kudüs'deki Mescid-i Aksa, 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Miraç gecesi Hz. Muhammed S.A.V'in namaz kıldığı yapıdır. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in şehri fethetmesinin ardından, Osmanlılar tarafından yapılan bakım ve onarım sonucu bugünkü halini almış, 20 yüzyıl başında da Mimar Kemaleddin tarafından onarılmıştır.

5. Gül Baba Türbesi
Gül Dede olarak da bilinen ve Budin Kalesi kuşatması sırasında ölen Bektaşi dervişi Cafer'in türbesidir Budapeşte'de 16. yüzyılda inşa edilen türbe, Balkanlardaki önemli Türkeserlerindendir.

6. Atatürk Evi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ve ailesinin uzun yıllar yaşadığı Selanik'teki ev 1870 yılında inşa edilmiştir.

7. Mostar Köprüsü
Eski Mostar şehrinin mimari ve kentsel yapısının ayrılmaz bir parçası olan eser 1566-67 yıllarında inşa edilmiştir. Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Mostar'ın simgesi haline gelen ve dünyanın en büyük tek gözlü taş köprülerinden biri olan köprü, 1993 yılında savaş sırasında yıkılmıştır. Büyük bir mimarlık mantığı ile estetiği buluşturan ve gerek sanatsal, gerekse bilimsel açıdan müstesna bir eser olan köprü, bugün yalnızca eski fotoğraflarda ve Miniaturk'te yaşamaktadır.

8. Baştarda 1657
Osmanlı donanmasına ait, kadırga sınıfının en büyük ve gösterişli tipi olan baştardalar, 17. yüzyılda estetik açıdan en görkemli dönemlerini yaşamış ve adeta bir sanat eserine dönüşmüşlerdir. Baştarda 1657, 32 sıra kürekli ve 750 personelli olup, türünün en iyi örneklerinden sayılmaktadır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/miniaturk-yurtdisi-osmanli-eserleri-bolumu-aciliyor_4523.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bu sıteyı cok ama cok beğendım sıze cok teşekkur ederım YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!