Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi Açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Mudanya Mütareke Evi yeniden açıldı.

yapı.com.tr
Mudanya Mütareke Evi Müzesi Açıldı

DHA'nın haberine göre, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edilen Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Mudanya Mütarekesi'nin 92'nci yıldönümü kutlamaları haftasında yeni yüzüyle ziyarete açıldı.

Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye'nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan, 1937'den sonra müze olarak kullanılmaya başlanan Mütareke Evi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edildi.

19. Yüzyıl başlarında Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yaptırılan binanın restorasyon çalışmalarında çürümüş durumda olan tüm ahşap bölümleri aslına uygun olarak yenilendi. Projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencereler ilaçlanıp bakımı yapılarak korunurken, bina etrafında çevre düzenlemesi gerçekleştirildi. Çatının ahşap taşıyıcılarından çürüyenler birinci sınıf çamdan yapılmış yenileri ile değiştirilerek çatı güçlendirildi ve çatı arasına ısı yalıtım malzemesi serildi. Restorasyon çalışmalarına 1 milyon 100 bin lira harcama yapıldı.

Mütareke binasının yeniden açılması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Recep Altepe, restorasyonla Mudanya Mütareke Evi'nin yeniden orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyledi. Mudanya Mütarekesi'nin Türk Devleti'nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belge olduğunu da kaydeden Altepe, "Mütarekenin izlerini 19. yüzyılın mimari özelliklerini taşıyan ve müze olarak hizmet veren 'Beyaz Yalı'da görmek mümkündür. 11 Ekim 1922'de Mudanya, özgürlük bilincinin merkezi olmuştur. O gün Mudanya'da elde edilen başarı Türkiye'nin başarısı sayılmaktadır" dedi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Mudanya'nın Bursa'nın önemli bir ilçesi olduğunu söyleyerek, "Mudanya, Türk tarihinin çok önemli kavşaklarındandır. 1. Dünya Savaşı'nda ülkemizi paylaşmak isteyenlerin karşısında dimdik durulan Mudanya'nın Mütareke Evi'nin müze olarak yenilenmesinden dolayı mutluyuz" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir de Mudanya Mütareke Evi'ne değer katan Büyükşehir Belediyesi'ni kutladı. Bozdemir Kurtuluş Savaşı'nın izlerini taşıyan bir kılıç kazandıran Emekli Tümgeneral Yaşar Karagöz'e de teşekkür etti.

Mudanya Belediye Başkanı CHP'li Hayri Türkyılmaz ise Büyükşehir Belediyesi'nin ilçedeki çalışmalarının önemine değindiği konuşmasında, "Mudanya Mütareke Evi Müzesi'nin açılışı Mudanya ve Cumhuriyet için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atılmıştır. Nerede olursa olsun bugün, savaşları ve kavgaları kınıyor, tüm dünyaya Mudanya'dan barış dileklerimizi gönderiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Mudanya Mütareke Evi Müzesi'nin açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri müzeyi de gezdi. Törene Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Bursa milletvekilleri ile Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve Mudanyalı vatandaşlar katıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mudanya-mutareke-evi-muzesi-acildi_125403.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!