Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bu Müze 9 Yıldır Açılamıyor!

Çanakkale Savaşları Müzesi, onarım çalışması kapsamında 2006 yılında kapatıldı, 9 yıldır da açılamadı. Müzede şimdi de su sızıntısı sorunu yaşanıyor.

yapi.com.tr
Bu Müze 9 Yıldır Açılamıyor!

DHA'nın haberine göre, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de tüm şehitler anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960'ta ziyarete açılan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi'nin altında bulunan Çanakkale Savaşları Müzesi 9 yıldır kapalı. Sebebi ise Gelibolu Yarımadası'ndaki yatırımlar konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yıllardır süren yetki kargaşası. İki bakanlık arasındaki çekişme yüzünden, onarım için kapatılan abidenin altındaki Çanakkale Savaşları Müzesi bir daha da açılamadı.

Şehitler Abidesi'ndeki eksiklerin tamamlanması için yapılan çalışmalar sürerken, 2006 yılında abidenin yıkılma tehlikesi olduğu yönünde hazırlanan rapor doğrultusunda güçlendirme çalışması başlatıldı. Bu nedenle hem abide 1 yıl süreyle ziyarete kapatıldı hem de altındaki 100 metrekarelik müze. Müzedeki Çanakkale Savaşları'ndan kalma eserler başka bir yere taşındı. Çalışmalar kapsamında abidenin tabanındaki 2 bin granit taş söküldü. Tabandan temel noktasına kadar toprak kazıldı. Dört ayağın bağlantı kirişleri güçlendirildi. Abidenin altında aynı anda 200 kişinin gezebileceği 1600 metrekarelik yeni kapalı müze alanı oluşturuldu. Bu süreçte Gelibolu Yarımadası'ndaki yatırımları yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı abidenin altındaki alan için bir müze projesi hazırladı. Aynı şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı da başka bir proje hazırladı. Üstelik bu projeleri birbirlerinden habersiz hazırladıkları yıllar sonra ortaya çıkan iki bakanlığın, çekişmesi müzenin yeniden ziyarete açılmasını yıllarca geciktirdi. Geçen 27 Şubat'ta iki bakanlık arasında protokol imzalanarak, bölgedeki tüm taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Ancak bugüne kadar iki bakanlık arasında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle müze Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümüne yetiştirilemedi.

Su sızıntısı kesilemedi

Şimdi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze için atacağı adımı bekleniyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ise, bugüne değin iki bakanlık tarafından hazırlanan projeler için icraata geçilme aşamasında su sızıntısı problemiyle karşılaşıldığını söyledi. Yapılan izolasyon çalışmalarına rağmen sorunun aşılamadığını vurgulayan Gürkan, "Yeni bir izolasyon çalışmasının ardından karar verilip, proje doğrultusunda müze en kısa sürede ziyarete açılacak" dedi.

Fotoğraf müzesi olmasını önermişti

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise, müzeyle ilgili iki bakanlık arasında geçmişte problem yaşandığına dikkati çekip, "Müze alanı, şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiği için bir problem kalmadı. O zaman yöntemde bir sorun vardı. İki ayrı proje hazırlanıyor ve iki bakanlığın birbirinden o ara haberi yok. Sonra projeyi hazırlayan arkadaşlar metreyi iyi tutmamışlar. 'Bu tavan buna uymuyor' dediler ve böyle bir sıkıntı daha yaşandı. Ben de o dönemde, bölgede çok müze olduğunu belirtip, 'Buraya fotoğraf müzesi sergi salonu yapalım ve gelen insanlar o döneme ait fotoğrafları görsünler' önerisinde bulundum. Ama şimdi orası adresini buldu. O kargaşa bundan sonra olmayacak" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-muze-9-yildir-acilamiyor_129279.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!